Yunanistan Konsolosu Katapodis ALOSBİ'de

02.02.2007
Yunanistan’nın İzmir Konsolosu Dr. George Katapodis, Aliağa Ticaret Odası Başkanı ve ALOSBİ Başkan vekili Adnan Saka’nın davetlisi olarak Aliağa’ya gelerek Organize Sanayi Bölgesi’nde incelemelerde bulundu.

Yunanistan’nın İzmir Konsolosu  Dr. George Katapodis, Aliağa Ticaret Odası Başkanı ve ALOSBİ Başkan vekili Adnan Saka’nın davetlisi olarak Aliağa’ya gelerek Organize Sanayi Bölgesi’nde incelemelerde bulundu. Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nin ardından Gemi Söküm tesisleri ve Nemrut iskeleler bölgesini de ziyaret eden ve ilçede 5 saat kalan Katapodis, Adnan Saka’dan bölgenin ticari durumu ve potansiyeli ile ilgili bilgiler aldı.

Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nde yapımı devam eden fabrikaları ziyaret eden Katapodis, “bölgeden çok etkilendim” dedi.

EASTCHEM, EPS ÜRETECEK

Konsolos Katapodis, Yunan Monottes Şirketi tarafından kurulan Eastchem şirketince ALOSBİ’de 24 milyon dolarlık yatırımla polistiren köpük hammaddesi üretecek fabrikada incelemelerde bulundu. Eastchem Kimyasal Endüstri İmalatı Genel Müdürü Aslan Salman, fabrika yatırımı hakkında Konsolos Katapodis’e bilgiler verdi.

2006’da kurulan Eastchem Kimyasal Endüstri İmalat Sanayinin, ALOSBİ’de Türkiye’deki üreticilerin hammadde sıkıntısı çektiği genleştirilmiş polistiren sert köpük (EPS) üreteceğini söyleyen Salman, 2007’nin ortalarında üretime başlayacaklarını ve ihracat yapmayı amaçladıklarını ifade etti.

“ATATÜRK’ÜN DEDİĞİ GİBİ ‘HER FABRİKA BİR KALEDİR’ BİZ DE BU SÖZE YÜREKTEN İNANIYORUZ.”

Fabrikaların ardından Bölgenin en yüksek noktası olan Çakmaktepe’den bölgeyi inceleyen  Yunanistan’nın İzmir Konsolosu  Dr. George Katapodis, “Aliağa organize Sanayi Bölgesi’nde gördüklerimden çok etkilendim. Buradaki yatırımlar, Avrupa Birliği ile bütünleşme sürecindeki Türkiye’nin ne denli gelişmekte olduğunun en somut kanıtıdır. Burada Türk ve yabancı onlarca fabrikanın kurulmakta olduğunu, bir kısmının da üretim ve ihracat yaptığını öğrendim. Rahmetli Atatürk’ün dediği gibi ‘Her fabrika bir kaledir’ Biz de bu söze yürekten inanıyoruz. Aliağa Organize Sanayi Bölgesi gibi yatırım alanlarının artması ile hem sosyal ve ekonomik problemlerin önüne geçilecek, hem de Türkiye hızla büyüyecektir” dedi.

İKİ ÜLKE SANAYİ VE TİCARETTE SİNERJİ YARATMALI

İki ülke Sanayi ve Ticaret sektörlerinin daha fazla birbirine yaklaşarak sinerji yaratmaları için çaba harcayacağını ifade eden Yunanistan İzmir Konsolosu Dr. George Katapodis, “Türkiye ve Yunanistan’ın işadamlarını yakınlaştırarak ortak projeler gerçekleştirmelerini sağlamalıyız. ALOSBİ’de bunun başarılı bir örneğini gördük. Aliağa OSB, işadamlarımız için büyük bir fırsat. Altyapısı ve İhracat için limanları olan Aliağa’ya yatırım yapmaları konusunda işadamlarımıza bilgiler vereceğim. Bir sanayicinin istediği tüm olanaklar burada var” dedi.

EGE’DE BARIŞ İÇİN DAHA ÇOK TİCARET!

Aliağa Ticaret odası Başkanı ve ALOSBİ Başkan vekili Adnan Saka da, Konsolos Katapodis’in ziyaretinden büyük memnuniyet duyduğunu söyledi. Konsolos Dr. George Katapodis’in son derece samimi ve içten bir diplomat olduğunu kaydeden Saka, “Yunanistan’ın İzmir Konsolosu Sayın George Katapodis, bugün Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nde misafirimiz oldu. Kendisine bölgemizde devam eden yatırımlar hakkında bilgiler verdik. Burada tesisleri olan yabancı yatırımlarıyla da yakından ilgilendi. Sayın Konsolos, 28 Şubat 2007’de yapacağımız Ticaret Odası Meclis Toplantımıza da katılmak üzere bir ay içinde 2. kez Aliağa’ya gelecek. Bundan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.

Ege’nin iki kıyısındaki Türk ve Yunan halklarının ortak geçmiş ve kültüre sahip olduklarını dile getiren Aliağa Ticaret odası Başkanı Saka, “Ege’de barış için iki kıyı arasındaki ticaret olanaklarını arttırmalıyız. 10 milyon m2 alan üzerine kurulan Aliağa Organize Sanayi Bölgesi bu anlamda da önemli bir misyon üstlenecek” dedi.

ALOSBİ Ziyaretinin Ardından Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, konsolos George Katapodis ile  Aliağa Deniz restaurantta yemekte bir araya geldi. Aliağa Ticaret Odası meclis üyelerinin de katıldığı yemek Yunan besteci Mikis Teodorakis’in şarkıları eşliğinde sıcak bir ortamda geçti.