Aliağa, İYTE Öğrencilerinin projelerinde!

28.01.2007
  •  A 
İYTE Şehir ve Bölge Planlama bölümü 3. Sınıf öğrencileri, Aliağa ile ilgili hazırladıkları planlama projelerini 1/25000, 1/5000 lik haritalar üzerinde jüriye sundu.

İYTE Şehir ve Bölge Planlama bölümü 3. Sınıf öğrencileri, ikişer kişilik gruplar halinde analitik etüt stajı kapsamında inceledikleri Aliağa ile ilgili hazırladıkları planlama projelerini 1/25000, 1/5000 lik haritalar üzerinde jüriye sundu.

 

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Şehir ve Bölge Planlama bölümü öğrencileri, Türkiye'nin en büyük Sanayi bölgelerinden biri olan Aliağa'da geçtiğimiz Eylül ayında yaptıkları saha çalışmasının ardından hazırladıkları projelerin sunumunu yaptılar.

 

İYTE Mimarlık Fakültesi'nde, aralarında Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka ve İYTE Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı Doç. Dr. Semahat Özdemir ile  Doçent Dr. Ayşın Dedekorkut'un da bulunduğu jüriye, Aliağa, menemen ve Foça'yı içine alan bölgenin gelecek 25 yılının planlandığı “İzmir Kuzey Aksı Planlama projelerini 2. şer kişilik gruplar halinde sunan öğrenciler, çalışmalarında bölgenin geleceği ile ilgili projeksiyonlarını başarıyla sundu. Öğrenciler çalışmalarında bölgenin sorunlarını, potansiyelini, riskler ve tehditleri içeren swot analiz değerlendirmesini yaptı. Bölgenin yol bağlantıları ve ulaşım olanaklarının iyileştirilmesi, Üniversite ihtiyacı, nüfus artışı, sanayileşme ve diğer kriterleri de göz önüne alarak hazırlanan alt bölge swot analiz çalışması bölgeyle ilgili rakamsal verilerin de ilk kez ortaya çıkmasını sağladı.

 

Geçtiğimiz Eylül Ayında Aliağa'ya gelen ve ilçede 8 gün boyunca yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, Odalar ve Sanayi kuruluşlarını ziyaret ederek bölge ile ilgili bilgiler toplayan 25 Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğrencisi, bölgeden topladığı verileri 2006-2007 eğitim döneminde değerlendirerek bireysel ve grup akademik çalışmalarında kullanıyor.  Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, sunuma İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Şehir ve Bölge Planlama bölümü Başkanı Doç. Dr. Semahat Özdemir'in davetiyle katıldı.

 

İYTE Şehir ve Bölge Planlama Bölümü 3. Sınıf Öğrencileri, ikişer kişilik gruplar halinde Analitik Etüt Stajı kapsamında inceledikleri Aliağa ile ilgili hazırladıkları planlama projelerini 1/25000, 1/5000’lik haritalar üzerinde jüriye sundu. Sunumları esnasında öğrencilere sorular yönelten jüri üyeleri öğrencileri terletti.

 

BÖLGENİN GELECEĞİNE IŞIK TUTACAK

İYTE Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Yardımcı Doçent Dr. Ayşın Dedekorkut, 3. öğrencilerinin yer aldığı çalışmanın hem öğrenciler için önemli bir deneyim hem de bölge için önemli bir beyin fırtınası olduğunu kaydetti.

 

“Sanayi, ticaret ve enerji üretim dağıtım üssü durumundaki Aliağa, akademik çalışmalar için çok uygun bir bölge.  Aliağa’da 4 ay önce yaptığımız saha çalışmasında elde ettiğimiz verileri öğrencilerimiz ikişer kişilik gruplar halinde “İzmir Kuzey Aksı Planlama projesi” etüt çalışması şeklinde yoğun bir çalışma yaptılar. Bugün de çalışmalarının sunumunu gerçekleştirdiler. Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu başkanı Sayın Adnan Saka'nın değerlendirme jürisine katılımından ve önemli değerlendirmelerinden dolayı kendisine teşekkür ediyoruz” dedi.

 

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, İzmir'in kuzeyinin hızlı sanayileşme ve göç sonucu planlama sorunlarıyla karşı karşıya kaldığını ifade ederek, Üniversitelerin Şehir ve Bölge Planlama bölümlerine büyük görevler düştüğünü kaydetti. Bugün değerli bölüm öğrencilerinin büyük emekler vererek 15 haftadan buyana ortaya çıkardıkları çalışmaları görünce fevkalade mutlu oldum. Bu tür uygulamalı staj ve tez çalışmalarıyla bölgemizin geleceğine dair rasyonel verilerin ortaya çıkacağına inanıyorum” dedi.

 

Öğrencilere Aliağa Bölgesindeki çeşitli sorunlara rağmen, Türkiye'nin en modern altyapısına sahip Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nin kurulduğunu hatırlatan Saka, “Sizler, geleceğin Türkiye'sinin planlamacıları olacaksınız. Sizlere güveniyoruz. Gelecekte şehir ve bölge plancısı olarak Şehirlerimize, bölgelerimize yön vereceksiniz. Proje ve çalışmalarınıza sadece bugünü değil, geleceği öngörerek, insan yerleşimleri, ulaşım, stratejik gelişim, sanayi, çevre, sosyal ve kültürel gereksinmeleri de dikkate alarak planlama çalışması yapmanızı bekliyoruz. Büyük emek vererek hazırladığınız tüm bu çalışmalarınız için size müteşekkirim” dedi.