İzmir'de Yatırımcı seferberliği

28.01.2007

Önceliği tanıtıma veren kurumlar, bürokrasinin azaltılmasından, daha hızlı hizmete kadar her alanda çalışmalarını hızlandırdı. Kamu yatırımlarından istediği payı alamayan İzmir'e, yerli ve yabancı yatırımcı getirmek için tüm kurumlar seferber oldu. Önceliği İzmir'in tanıtımına veren kurumlar, bürokrasinin azaltılmasından daha hızlı hizmet vermeye, yatırımcıları ellerinden tutup İzmir'e getirmekten firmaların merkezlerini buraya almalarına kadar her alanda çalışmalarını hızlandırdı.

DÖRT KOLDAN SALDIRI

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) 'Ege'yi dünyaya açıyoruz' sloganı ile yabancı yatırımcıları İzmir'e çekmek için bir çok projeyi uyguluyor. İzmir Vergi Dairesi Başkanı Mustafa Bulut Menemen'de yatırım yapan Gallaher firması başta olmak üzere bir çok firmanın İzmir'de vergi ödemesini sağlamak için hızlı ve kaliteli hizmet garantisi veriyor.

HER YERDE TANITIM

İzmir Gümrük ve Muhafaza Müdürü Nazım Bütün ise yatırımcıların dış ticaret işlemlerini daha hızlı yapmaları için önlemler alırken, mesai saatlerini de yatırımcıların işlerini uzatmamak için 1 saat uzattı. İzmir Kalkınma Ajansı ise bundan sonra İzmir'e yatırım yapmak isteyen firmaların her türlü işlemlerini tek elden yürütüp, kısa sürede tamamlıyor. Ajans ayrıca İzmir'in tanıtımı için de projelerini hayata geçiriyor. İzmir Ticaret Odası ise yurtdışı ve yurtiçinde katıldığı fuarlarla İzmir'in tanıtımını yapıyor. ESBAŞ da, geçen yıl Çin'de kurduğu ofisi ile bu yıl İzmir'e bir çok Çinli yatırımcıyı getirmek için çaba harcıyor. ESBAŞ ayrıca İzmir'i savunma ve otomotiv yan sanayinde üs haline getirmek için dünyanın bu alanda dev firmalarını bölgeye yatırıma ikna etmeye çalışıyor.

BAŞKA ŞANSIMIZ YOK

EBSO Başkanı Tamer Taşkın, yurtdışı fuarlarına katıldıklarını, bir çok ülkenin büyükelçisini İzmir'de ağırladıklarını ve Egeli sanayicilerle işbirliği yapmaları için yurtdışından işadamlarını İzmir'e getirdiklerini anlattı. Taşkın, "İzmir'in sanayi altyapısı oldukça güçlü. Eğitimli işgücü var. Yatırımlar için çok ideal. İzmir'in yerli ve yabancı yatırımcıları kente çekmesinden başka şansı yok" dedi.

ÖZEL HİZMET

İzmir Vergi Dairesi Başkanı Mustafa Bulut ise bulundukları her platformda İzmir'in tanıtımını yaptıklarını söyledi. Bulut, "Dünya sigara devlerinden Gallaher İzmir'e yatırım yaptı. Biz şu anda o firmanın vergisini İzmir'de yatırması konusunda iknaya çalışıyoruz. Her kolaylığı sağlayacağımızı söylüyoruz" dedi.

HIZLI HİZMET

İzmir Gümrük ve Muhafaza Müdürü Nazım Bütün ise bürokrasiyi azaltmaya çalıştıklarını söyledi. Firmalara daha fazla hizmet vermek için mesailerini bir saat uzattıklarını anlatan Bütün, "İhracatçı firmaların işlemlerini kısa sürede bitirmeleri için gayret ediyoruz. İhracat işlemlerinin hızlanması için faturaların faksla müdürlüğümüze geçilmesi ile işlemleri başlatıyoruz" diye konuştu. 2007'de özellikle Çinli yatırımcıları İzmir'e getirmek için çaba harcayacaklarını dile getiren ESBAŞ Pazarlama ve Tanıtım Müdürü Ertuğrul Işıksoy, "Geçen yıl tanıtım ofisimizi açtık. Birçok Çinli yatırımcı Mart ayında İzmir'e gelecek. 2007 yılı içinde Çinli firmaların bölgemize yatırım kararı vereceğini düşünüyoruz" dedi.

HANGİ KURUM NE GİBİ ETKİNLİKLERDE BULUNUYOR?

İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı

* Yatırım yapacak firmaların vergilerini İzmir'de ödemeleri için ikna ediyor.

* Yüksek vergi ödeyen firmaların işlemlerinin kısa sürede tamamlanması sağlıyor.

* Vergi dairesi yöneticileri her ortamda İzmir'in tanıtımını yaparak İzmir'e yatırımcı çekmeye çalışıyor.

İzmir Gümrük ve Muhafaza Müdürlüğü

* Firmalara daha iyi hizmet için mesai saatlerini 1 saat artırdı. Firmaların 17:30'dan itibaren gümrük memurlarına ödemesi gereken fazla mesai ücretini 18:30'dan sonra ödemesini sağladı.

* İthalat ve ihracat işlemlerinin çabuklaştırılması için faksla gönderilen faturalarla işlemler yapılıyor.

* Dış ticaret işlemlerinde bürokrasiyi en aza indirmek için çalışmalar sürerken, denetim çalışmaları da firmaların işlerine engellemeyecek şekilde sürdürülüyor.

Ege Bölgesi Sanayi Odası

* İzmir'e 3 otomotiv devini getirmek için çalışıyor.

* Kente yeni organize sanayi bölgeleri kazandırarak yatırımcıların yer sorununu çözüyor.

* Büyükelçileri ve konsolosluklar aracılığıyla kentin

tanıtımını yapıyor.

* Yurtdışı fuarlarda lobi yapıyor.

Ege Serbest Bölgesi

* Çin'de ofis açtı.

* Çinli yatırımcılara yoğun kulis çalışmaları yapıyor.

* Dünyanın önde gelen savunma sanayi ve otomotiv firmalarını Ege Serbest Bölgesi'nde yatırım yapması için ikna ediyor.

* Yurtdışı fuarlarına katılarak Ege Serbest Bölgesi'ni ve İzmir'i tanıtıyor.

İzmir Kalkınma Ajansı

* Kente yatırım yapacak firmaların tüm resmi işlemlerini kendi bünyesinde yapıyor.

* Kentin tanıtımı için yurtdışında lobi çalışmaları gerçekleştiriyor.

* İzmir'in marka kent olması için proje yürütüyor.

* Uzman kadrosuyla İzmir hakkındaki bütün bilgileri ve verileri yatırım ajansları ve yatırımcılara ulaştırarak, İzmir'e yatırım yapmaları için ikna ediyor.

İzmir Ticaret Odası

* Dış Ekonomik İlişkiler birimi yatırımcı çekmek için sürekli proje hazırlıyor.

* Agora, Kadifekale, Allianoi gibi tarihi değerleri ortaya çıkararak tanıtım yapıyor.

* Kruvaziyer turizmini geliştirmek için turistlerin ayak bastı paralarını ödüyor.

* Marka şehir olmak için projeler üretiyor