Ege Cansen'den yüksek faiz eleştirisi

08.02.2007
Ekonomist Ege Cansen, "ABD’den gelen dolar yüklü bulutlarla, Çin’den gelen ucuz mal yüklü bulutlar Türkiye üzerinde bir cephe oluşturdu ve Türkiye’nin üzerine bereket yağdı.”

Ekonomist Ege Cansen, Türkiye ekonomisindeki gelişmelerden iç dinamikler kadar dış dinamiklerin de belirleyici olduğunu söyleyerek, “5 yıldır dünyada hakim olan rüzgarlar bizim nasibimize düşenler var. ABD’den gelen  dolar yüklü bulutlarla, Çin’den gelen ucuz mal yüklü bulutlar Türkiye üzerinde bir cephe oluşturdu ve Türkiye’nin üzerine bereket yağdı.” Diye konuştu.

Ekonomist Ege Cansen, Aliağa Ticaret Odası’nın “Ayın Söyleşileri” etkinlikleri kapsamında geldiği Aliağa’da Türkiye ekonomisini ve “yüksek faiz düşük kur politikalarını” değerlendirdi. Aliağa Ticaret Odası Seminer Salonunda gerçekleşen söyleşiye Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu başta olmak üzere ilçe protokolü, Menemen Ticaret Odası Başkanı Yılmaz Güral, banka Şube Müdürleri, Muhasebeciler, Ticaret Odası meclis üyeleri vatandaşlar ve işadamları büyük ilgi gösterdi.

Toplantıda esprili üslubuyla büyük ilgi gören Cansen,  Türkiye’nin dünyada en yüksek nominal faiz ödeyerek şampiyon olduğunu söyleyerek,  “Bu kadar yüksek faiz vermek günahtır. Çünkü bu kadar yüksek faiz vermek demek fakirden zengine, devletten özele, yurtiçinden yurtdışına gelir transfer etmek demektir” dedi.

TÜRKİYE’NİN ÜZERİNE GÖKTEN DOLAR YAĞIYOR

Sanayileşmemiş ya da gelişmekte olan ülkelerin bütçelerinin cari açık verdiğini söyleyen Cansen, “ABD, son yıllarda dünyada dolar bolluğuna yol açtı. Dünyada yıllarca dolar kıtlığı çekilirken, son birkaç yılda ABD ticaret açığı vermeye başlayınca dünyaya yılda 900 milyar dolar para pompalıyor. Son dönemde Türkiye’nin üzerine de gökten Dolar yağıyor. Biz senelerce Türkiye’ye Döviz bulmak için avcı gibi dolaştık bulamadık. Şimdi faizi bastırınca Türkiye’ye dolar yağıyor. Bu dolarları alınca da İş adamlarımız ucuz malları olan Çin’e gidiyor ve mal alıyorlar. Sonuç olarak, ABD’den gelen  Dolar yüklü bulutlarla, Çin’den gelen mal yüklü bulutlar Türkiye üzerinde bir cephe oluşturdu ve Türkiye’nin üzerine bereket yağdı. Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik durumun dışsal etkenleri bunlardır. Buraya kadar Türkiye olarak bizim bir ekonomik marifetimiz yok” dedi.

ENFLASYON YURT DIŞINDAN GELEN UCUZ DÖVİZ VE UCUZ MALLARLA BASTIRILDI

“Son 5 yıldır yaşadığımız bu bollukta cari açık vermemize rağmen dövizimiz artıyor. Bu nasıl iştir? Ülke olarak yüzde 7.5 oranında büyüyor zenginleşiyoruz. Yurtdışından o kadar mal bolluğu gelince fiyatlar da düştü zaten. Yerli üreticinin malına zam yapması çok zor çünkü hemen ucuz ithali var. Sonuç olarak enflasyon da yurt dışından gelen ucuz döviz ve ucuz mallarla bastırıldı. Güzel bir havada gidiyoruz. Ancak benim hoşuma gitmeyen tek şey, ödenen yüksek faiz. Türkiye, dünyada böyle güzel bir ortam varken bu kadar yüksek faiz vermeye mecbur değildir. Bu kadar yüksek faiz vermek günahtır. Çünkü bu kadar yüksek faiz vermek demek fakirden zengine, devletten özele, yurtiçinden yurtdışına gelir transfer etmek demektir” Dedi.

Ekonomist Ege Cansen konuşmasında şu görüşleri dile getirdi: “Bizim petrol kuyularımız yok. Merkez bankası bu kadar yüksek faizi neden ödüyor? Eğer hazine faiz ödüyorsa, bu birisinin geliriyse birisinin de gideridir. Birinden alıp birine bol bol veriyor. Bunu vatandaştan alıyor. Vatandaş normal olarak bu paranın cebinden nasıl ışınlandığının farkında değil. Benzin alırken, telefonla konuşurken her satın almada bir miktar faiz ödüyor”

Dövize Ödenen yüksek faiz sonucu Türkiye’de açıkça görünmeyen sosyo ekonomik sorunların ortaya çıktığını kaydeden Cansen, “Türkiye’de parasal servet miktarı 300 milyar YTL civarındadır. Bu servetin yüzde 90’ı toplumun yüzde beşinde. Demek ki Ödenen faiz toplumun tamamından alınıp, toplumun yüzde 5’ine aktarılıyor. Ben bundan büyük rahatsızlık duyuyorum.”

DÜNYA FAİZ LİSTESİNDE ŞAMPİYONUZ

Türkiye’nin nominal faiz listesinde dünyada 1 numara olduğunu dile getiren Cansen, “Türkiye’nin nominal faizi 19’dur. Türkiye’den sonra dünyada en yüksek faiz yüzde 8 ile Hindistan’dır. Dünya faiz listesinde şampiyonuz, bunda bir anormallik var. Türkiye’de devlet, 400 milyar dolar civarındaki milli gelirin yüzde 6’sını halktan toplayarak yurtdışından Türkiye’ye para getiren yüzde 5’e faiz olarak ödüyor. Bu anormal bir durumdur, devletin bu işe alet olmaması lazımdı” dedi.

2 saat süren söyleşide toplantıya katılanlar Ege Cansen’e Türkiye ekonomisiyle ilgili değerlendirme ve sorularını da iletirken, toplantı sonunda Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Cansen’e günün anısına bir gemi feneri hediye etti. Ege Cansen daha sonra Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’ne geçerek burada yapılan çalışmalar hakkında Adnan Saka’dan bilgiler aldı.