POAŞ, Danıştay 13. Dairesi’nin bu kararına itiraz ederek, yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini istedi. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, POAŞ’ın itirazını bugün görüştü.
Kurul, POAŞ’ın itirazını kabul ederek, dava konusu EPDK kararının yürütmesini durdurdu.
YANLIŞ MADDE UYGULANMIŞ
EPDK’nın, 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu’nun 7. maddesinin 2. fıkrasını ihlal ettiği gerekçesiyle idari para cezası verdiğini anımsatan Kurul, cezanın aynı kanunun "idari para cezalarını" düzenleyen 19. maddesinin 3. fıkrasındaki, "maddede sayılanlar dışında kalan ancak kanun getirdiği yükümlülüklere uymayanlara kurumca para cezası verilir" hükmünün uygulanması gerektiğine dikkati çekti.
12 NİSAN 2005’TEN SONRAKİ İKMALLER İÇİN
Kurul, ayrıca EPDK’nın dağıtıcılara lisanslı bayilerin listesinin bildirildiği tarih olan 12 Nisan 2005’den itibaren yapılan akaryakıt ikmalleri için ilgili şirketin sorumlu olduğunu vurguladı. EPDK, idari para cezasını verirken bu tarihi 20 Mart 2005 olarak almıştı.
Kurul’un bu kararının gerekçesi yazılarak EPDK’ya tebliğ edildikten 30 gün sonra uygulanması gerekiyor. Danıştay 13. Dairesi ise davayı daha sonra esastan karara bağlayacak.
Kurul’un yürütmenin durdurulması kararında işaret ettiği 5015 sayılı yasanın 19. maddesinin 3. fıkrası dikkate alındığında POAŞ’a verilecek cezanın büyük oranda azalacağı bildirildi.
EPDK’nın idari para cezasına esas aldığı ve Kurul’un bu maddeye göre ceza verilemeyeceğine işaret ettiği 5015 sayılı yasanın "dağıtım" başlıklı 7. maddesinin 2. fıkrası şöyle:
"Dağıtıcı lisansı sahipleri, kendi mülkiyetlerindeki veya sözleşmelerle oluşturacakları bayilerinin istasyonlarına akaryakıt dağıtımının yanı sıra, serbest kullanıcılara akaryakıt toptan satışı ve depolama tesislerinin yakınındaki tesislere boru hatları ile taşıma faaliyetlerinde bulunabilir.
Dağıtıcılar başka akaryakıt dağıtıcılarının bayilerine dağıtım yapamazlar." EPDK, 28 akaryakıt dağıtım şirketine yaklaşık 1.6 milyar YTL’lik idari para cezası kesmişti.
EPDK, lisansı olmayan bayilere akaryakıt satışı yaptığı, bu nedenle Petrol Piyasası Kanunu’nun ilgili maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle POAŞ’a da 31 Ağustos 2006 günlü kararla 498 milyon 693 bin 80 YTL’lik idari para cezası vermişti.