Fırıncılar Belediye Başkanıyla görüştü

13.02.2007

Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya, belediyelerin asli görevinin ihtiyaç sahibi vatandaşa ucuz ve kaliteli ekmek üretmek olduğunu söyledi. Aliağa’da 200 gr ekmeğin 40 Ykr’ye satılmaya başlamasının ardından çıkan ekmek fiyatı tartışmalarına çözüm arayan fırıncı esnafı, Belediye Başkanı Tansu Kaya’yı makamında ziyaret etti. Başkan Kaya’ya sorunlarını ve sıkıntılarını anlatan fırıncılar maliyetlerin yüksekliğinden dert yandı.

“FİYAT BELİRLEME YETKİSİ BİZDE DEĞİL”
Aliağa’da ekmek fiyatlarını belirleme yetkisinin belediyede olmadığına dikkat çeken Başkan Kaya, “hal böyle olmasına rağmen fırıncı esnafımızı ve halkımızı yakından ilgilendiren bu konunun çözüme kavuşturulması için taşın altına elimizi koyuyoruz” dedi.

Ekmek Fiyatının belirlenmesi konusunda yetkinin Aliağa Ticaret Odası ve Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odasının üzerinde olduğunu hatırlatan Başkan Kaya, “Aliağa Ticaret Odası üzerinde sorumluluk hissederek konuya duyarlı yaklaştı. Sizinle beraber ticaret odasından bir temsilci buraya geldi. Esas Üzerinde sorumluluk olan Esnaf Odası topu taca atıyor. Bu durumda sizleri dinleme ve konuya çözüm arama işi bize düştü” diye konuştu. Belediye olarak fırıncı esnafına sadece tavsiyede bulunabileceklerini ifade eden Başkan Kaya şunları söyledi: “Yasal anlamda bizim fiyat belirleme yetkimiz yok. Yasal olan, esnafın bağlı olduğu odadan fiyat almasıdır. İlgili odaların belediyeye bildirdiği fiyatın uygulanıp uygulanmadığını, ekmeğin gramajını, fırınların hijyenik koşullarını, ruhsat durumlarını, halkın sağlık ve sıhhatini ilgilendiren konuları belediye denetler.”

“BELEDİYE FIRINI MİSYONUNU YERİNE GETİRİYOR”

Aliağa Belediye şirketi bünyesinde bulunan ekmek fırınının durumu hakkında da açıklık getiren Başkan Kaya, “Belediye fırınının misyonu halka ucuz ve kaliteli ekmek sunmaktır. Ekmeği siyaset malzemesi yapanlar bu konuyu da siyasi çıkar amaçlı suiistimal etmenin gayreti içindeler. Halkın menfaatine olabilecek en ufak bir konuyu siyaset malzemesi yapmaya çalışanlar (belediye fırını ekmeği günlük 2 bin adete düşürdü. Halkı kuyruğa mahkum ettiler” dedikoduları üretiyor. Bizim ekmek üretimimiz belli. Aliağa Belediye Fırınında üretim de artma da yok azalma da yok. Son bir yıldır ortalama günlük yedi bin adet ekmek üretiliyor. Biz belediye fırınında üretilen ekmeğin ticari amaçlı kullanılmasının önüne geçmek için de önlemler aldık. Bir kişinin maksimum alabileceği ekmeği beş ekmekle sınırladık. Sabahın erken saatlerinde de ürettiğimiz mevcut  ekmek tükeniyor. Aliağa Belediye fırınının ürettiği ekmek miktarının Aliağa’daki diğer fırıncı esnafımızın satışlarına herhangi bir etkisi olmaz” şeklinde konuştu.

EKMEK ÜZERİNDEN SİYASET YAPILMASIN

Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya’nın samimi yaklaşımlarının kendilerini son derece memnun ettiğini belirten Aliağalı fırıncılar da ekmek konusunun siyasi malzeme yapılmamasını istedi.

Aliağa’da ekmek fiyatının 40 Ykr’ye çıkmasının kendilerini halkla karşı karşıya getirdiğini dile getiren fırıncı Necdet Kazan, “Maliyetler çok arttı. Fırıncı esnafı zor şartlar altında işini yürütmeye çalışıyor.” dedi.

Toplantıda hazır bulunan Aliağa Ticaret Odası Genel Sekreteri Takdir Yarış da Oda olarak konunun çözüme kavuşturulması için gerekli çalışmayı yürütmekte olduklarını belirtti. Yarış, “Fırıncı esnafımız bize ürettikleri ekmeğin maliyet hesabını bildirecek. Biz de bu maliyetlerin ışığında kamuoyuna ve fırıncılara ekmeğin Aliağa’da kaça satılması gerektiğini tebliğ edeceğiz” şeklinde konuştu.