24 yılda Türkiye'nin Sanayi üssü olduk

15.01.2007
  •  A 
Aliağa Ticaret odası Başkanı Adnan Saka, 14 Ocak 1982 tarihinde bakanlar Kurulu kararı ile ilçe statüsünü kazanan Aliağa’nın, aradan geçen 24 yılda büyük bir ekonomik ve ticari başarıya imza attığını söyledi.

Aliağa Ticaret odası Başkanı Adnan Saka, 14 Ocak 1982 tarihinde bakanlar Kurulu kararı ile ilçe statüsünü kazanan Aliağa’nın, aradan geçen 24 yılda büyük bir ekonomik ve ticari başarıya imza attığını söyledi. 


Aliağa Ticaret odası Başkanı Adnan Saka, kentin ilçe oluşunun 24. yıldönümünde yazılı bir açıklama yaptı. 1960’lı yılların sonunda küçük bir balıkçı kasabası olan Aliağa’nın, 1970’lerin 2. yarısından itibaren büyük bir sanayi kentine dönüştüğünü ve bugün ülkenin en önemli sanayi sektörlerinin konuşlandığı bir bölge haline geldiğini kaydetti.

 

1960’DAN 2007’YE BÜYÜMENİN ÖYKÜSÜ
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, “Osmanlılar döneminde Nahiye olan Aliağa, 1 Mart 1952 yılında belediyelik oldu. 21 Ocak 1982 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 2585 sayılı kanun ile de Aliağa kasabası ilçe statüsünü kazandı. İlçemizde Sanayi ve Ticaret sektörlerine yön veren ve bu yönde vizyonu belirleyen Aliağa Ticaret Odamız da 1991 yılında faaliyete geçti” dedi.


ALİAĞA, ALOSBİ VE METRO İLE DAHA FAZLA GELİŞECEK
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka şöyle konuştu:


“1952’de Belde, 1982’de de İlçe statüsünü kazanan Aliağa’da 1960’lı yılların sonunda Viking Kağıt ve Selüloz A.Ş’nin kurulmasıyla sanayileşmenin ilk tohumları atıldı. TÜPRAŞ Aliağa Rafinerisi ve PETKİM’in faaliyete geçmesiyle dev bir sanayi kentine dönüşen Aliağa’da 50’ye yakın büyük sanayi kuruluşu faaliyet gösteriyor. Aliağa; rafineri, petro kimya, LPG-LNG depolama, dolum, dağıtım istasyonları ve doğalgaz santralları ile önemli bir enerji strateji üssü konumunda. Aliağa iskelelerinden yıllık 30 milyon ton yükleme ve boşaltma işlemi gerçekleştiriliyor. Yapımı devam eden Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nin tamamlanması, Nemruttaki iskeleler bölgesinin rehabilite edilerek yatırımlarının gerçekleşmesi ve Aliağa - Menderes demiryolu hattının hizmete açılmasıyla, Aliağa’nın sanayi kenti kimliği daha da gelişecek. Altyapısı son teknoloji ile yapılandırılan, Avrupa Birliği standartlarında, global dünyaya tam entegre olmuş gerçek bir yatırım cenneti olan Aliağa organize Sanayi Bölgesi ile bölgenin çehresi değişecek”  


Bölgenin, 1960 Anayasası ile birlikte başlayan “Planlı kalkınma hedefi” anlayışı çerçevesinde Ağır Sanayi Bölgesi olarak kabul edildiğini hatırlatan Saka, “Aliağa’mızda Sanayinin başlaması 1960 anayasasının ardından başlayan planlı ekonomi döneminde start aldı. Viking Kağıt ve Selüloz Fabrikasının kurulmasının ardından, TÜPRAŞ, Petkim, Petrol Ofisi ve Demir Çelik sektörüyle Aliağa kısa sürede Türkiye sanayi ve ekonomisinin en stratejik üssü oldu” dedi. 


EGE İHRACATININ YÜZDE 25’İNİ GERÇEKLEŞTİRİYOR
1982 öncesinde Menemen’e bağlı bucaklardan biri olan 11 bin nüfuslu Aliağa’nın, bugün 60 bini aşan nüfusu ile onlarca sanayi kuruluşu ve kağıttan gübreye, demirden, ambalaja, akaryakıttan doğalgaza kadar çeşitli sanayi sektörlerinin faaliyet gösterdiği bölgenin öncüsü önemli bir sanayi bölgesi olduğunu söyleyen Saka, “Aliağa, Ege Bölgesi toplam ihracatının yaklaşık yüzde 25’ini gerçekleştiriyor. İlçemiz,  Türkiye gayrı Safi Milli Hasılasının (GSMH)  yüzde 2’sini üretiyor. Aliağa, İzmir GSMH’sının yüzde 14,4’ünü üretiyor. Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nin tam kapasite ile hizmete girmesi ile Aliağa’nın Türkiye GSMH’sına yaklaşık yüzde + 5 katkısı olacaktır.” dedi. 


Devlet Planlama Teşkilatı Tarafından yapılan “İlçelerin Sosyo Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması”na göre; Aliağa’nın en gelişmiş üç ilçeden biri olduğunu belirten Saka, “Nüfus, Eğitim, Sağlık, İstihdam, Sanayi ve mali Göstergeler dikkate alınarak yapılan araştırmaya göre; Aliağa, “En gelişmiş İlçe” kapsamında Türkiye çapında Kocaeli’nin Körfez ve Gebze ilçelerinin ardından 3. sırada yer almaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan bir araştırmada Aliağa Nüfusunun %30’unun işçi, %14’ünün memur olduğu, bu nüfusun yüzde 40’ının Lise ve üstü okullardan mezun olduğu tespit edilmiştir. Aliağa’da eğitim Kurumlarında toplam 394 derslikte 11.731 öğrenci eğitim görmektedir.” Dedi. 


NÜFUS, 40 YILDA 2.860 DAN 60 BİNLERE ULAŞTI
Aliağa’nın hızlı sanayileşmesinin dış göçü arttırdığını belirten Saka, bunun hızlı nüfus artışı ve istihdam sorunlarını beraberinde getirdiğini kaydetti. Kentin nüfusunun 1960’dan bu yana sürekli katlanarak arttığına dikkati çeken Saka, “1960’da 2860 olan Aliağa nüfusu, 1980’de 11 bin’e ulaştı. Nüfus 1985’de  17.578 iken, 1990’da 25.000 oldu. 1990-2000 yılı arasında bu ilçedeki yıllık nüfus artışı 16.29 olmuştur. Aynı dönemde İzmir ilindeki yıllık nüfus artış hızı ise 13.6’dır. Aliağa ilçesi nüfus artış hızı, İzmir ili nüfus artış hızından daha fazladır. 1997’de sayımına göre ilçenin nüfusu 33.500’e ulaşmıştır. 2000 Nüfus Sayımına göre 57.192 olarak görünen ilçe nüfusunun, 2006 yılındaki verilere göre 65 bin’e ulaştığı tahmin ediliyor. Aliağa nüfusunun yüzde 85’ini ise Aliağa dışından göçlerle gelenler oluşturuyor. Bu da çeşitli istihdam sorunlarını gündeme getiriyor” Dedi. 


Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, İlçedeki istihdam kapasitesinin arttırılması amacıyla çeşitli çalışmalar yapıldığını kaydederek, “İlçedeki işsiz potansiyelin niteliğinin artırılarak istihdam edilebilmesi yolunda çalışmalar yapmaktayız. Bu amaçla meslek edindirme kursları ve sertifika programları düzenliyoruz. 2007 içinde de eğitim faaliyetlerimize hız kazandıracağız” dedi.