Bakırçay'a Üniversite ve EXPO

03.01.2007
  •  A 
Aliağa Ticaret odası Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları Konsey Üyesi Adnan Saka, İzmir’in kuzeyindeki ilçelerin Üniversite kampus olanaklarından yoksun bırakılarak unutulduğunu söyledi.

Aliağa Ticaret odası Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları Konsey Üyesi Adnan Saka, İzmir’in kuzeyindeki ilçelerin Üniversite kampus olanaklarından yoksun bırakılarak unutulduğunu, Aliağa, Bergama gibi önemli Tarım, Sanayi, Ticaret kentlerini kapsayan Bakırçay’ın, EXPO 2015 için doğal bir fuar-  sergi ve etkinlik alanı olabileceğini söyledi.

 

Beş bin yıllık geçmişinde bir çok uygarlığa başkentlik yapmış olan İzmir ve kuzey bölgesinin tarih boyunca bilim, felsefe, şiir, sanat, kültür ve ticaretin merkezi olduğunu kaydeden Saka, buna karşın bölgenin bir üniversite ya da fakülteye dahi sahip olmadığını açıkladı. Saka, “Bir üniversite kenti olan İzmir’de; Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Yüksek Teknoloji Enstitüsü, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi olmak üzere 5 üniversitenin bulunurken, Bakırçay bölgesi sadece bir meslek yüksekokuluyla yetinmek zorunda bırakılmış, yeni üniversite yerleşkeleri hep Çeşme ve Kuşadası’na yakın olduğu için İzmir’in güneyine kuruldu. Artık bu tür yatırımlarda İzmir’in kuzeyi de hatırlanmalı” dedi.

 

ALİAĞA VE BAKIRÇAY ÜNİVERSİTE YATIRIMLARINDA UNUTULDU

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, “Yıllardır İzmir’de üniversiteler hep İzmir merkezde ya da güneyinde kuruldu. Üniversite yönetimleri, üniversitelerin yeni kampus alanlarını ya da yeni eklenecek bölümlerini Çeşme, Kuşadası gibi bölgelere yakın yerlere kurmayı tercih edince İzmir’in Aliağa, Bergama, Menemen gibi Bakırçay havzasını kapsayan kuzey bölgesi eğitim alanında ihmal edilmiş, adeta unutulmuş oldu. Artık buna bir çözüm bulunması lazım. Özellikle Organize Sanayiler, Petro Kimya, Rafineri, demir Çelik, Kağıt, Gübre, Liman hizmetleri başta olmak üzere onlarca farklı sektörde sanayinin konuşlandığı bu bölgeler, öğrenciler için hem pratik yapabilecekleri doğal bir staj yeri hem de hayata biran önce atılabilecekleri birer istihdam alanıdır. İzmir’deki üniversitelerin en azından yeni fakülte ve yüksekokul ihtiyaçlarında bir sanayi merkezi olan Aliağa gibi İlçeleri eğitim yerleşkesi olarak değerlendirmelidir” dedi.

 

EXPO 2015’DE BAKIRÇAY BÖLGESİ DEĞERLENDİRİLMELİ

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, Dünyanın en büyük fuar organizasyonlarından olan EXPO'yu 2015 yılında düzenlemek için aday olan İzmir'de, EXPO’nun alınması halinde etkinliklerinin önemli bir bölümünün Karşıyaka, Sasalı’dan başlayarak Bakırçay havzasında gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

 

“İçine Karşıyaka ve Sasalı’dan Aliağa ve Menemen’e Kınık’tan Dikiliye Bergama’ya kadar bir alanı kapsayan Bakırçay bölgesi; hem bir Sanayi, hem tarım, hem de denizcilik bölgesidir. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu ve İzmir Ticaret odası yönetim kurulu Başkanı sayın Ekrem Demirtaş’ın öncülüğünde büyük çaba harcanan EXPO 2015 için zaten mevcut önemli bir sanayi- ticaret altyapısı bulunan Bakırçay havzası değerlendirilebilir. Bölgede 400 tesisin kurulmakta olduğu dünyanın en modern Organize Sanayi Bölgesi olan ALOSBİ, yeni Liman ve tersane yatırımları, Dev Sanayi kompleksleri, enerji üretim, depolama dağıtım tesisleri ile zaten EXPO ruhuna uygun bir gelişme trendi yaşayan bölge, EXPO 2015’de İzmir Metropolünün önemli bir görev yükünü üstlenebilir” diye konuşan Saka “Son günlerde bazı siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları tarafından dile getirilen bu düşünceyi son derece önemsiyoruz.” Dedi.

 

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, “Sadece İzmir ve Ege’nin değil, Türkiye’nin stratejik ve olmazsa olmaz sanayi sektörlerine ev sahipliği yapan Aliağa başta olmak üzere Menemen ve Bergama gibi önemli tarım merkezleriyle birlikte Bakırçay havzası, EXPO 2015’de çok önemli görevler üstlenebilir. Böylesi bir durumda EXPO 2015 için Bakırçay’da yapılacak olan yeni yatırımlar ve diğer hazırlıklarla bölge büyük bir kalkınma sinerjisi oluşturabilir” dedi.