Nakliyecilik Sektörüne mevzuat brifingi

26.01.2007
  •  A 
Aliağa Ticaret Odası, Ulaştırma Bölge Müdürü Ömer Tekin ile taşımacılık sektörünü bir araya getirdi. Toplantıda sektörü ilgilendiren yasa ve mevzuat değişiklikleri hakkında bilgiler verildi

Türkiye’nin en büyük Sanayi Ticaret bölgelerinden olan Aliağa’daki karayolu taşımacılığı sektörü, karayolu taşıma mevzuatındaki son yıllarda yapılan değişiklikler sonucu karşılaştıkları cezai yaptırımlar ve uygulamada karşılaşılan sorunlarını Ulaştırma Bakanlığı İzmir Bölge Müdürü Ömer Tekin’e anlattı.

 

4925 Sayılı karayolu taşıma kanunu ve sonrasında yayınlanan yönetmeliklerle ortaya çıkan karayollarındaki taşımacılık mevzuatının uygulamaları hakkında sektör temsilcilerini bilgilendirmek amacıyla bir toplantı düzenleyen Aliağa Ticaret Odası, Ulaştırma Bölge Müdürü Ömer Tekin ile taşımacılık sektörünü bir araya getirdi. Toplantıya ilçede faaliyet gösteren nakliyeciler, taşımacılık ve nakliyecilik kooperatiflerinin temsilcileri, Aliağa Şoförler odası yetkilileri ve vatandaşlar katıldı.

 

Toplantının açış konuşmasını yapan Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, ilçede faaliyet gösteren Nakliyecilik sektörünün, karayolu mevzuatındaki yasal düzenlemeler hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığını belirterek, bunun sonucu olarak bir çok taşımacılık şirketinin cezalarla karşı karşıya kaldığını söyledi.

Konuşmasında taşımacılık sektörünün önemine işaret eden Saka, “Aliağa gibi, Türkiye için stratejik önem arzeden büyük bir Sanayi ticaret  bölgesinde faaliyet gösteren nakliyecilik sektörünün, yeni düzenlemeler sonucu alması gereken belgeler ve diğer yükümlülükler konusunda  bilinçlenmesi için bu konuda bölgede en yetkili isim olan Sayın Ulaştırma Bölge müdürümüz Ömer Tekin’i Odamızda, üyelerimizle buluşturduk. Bu toplantının sonucunda kazanan, üyelerimiz ve ülkemiz olacak” dedi.

 

ULAŞTIRMA BÖLGE MÜDÜRÜ TEKİN; “DENETİMLER ARTARAK SÜRECEK. CEZALAR DA ÇOK YÜKSEK”

“Karayolları Taşıma mevzuatı ve uygulamada karşılaşılan sorunlar” konulu toplantıda öncelikle yasal düzenlemeler hakkında detaylı bir sunum yapan Ulaştırma Bölge Müdürü Ömer Tekin, “2003 yılından itibaren Türkiye’de karayolu taşımacılığında yeni bir dönem başlamıştır. Aradan geçen üç yılda sektörün büyük bölümü yeni düzenlemelere uyum sağladı. Bu konuda denetimler artarak sürecek. Cezalar da çok yüksek. Bu yüzden mutlaka iş faaliyet kolunuzla ilgili tüm yükümlülükleri hızla yerine getirmelisiniz” dedi.

 

TÜRKİYE TOPLAM NÜFUSUNUN YÜZDE 15’ İNDEN FAZLASI DA GEÇİMİNİ TAŞIMACILIK SEKTÖRÜNDEN SAĞLAMAKTADIR

Konuşmasında karayolu taşımacılığı hakkında çarpıcı rakamlar da veren Bölge Müdürü Tekin, “Türkiye’de; yurtiçi yolcu ve yük/eşya taşımalarının ortalama yaklaşık yüzde 95’i karayolu, geriye kalan % 5’ i ise diğer taşıma türleri olan demiryolu, denizyolu ve havayolu ile yapılıyor. Ülkemizde üretilen hammadde, yarı mamul,  mamul, malzeme ve ürünlerin % 99’u karayolu taşımacılık sektörü kullanılarak son tüketiciye ulaştırılıyor. Türkiye toplam nüfusunun yüzde 15’ inden fazlası da geçimini taşımacılık sektöründen sağlamaktadır. Aynı zamanda toplam nüfusun yaklaşık dört katı her yıl karayollarında şehirlerarası seyahat etmektedir. Bu seyahatlerin yarısı Bakanlığımızdan lisanslı yolcu taşımacılığı yapan firmaların araçları ile gerçekleştirilmektedir” Dedi.

Ulaştırma Bölge Müdürü tekin, 2003 ‘e kadar toplam 4.176 adet olan Yetki Belgeli işletmeci sayısının son üç yılda 263.600 adete ulaştığını ifade ederek Yetki belgeli işletmeci sayısının yaklaşık 63 kat arttığını kaydetti.

 

Ulaştırma Bölge Müdürü Tekin, toplantıya katılanların soruları üzerine “Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Yönetmeliği”, “Okul Servis Araçları Yönetmeliği” ve “100 km altı Şehirlerarası ve İl içi/Şehir içi Yolcu Taşımaları Yönetmeliği”nin hazırlanmakta olduğunu  kaydetti.

 

6 AYDA YAPILAN DENETİMLERDE 4.760.000 YTL İDARİ PARA CEZASI KESİLDİ.

Ulaştırma Bölge Müdürü Tekin, Jandarma genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan denetimlerin içeriği hakkında bilgiler vererek “Denetimlerde; Yetki belgesi kontrolü, Mesleki yeterlilik belgesi kontrolü, Araçların teknik yeterliliklerinin kontrolü, Ücret ve zaman tarifelerine uygunluğun kontrolü, Ağırlık ve boyut kontrolü, İbraz edilen belgelerin doğruluğunun U-Net sistemi ile kontrolü yapılmaktadır” dedi.

 

Karayolu taşımacılığı yapan kişi ve kuruluşların yetki belgelerini biran önce almaları gerektiğini söyleyen Tekin, “Son 6 ay içinde yapılan denetimlerde yaklaşık 4.760.000 YTL idari para cezası kesildi. Bundan böyle de denetimler artarak sürecek. Can ve mal güvenliği, haksız rekabet  ortamı oluşmaması, vergi kayıplarını önlenmesi için bu konuya büyük hassasiyet gösteriyoruz. Bu denetimler sonucu sektörün hizmet kalitesi artacağı gibi, rekabet ortamı da korunacak” dedi.

 

Aliağa Ticaret Odası Seminer Salonunda 2 saat boyunca süren toplantıda sektörde faaliyet gösteren katılımcılar, denetimlerde karşılaştıkları sorunları ve merak ettikleri konuları bölge müdürü Ömer Tekin’e yöneltti.

 

BİLGİ:

 

DENETİM DIŞI DURUMLAR

Ulaştırma Bölge Müdürü Ömer Tekin Aliağa Ticaret Odası tarafından düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada denetim dışı durumların da olduğunu belirterek bu konuda Nakliyecileri bilgilendirdi. İşte Karayolları taşımacılığında denetim dışı durumlardan bazıları:

 

*  Azami yüklü ağırlığı 3,5 tonu geçmeyen kamyonetler için; bağlı bulunduğu il sınırlarında ve 100 km’ye kadar olan şehirlerarası taşımacılık faaliyetleri 25.02.2008 tarihine kadar denetim dışıdır.

 

* Şehir İçi Ve 100 Km’ye Kadar Olan Şehirlerarası Yolcu Taşımacılığı Mevzuat düzenlemeleri ve Denetimi 01.01.2008 Tarihine Kadar İl Trafik Komisyonları Yetkisinde Olup Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin Dışındadır.

 

* Sürücüler için Mesleki Yeterlilik Belgesi (SRC) 01.07.2007 tarihine kadar denetim dışıdır.

 

* Sadece işte kullanılan, yük taşıma kapasitesi ve özelliği olmayan iş makinalarının, taşıt kartı sahibi olma zorunluluğu yoktur (kepçe, dozer, vinç, traktör (arazi) ve benzerleri)