ZincOx, çinko projesini değiştirdi

28.01.2007
  •  A 
ZincOx, yapmayı planladığı baca tozundan çinko oksit geri kazanım tesisi projesini Sivil toplum kuruluşlarının tepkisi üzerine iptal etti.

İngiliz ağır metal geri kazanım şirketi ZincOx, Aliağa’da yapmayı planladığı 40 milyon dolarlık baca tozundan çinko oksit geri kazanım tesisi projesini yöre halkının ve Sivil toplum kuruluşlarının tepkisi üzerine iptal etti.


Firma, yılda 110 bin ton baca tozu işleyebilecek kapasitedeki tesisi ile bölgedeki demir-çelik tesislerinin bacalarında biriken tozlardan çinko oksit üretimi planlıyordu. Aynı zamanda çeşitli ülkelerden getirilecek baca tozunu Aliağa'daki tesislerinde işlemeyi planlayan ZincOx, seramik fabrikalarında kullanılmak üzere yaklaşık 20 bin ton çinko oksit üretecekti. 


BAŞKA PROJE PLANLANIYOR


İngiliz şirketin Türkiye'de kurduğu ZincOx Anadolu Çinko Sanayi AŞ'nin Genel Müdürü Faik Şener, mevcut projenin yöre halkından kabul görmediğini, bu nedenle teknolojisi ve yeri değiştirilen başka bir projeyi hayata geçirmeyi planladıklarını açıkladı.  


Projede küçük sanayi sitelerinin olduğu bölgede yapmayı planladıkları fabrikanın yerini ağır sanayi tesislerinin yakınına taşıyacaklarını vurgulayan Şener, "Ayrıca teknolojimizi de değiştireceğiz ve ürün değişikliği yapacağız. Daha önce seramik sektöründe kullanılmak üzere çinko oksit nihai ürünü üretmeyi planlıyorduk. Yeni projede ise bundan vazgeçerek tam saf hale gelmemiş çinko oksit üreteceğiz. Bu ürünün seramik sektöründe doğrudan kullanılması mümkün değil. Üretimimizi ABD'deki tesisimizde işleyip nihai ürün haline getireceğiz. Proje değişikliğinin olumsuz sonucu da katma değerin ülkemizde kalmayacak olması" dedi.


Yeni proje için çalışmaların sürdüğünü belirten Şener, "Bütün işlemlere yeniden başladık. Baca gazından saf hale gelmemiş çinko oksit üretim tesisini 2 yıl içinde faaliyete geçirmeyi planlıyoruz" diye konuştu. 


"İNGİLİZLER'İN PROJEDEN VAZGEÇMESİ OLUMLU"


Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, ZincOx firmasının projeden vazgeçmesini olumlu karşıladıklarını bildirdi. Türkiye'nin ve Aliağa sanayiinin yatırıma ihtiyacı olduğunu vurgulayan Saka, "Ama yapılacak her yatırım yasalara ve sisteme uygun olmalı. Yatırımlarda dünyada kabul gören yeni teknoloji kullanılmalı. Çevreye ve insana en az zarar veren yöntemler temel alınmalı. İlçemizde demir-çelik tesislerinden çıkan baca tozlarının bertaraf edilmesi gerekiyor. Ama bu doğru bir proje ile yapılmalı. İngiliz firmanın hazırladığı projenin yeri yanlıştı. Fabrika, sıkıntıya yol açacak miktarda su kullanacaktı. Oysa Petkim'in barajından yararlanabilirlerdi. Dışarıdan gelecek baca tozunun taşınması sorun olduğu gibi, çinko oksit çıkarıldıktan sonra kalan atıklar da bize büyük zarar verecekti" dedi.