Orta ve Küçük İşletmelere mali af

02.02.2007
  •  A 
Kamuda “Anadolu Yaklaşımı” olarak bilinen; Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin yasa ve yönetmelik yayınlandı

Kamuda “Anadolu Yaklaşımı” olarak bilinen; Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin; 5569 sayılı,”Küçük Ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Mali Sektöre Olan Borçlarının Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun” 30 Aralık 2006 tarihli 26392 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandı.

Yılbaşı, Kurban Bayramı derken birçok kişinin gözünden kaçan bu kanunu, ilgisini çekecek okuyucular için özetleyelim.

Kanunun amacı:

“(1) Bu Kanunun amacı; küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin, Türkiye’de faaliyette bulunan bankalar ve diğer malî kurumlardan almış oldukları ve 31 Ekim 2006 tarihi itibariyle bu kuruluşlar nezdinde donuk veya şüpheli alacaklar hesabına intikal etmiş bulunan kredi borçlarına ilişkin olarak, çerçeve anlaşma ve sözleşmeleri kapsamında;

a) Söz konusu kredi borçlarının vadelerini uzatmak,

b) Bu işletmelerin kredilerini yenilemek,

c) İşletmelere ilave yeni kredi vermek,

d) Anapara ve/veya asli faiz ve/veya temerrüt faizi veya kâr paylarını indirmek veya bunlardan vazgeçmek,

e) Anapara, faiz veya kâr payı alacaklarını; kısmen veya tamamen iştirake çevirmek, aynî, nakdî  ya da tahsil şartına bağlı bir bedel karşılığı devir veya temlik etmek, borçlu ya da üçüncü kişilere ait aynî değerler karşılığında kısmen veya tamamen tasfiye etmek,

f) Diğer bankalarla birlikte hareket ederek protokoller yapmak,

şeklinde alınacak tedbirlerle, mali kesime olan geri ödeme yükümlülüklerini yerine getirebilmelerine ve istihdama katkıda bulunmaya devam etmelerine imkân verilmesini sağlamaktır.

(2) Birinci fıkrada belirtilen, kredileri kısmen veya tamamen iştirake çevirme işlemi, 4603 sayılı T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası Anonim Şirketi ve Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketi Hakkında Kanuna tâbi bankalar ile yönetimi ve denetimi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna devredilen bankalar tarafından yapılamaz.

(3) 30 Ocak 2002 tarihli ve 4743 sayılı Mali Sektöre Olan Borçların Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun uygulamasından yararlanmış olanlar bu Kanun kapsamına girmez.”

Kimler yararlanacak?

KOBİ olarak adlandırılan ve yukarıda tanımı yapılan birimlerden; “İstanbul Yaklaşımı” olarak adlandırılan 4743 sayılı”Mali Sektöre Olan Borçların Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”dan faydalanmamış olanlar yararlanacak.

Hangi borçları kapsıyor?

Elektrik, doğalgaz, su kullanımına ilişkin borçlar ile vergi, sosyal güvenlik borçlarını kapsıyor. Kanunda,  Finansal  Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşmaları hükümleri kapsamında düzenlenecek finansal  yeniden yapılandırma sözleşmelerini imzalamış KOBİ’lerin, 31/10/2006 tarihine kadar vadesi geldiği halde ödenmemiş bulunan; elektrik, doğalgaz, telefon veya su kullanımından  kaynaklanan borçları ile Maliye Bakanlığına bağlı vergi daireleri ile sosyal güvenlik kurumlarına olan ve 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun veya tâbi oldukları mevzuat hükümlerine göre takip edilen borçları, ilgililerin sözleşme tarihinden itibaren iki ay içinde başvurmaları halinde, teminat aranmaksızın kanunî faiz oranı uygulanmak suretiyle yirmi dört aya kadar tecil edilebilecek olup bu kapsamdaki borçlar nedeniyle daha önce uygulanmış hacizler, yapılan ödemelere paralel olarak kaldırılabilecektir.

Vergi istisnaları ve teşvik belgeleri:

Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşmaları hükümleri kapsamında düzenlenecek finansal yeniden yapılandırma sözleşmeleri ve bu sözleşmeler kapsamında yapılacak işlemlerle ilgili olarak aşağıdaki mali yükümlükler istisna edilmiştir:

-Damga vergisi ve harçlar,

-Banka ve sigorta muameleleri vergisi,

-Kaynak kullanımı destekleme fonu İstisna uygulaması, sözleşme hükümlerinin borçlu KOBİ’ler tarafından yerine getirilememesi veya getirilmemesi hallerinde, alacağın hukukî yollardan tahsili aşamalarında ödenmesi gereken vergi, resim ve harçlar açısından da geçerlidir.

 Finansal yeniden yapılandırma sözleşmelerine göre borçları yeniden yapılandırılan ve yeni bir itfa planına bağlanan borçlu KOBİ’ler tarafından alınmış olan teşvik belgelerinin süreleri ile ihracat taahhüt süreleri, sözleşmeler ile belirlenen süreler kadar uzatılmış sayılacaktır.

 

Bu kanuna ilişkin yönetmelik, 31 Ocak 2007 tarihli ve 26420 sayılı resmi gazetede yayınlandı. Ayrıca konuya ilişkin bir duyuru da İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı web sitesinde yapıldı.

Resmi Gazete erişim: http://rega.basbakanlik.gov.tr/

İzmir Vergi dairesi Başkanlığı erişim: http://www.izmirvdb.gov.tr

 

* Engin MALAY (Gazete yenigün)