Kuzey Ege Limanı yerine kaplıca

28.01.2007
  •  A 
Ulaştırma Bakanlığı'nın yıllardır uğraştığı Çandarlı Körfezi'ndeki araziyi, Kültür ve Turizm Bakanlığı termal turizm bölgesi ilan etti

Ulaştırma Bakanlığı'nın yıllardır uğraştığı Çandarlı Körfezi'ndeki araziyi, Kültür ve Turizm Bakanlığı termal turizm bölgesi ilan etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı'nın 14 yıldır kurmaya çalıştığı ve son aşamaya getirdiği Çandarlı Körfezi'nde bulunan ve Zeytindağ beldesi sınırlarında kalan 453 hektarlık alanı termal turizm bölgesi ilan etti. Yaklaşık 40 bin hektarlık sahanın termal turizm bölgesi kararı, Bakanlar Kurulu onayından da geçti.

16 Aralık 2006 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan karar, Çandarlı Limanı'nın ÇED Raporu'nu alıp imar planlarını hazırlayarak projeyi ihale aşamasına getiren Ulaştırma Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nı karşı karşıya getirdi.  


TEPKİ GÖSTERDİ
Kültür ve Turizm Bakanlığı'na Çandarlı Limanı alanının turizm bölgesi sınırları dışında kalması için hem yazılı, hem de sözlü uyarıda bulunan Ulaştırma Bakanlığı DLH Genel Müdürlüğü yetkilileri, dikkate alınmamaları nedeniyle tepki gösterdi. Kuzey Ege Limanının, yıllık 20 milyon ton kapasite ile Ege Denizi'nin en büyük liman projesi olduğunu belirten İzmir Ulaştırma Bölge Müdürlüğü yetkilileri, "Bu karar bizi yolumuzdan döndüremez" dedi.  


250 MİLYON DOLAR
Karara göre, DLH Genel Müdürlüğü'nün yaklaşık 250 milyon dolara mal olacak Çandarlı Limanı'nı ihale edebilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan onay alması gerekiyor.


BAKANLAR KURULU KARARI VAR
Termal turizm tesisleri yapılması planlanan alanlara konteyner limanı kurulması isteğinin Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca uygun bulunamayabileceğini belirten uzmanlar, şunları söyledi: "Elinde Bakanlar Kurulu kararı bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı, isterse 'araç yükü, depolama alanları ve gemilerin yaratacağı kirlilik termal alanlarımızı kötü etkiler' diyerek, Çandarlı Liman Projesi'ne engel olabilir. İstenmeyen bu durum da yıllardır bekleyen projeye bir kaç yıl daha kaybettirebilir. Ancak, şu anda yasalar açısından liman yapımına bir engel görünmediği için Kültür ve Turizm Bakanlığı, projeye onay da verebilir. O zaman süreç uzun ve sıkıntılı olmaz."

Belirlenen bölgeye yıllık 20 milyon ton kapasiteli ve Ege Denizi'nde Yunanistan'ın Pire Limanı'na alternatif olacak tesisi kurmak isteyen DLH Genel Müdürlüğü'ne, ilki 1998, ikincisi de 2004 yılında olmak üzere 2 kez olumsuz ÇED raporu verildi. Ancak, ÇED mücadelesini sürdüren DLH Genel Müdürlüğü, 17 Mart 2005'te limanla ilgili uygun ÇED Raporu'nu almayı başardı.