TMO haberleri yalanladı

25.01.2007
  •  A 
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, ''Kuraklık var, buğdayda sıkıntı olacak, fiyatlar yükselecek, TMO depolarında buğday kalmadı...'' şeklindeki haberleri yalanladı

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, küresel ısınmanın da etkisiyle son dönemde ''Kuraklık var, buğdayda sıkıntı olacak, fiyatlar yükselecek, TMO depolarında buğday kalmadı...'' gibi yanlış söylemler nedeniyle, piyasada spekülatif bir havanın yaratıldığını, bunun da TMO stoklarına büyük bir talep yarattığını bildirdi.

 

Kuraklık konusunda yapılan açıklamaların piyasalarda tedirginlik doğurduğunu, bu nedenle, sektör ve sivil toplum kuruluşlarının yetkili ağızlarından birkaç ay sonda Türkiye'de sıkıntılı günler yaşanacakmış, kuraklık nedeniyle kıtlık olacakmış gibi kamuoyuna yanlış mesajların verilmemesi gerektiğini vurgulayan TMO Genel Müdürü Kemaloğlu, bu tür mesajların sonucunda piyasadaki aktörleri mala yönelttiğini, fiyatları yükselttiğini, aracıların da mal stoklamasına yol açtığını söyledi.

İlgili kurum ve kuruluştan şu andaki gidişata yönelik verileri aldıklarını kaydeden Kemaloğlu, şöyle konuştu: ''Tarım uzmanlarının yaptığı açıklamalara şaşırıyorum. Toplumu durup dururken karamsar bir havaya sokmanın bir anlamı yok. Biz TİGEM'den, kendi iş yerlerimizden ve bakanlıktan şu anda gidişata yönelik verileri aldık. Veriler de bugün için bir panik havası yaratmıyor. Ama süreç takibi gerektiriyor. Buğdayın yoğun olarak üretildiği yer İç Anadolu... Uzmanlar şu anda İç Anadolu için (tehlike var) demeyi doğru bulmuyor. Çünkü İç Anadolu'da Mart ayı ve sonrasında Nisan ve Mayıs ayları yağışları önemli. Ama Çukurova'da ekiliş döneminin özelliğine göre cüzi miktarda bir kayıp olabilecek. Ama Çukurova'nın toplamda 1,5 milyon ton gibi rekoltesi toplam rekolte içinde önemli bir paya sahip değil.''

 

''GEREKİRSE ALIM YÖNÜNDE DEVREYE GİRERİZ''

2006-2007 sezonunda buğdayda kilogramda 37,5 YKr fiyat açıklayarak piyasaya girdiklerini, şu anda da piyasaya fiyatlarının 43-46 YKr aralığında seyrettiğini, bununda makul bir rakam aralığı olduğunu anlatan Kemaloğlu, bir regüle kuruluş olarak TMO'nun piyasayı takip ettiğini, fiyatlarda olağan dışı bir yükselme olduğu zaman da derhal müdahale edeceklerini bildirdi.

Şu anda piyasada kimsenin spekülatör anlamında ''Biz buğdayları stoklarız, birkaç ay sonra yüksek fiyata satarız'' gibi bir hesaba gitmemesi gerektiğini belirten Kemaloğlu, ''TMO bu piyasayı takip ediyor. Çünkü fiyatların yükselmesi 72 milyon insanı ilgilendiren ekmeğe yansıyor. Fiyatlar olağan dışı seyrederse TMO'nun elinde piyasanın durumuna göre kullanabileceği enstrümanlar var'' diye konuştu.

 

Kemaloğlu, iç piyasada buğday tükense bile dünyada yeterince olduğunu belirterek, ''Hemen ithalata yöneliriz demek istemiyoruz ama gerekirse buğday fiyatlarının normal seviyede olması için ithalat da yaparız diyoruz'' dedi.

 

TMO STOKLARINDA NE KADAR BUĞDAY VAR?

Şu anda TMO depolarında 550 bin ton ekmeklik buğday, 220 bin ton arpa, 50 bin ton kadar da makarnalık buğday stoku, piyasada da yaklaşık 3 milyon ton buğday stoku bulunduğunu kaydeden Kemaloğlu, ''Bu ülkede ayda 1 milyon buğday üretiliyor. O zaman (TMO'nun depolarında buğday 10 gün sonra bitebilir) diyebilirsiniz. Ama biz şunu söylüyoruz TMO'nun elinde piyasayı dengeleyecek enstrümanlar var. TMO birkaç günde binlerce ton malı limanlara yığma kabiliyetinde olan bir kurum'' dedi.

 

Piyasalarda TMO'nun elindeki buğday ve arpaya zam yapacak gibi bir hava yaratıldığını da kaydeden Kemaloğlu, TMO'nun şu anda buğday ve arpaya zam yapma gibi bir hesabı bulunduğunu, ellerindeki stokları açıkladıkları fiyat çerçevesinde kullanıcılara satmaya devam edeceklerini vurguladı.

 

MISIR İTHALATI YAPILACAK

Piyasada yüksek seyreden mısır fiyatlarını regüle etmek amacıyla TMO'nun yaklaşık 300 ton mısır ithalatı yaparak satışa sunacağını da bildirdiren Kemaloğlu, konuyla ilgili kararın birkaç gün içerisinde Bakanlar Kurulundan çıkmasını beklediklerini kaydetti.

Kemaloğlu, ''TMO Genel Müdürlüğü olarak yüksek mısır fiyatlarına müdahale edeceğiz. Mısırın makul bir seviyede işlem görmesini istiyoruz'' diye konuştu.

 

Mısırda dünya fiyatlarının da yüksek seyrettiğine işaret eden Kemaloğlu, mısır üretiminde dünya genelinde bir eksiklik olmadığını, fakat bio yakıtlara dayalı talep dolayısıyla piyasalardan yoğun bir mısır çekilişinin söz konusu olduğunu söyledi.

 

DEPOCULUK EYLEM PLANI

Hububatta modern depolara ihtiyaç bulunduğunu, bu nedenle birkaç yıldır özel sektöre depoculuk faaliyetlerine yönlendirmek istediklerini, fakat özel sektörün ekonomik bulmadığı için fazla girişimi olmadığını kaydeden Kemaloğlu, bu nedenle ''Türkiye'de Depoculuk Eylem Planını'' hayata geçirmeye hazırlandıklarını da açıkladı.

Kemaloğlu, önümüzdeki haftalarda kamuoyuna açıklayacakları bu plan ile depoculuk faaliyetinde bulunacak özel sektöre uzun süreli kiralama garantisi verileceğini (En az 5 yıl düşünülüyor) kaydetti.