OSB’lerde 3 bin 350 kişiye yeni iş

28.01.2007
İzmir’de Büyük bir bölümü Organize Sanayi bölgelerinde yapılacak olan toplam 138 milyon dolarlık yatırımla 34 yeni fabrikanın bacası tütecek

Zorlu koşullara rağmen İzmirli girişimciler 2007 yılında da yatırımdan vazgeçmiyor. İki önemli seçimin olduğu, uzmanların cari açıktan dolayı kriz tehlikesine işaret ettiği yeni yılda İzmirli işadamları, toplam 138 milyon dolar yatırım gerçekleştirecek.

34 yeni fabrika bacasının tütmeye başlayacağı 2007 yılında 3 bin 350 kişi de yeni işe kavuşacak. Girişimciler yaptıkları yatırımlarla Türkiye'nin en büyük sorunu işsizliğin çözümüne de önemli bir katkı sağlayacak.

ALİAĞA OSB YATIRIMDA BİRİNCİ

Yatırımların büyük bir bölümü organize sanayi bölgelerinde gerçekleştirilirken, Ege Serbest Bölgesi de iki yeni yatırıma ev sahipliği yapacak. Organize sanayi bölgeleri arasında en büyük yatırım 63 milyon dolarla Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'ne (ALOSBİ) olacak. ALOSBİ'de kurulan Çakmaktepe Enerji Santralı'nın ilk etabı 30 milyon dolarlık yatırımla Mayıs ayında hizmete girecek. Tire Organize Sanayi Bölgesi daha çok gıda yatırımları ile ön plana çıkarken, sanayi ürünleri üreten tesisler Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'ne kuracak. İzmir'de yıllık 3 milyar dolar ciro gerçekleştiren Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki yeni parsellerde de 2007 yılında 7 fabrika daha üretime başlayacak.

MOBİLYA DEVLERİ

Türkiye'nin iki büyük mobilya devi ise Torbalı'da 30 milyon dolarlık yatırıma imza atacak. Torbalı'daki dev tesislerde halen üretimlerini sürdüren Alfemo Mobilya ile Merinos Mobilya, 2007 yılında da faaliyete başlayacak olan ek tesisleri için 30 milyon dolar yatırım yapacak. Bu yatırımlarından ardından biner kişiye daha iş imkanı sağlayacak olan Alfemo ve Merinos Mobilya, iç ve dış pazarlardaki paylarını daha da artırarak İzmir'in adını dünyaya duyurmayı hedefliyor.

SANAYİCİ RİSK BİLMİYOR

Sanayicilerin her şeye rağmen yatırımdan vazgeçemeyeceğini belirten Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Tamer Taşkın, 2007 yılında yapılan yatırımların da bunun göstergesi olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve genel seçimlerin yanı sıra cari açık nedeniyle sorunlu gözüken 2007 yılını Türkiye'nin geçmişten aldığı derslerle kazasız belasız atlatacağına inandığını vurgulayan Taşkın, "Türkiye'de milyonlarca insan işsiz. İşsizlere iş bulmanın yolu özel sektörün yatırım yapmasından geçiyor. Sanayicilerimiz bu bilinçle yatırımlarını yapıyor. Kriz söylentilerine kulak asmıyor. Yollarına devam ediyorlar. Ben sanayicilerimizi kutluyorum. Bu hamleleri ile İzmir'e 138 milyon dolar yatırım yaparak 3 bin 500'e yakın işsize iş sağlıyorlar. Bunun bütün sanayicilere örnek olmasını diliyorum" diye konuştu.

NE DEDİLER?

SANAYİCİLER ÜLKENİN GELECEĞİNE İNANIYOR

* Alfemo Mobilya Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Davulcuoğlu : İşsizlik için başka çözüm yok

2007'de yılında 15 milyon dolar yatırımla bin kişiye daha istihdam sağlayacağız. Ek tesisimizi Temmuz ayında hizmete açmayı planlıyoruz. 2007 zor bir yıl olarak değerlendirilse de biz geleceğe inanarak yatırımlarımızı yapıyoruz. Türkiye'nin artık lokomotifi özel sektörde. Ülkede en büyük sorun olarak görülen işsizliğin çözülmesi için özel sektörün yatırım yapmasından başka şansımız yok. Biz de bu düşünce ile yatırıma devam ediyoruz. Yeni yılda yaptığımız yatırımlarla birlikte ihracattaki payımızı da artırmak istiyoruz.

* ALOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan : Zor yıl, ama korkmuyoruz

Sanayiciler 2007'de de yatırımdan vazgeçmiyor. İzmir'de de altyapısı ve konumu itibariyle de geleceğin yıldızı olacak Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'ni tercih ediyorlar. Yeni yılda bölgemizde 12 yeni tesis üretime başlayacak. Yatırım için bazı firmalar son aşamaya geldi. 2 seçimin olduğu zor bir yıl olan 2007 sanayicileri korkutmuyor. Biz yatırımcılara her türlü kolaylığı sağlıyoruz. Herhangi bir sorun olmadığı takdirde yeni yılda yatırımların daha da artacağını düşünüyoruz.

* ESİAD Başkanı Mehmet Ali Kasalı :Krizlere alışığız

İşadamları zorluklar altında çalışmaya alıştı. Biz her dönemde siyasetten, ekonomiden ve dış dünyadan kaynaklanan sorunlar yüzünden krizlere alıştık. 2007 yılında da kriz beklentisi olmasına rağmen müteşebbis işadamları yatırımdan vazgeçmiyor. Biz 100 metreyi hep yüklerle koşmaya alıştık. Üzerimizde onca yük olsada yatırımlara devam ediyor koşmaktan geri durmuyoruz. Bir de yüklerimiz olmasa bu ülke için daha çok şeyler yaparız. İzmir'de 2007 yılında da yatırımların sürmesi bölge ekonomimizin gelişmesi açısından çok önemli. Biz daha çok yatırımcının bölgemize gelmesi için çalışmalıyız