EGEGAZ, Türkiye'nin Sigortası oldu

06.01.2007
İran doğalgaz krizini önleyen EGEGAZ terminali, doğalgaz arzında Türkiye’nin sigortası oldu. Egegaz’a bir ayda 150 milyon m3 gaza eşdeğer 254 bin m3 LNG geldi

Geçtiğimiz kış aylarında Rusya’nın Ukrayna’ya verdiği doğalgazı kesmesiyle Türkiye’de baş gösteren doğalgaz krizinin ardından Aliağa Ticaret odası Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları Konsey Üyesi Adnan Saka tarafından gündeme getirilen Aliağa’daki EGEGAZ’ın devreye alınması önerisi, İran’la gaz krizinin yaşandığı bu günlerde Türkiye’nin sigortası oldu. Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, EGEGAZ ile gaz tedariki yapılan ülke çeşitliliğinin artması sonucu enerji bağımlılığı tehlikesinin de azalacağını, bunu gören Rusya ve İran gibi ülkelerdeki şirketlerin de daha sorumlu hareket etmesine yol açacağını kaydetti.

19 Ekim 2006 tarihinde BOTAŞ’la EGEGAZ arasında imzalanan 1 yıl süreli ve yıllık 1.1 milyar metreküp doğalgaz depolanmasını içeren hizmet alımı anlaşması sonucu BOTAŞ tarafından Cezayir’den getirilen sıvılaştırılmış gazı (LNG), depolayan ve gazlaştırarak Ulusal şebekeye veren EGEGAZ, Türkiye’nin doğalgaz ihtiyacının yüzde 30’unu karşılama kapasitesine sahip bulunuyor. Egegaz’ın BOTAŞ ile olan anlaşması ihtiyaca göre uzatılabilecek.

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, bugün gazetecilere  yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi: “BOTAŞ’ın yaptığı sözleşme kapsamında Cezayir, Nijerya, Libya gibi ülkelerden deniz yoluyla Egegaz’a getirilen sıvılaştırılmış doğalgaz, burada depolanıp gazlaştırılarak Botaş'ın ulusal İletim Şebekesi'ne sevk ediliyor. Hizmet alım sözleşmesinin imzalanmasının ardından 4 Aralık 2006’dan bugüne Cezayir’den iki kez aynı gemiyle LNG geldi ve bu LNG gazlaştırılarak sisteme verildi. Aldığımız bilgilere göre bundan sonra tesise ayda 3 kez LNG tankeri gelecek. Terminaldeki her bir tankın kapasitesi 140 bin metreküp olmak üzere toplam 280 bin metreküp. Enerji Bakanlığı yetkilileri Türkiye’nin toplam doğalgaz talebinin 100 bin metreküp olduğunu açıklıyor. Bu durumda EGEGAZ, 280 bin metreküplük depolama kapasitesiyle hem EGE’nin hem Türkiyenin önemli bir güvencesidir.” Dedi.

EGEGAZ’A 150 MİLYON M3’GAZA EŞDEĞER 254 BİN M3 LNG GELDİ

Türkiye, doğalgaz arz ve şebeke güvenliğine katkı sağlamak ve kış aylarında artan günlük doğalgaz şehir ve sanayi tüketimlerini kesintisiz olarak karşılayabilmek EGEGAZ’a 4 Aralık ve 20 Aralık 2006 tarihlerinde Cezayirden iki kez LNG geldiğini açıklayan Saka, “Cezayir'den iki kez Sonatrach firmasına ait Larbi Ben M. Hidi Aldı Gemi ile Gelen 150 Milyon Metreküp Doğalgaza Eşdeğer 254 Bin Metreküp sıvılaştırılmış gaz getirilerek terminale boşaltıldı. 5 Aralık'tan bu yana ulusal doğalgaz sistemine 80 milyon m3 gaz veren EGEGAZ, son bir haftada 47 milyon metreküp doğalgazı sisteme vererek, ülke ihtiyacının yüzde 30'unu karşıladı” Dedi.

EGEGAZ TÜRKİYE’NİN SİGORTASI

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Son günlerde İRAN’ın Türkiye’ye verdiği gazı kesmesinin ardından yeniden Gündeme gelen Egegaz’ın, adeta Türkiye’nin doğalgaz sigortası olduğunu söyledi. Uluslararası gaz piyasasından BOTAŞ tarafından temin edilen gazı depolayan ve sisteme veren EGEGAZ’ın sadece konutların ısınmasında değil, Türkiye Sanayisinin ve ülke ekonomisinde de imdadına yetiştiğini kaydetti.

ENERJİ ÇEVRİM SANTRALLERİNİ DE BESLİYOR

Ülkede Aliağa ile birlikte çeşitli yerlerde doğalgaza dayalı enerji çevrim santralleri bulunduğunu da hatırlatan Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, “EGEGAZ’ın devreye girmesiyle ENKA-İzmir Santrali, TÜPRAŞ, PETKİM, HABAŞ ve diğer potansiyel doğalgaz müşterilerine, doğalgaz çevrim santrallerine yüksek basınçtaki gaz arzı sorunsuz olarak sağlanabiliyor. Aliağa’da 1500 mw kapasiteli ENKA intergen Santralı, doğalgazdan elektrik enerjisi üreterek ulusal şebekeye veriyor. Bu santral gibi enerji üretim merkezlerinin de kesintisiz üretime devam etmesi için doğalgaz arzının sürekli olması gerekiyor. İşte tüm bunlar değerlendirildiğinde EGEGAZ’ın ülke ve bölge ekonomisi için önem çok daha iyi anlaşılabilir” dedi.

ENERJİ BAKANI GÜLER VE BOTAŞ BÜROKRATLARINA TEŞEKKÜR

Aliağa Ticaret odası Başkanı Saka, 2001 yılında 400 milyon dolara dünyanın en modern LNG terminali olarak kurulan ancak kasım 2006’ya kadar bürokratik engeller yüzünden atıl bekletilen EGEGAZ’ın faaliyete geçmesi için Oda olarak başlatılan çabaların olumlu sonuçlandırılmasını sevinçle karşıladığını kaydederek, “Geçen yıl Ocak ayında atıl bekleyen EGEGAZ konusunu gündeme getirdiğimizde, medya ve kamuoyunun da desteğiyle bir yıl içinde olumlu sonuca ulaşıldı. EGEGAZ’ın faaliyete gezmesinde büyük emeği geçen BOTAŞ bürokratlarına ve tesisin ülkeye kazandırılmasına büyük destek veren Enerji Bakanımız Sayın Hilmi Güner’e teşekkür ediyorum” dedi.

BİLGİ :

EGEGAZ: DÜNYANIN İKİNCİ BÜYÜK DOĞALGAZ TERMİNALİ

Çolakoğlu Holding şirketlerinden olan Egegaz, İzmir'in Aliağa ilçesinde 400 milyon dolara dünyanın ikinci büyük LNG terminali olarak 1999'da kuruldu. Tesisin yapımı 2001'de tamamlandı. 36 metre yüksekliğinde 85 metre çapındaki tanklar, ileri düzeyde deprem teknoloji ile inşaa edildi. Tanklar 10 milyon dolar harcanarak deprem amortisörleri üzerine oturtuldu. Toplam 280 bin metreküp LNG depolama kapasiteli terminal 10 milyar metreküp doğal gaz yıllık gazlaştırma kapasitesine sahip bulunuyor.  Terminaldeki her bir tankın kapasitesi 140 bin metreküp olmak üzere toplam 280 bin metreküp. 2006 verilerine göre Türkiye'nin doğalgaz tüketiminin yüzde 30'una denk eşit kapasitesiyle Egegaz 60 uzman ve işçiden oluşan bir kadroyla işletiliyor.

Haber Fotoğrafları:

Foto 1: