Doğalgazda Talebi Karşılama Çalışmaları

26.12.2006
  •  A 
BOTAŞ, Kış Aylarında Artan Günlük Doğal Gaz Şehir-sanayi Tüketimlerini Kesintisiz Olarak Karşılayabilmek İçin Alınan Tedbirler Kapsamında, Cezayir'den 125 Bin Metreküp Gaz Aldı.

Botaş, kış aylarında artan günlük doğal gaz şehir-sanayi tüketimlerini kesintisiz olarak karşılayabilmek için alınan tedbirler kapsamında, Cezayir'den 125 bin metreküp gaz aldı.

 

Botaş Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, dün Sonatrach firmasına ait Cezayir Bandıralı Larbi Ben M.Hidi adlı LNG Gemisi'nin, yaklaşık 125 bin metreküp LNG eşdeğeri doğal gazı (75 milyon metreküp gaz) Aliağa LNG Terminaline getirerek, boşaltım işlemine başladığı bildirildi. Açıklamada, geminin ayrıca 4 Aralık 2006 tarihinde Aliağa LNG Terminaline 125 bin metreküp LNG eşdeğeri doğal gazı getirdiği kaydedildi.  

 

Açıklamada, Aliağa LNG Terminal istasyonunun devreye girmesi sonucunda, Batı İletim Hatlarına ilave gaz miktarlarının taşınması nedeniyle, Ege bölgesindeki potansiyel müşterilere ve Elektrik Üretim Santrallerine (ENKA-İzmir Santrali, TÜPRAŞ, PETKİM, HABAŞ v.s.) taahhüt edilen (40-42 Barg) yüksek basınçtaki gaz arzı sorunsuz olarak sağlanacağı vurgulandı. Açıklamada ayrıca, bölgedeki iletim hatlarında basınç profili yönünden daha emniyetli ve güvenilir bir işletmecilik yapılacağı ifade edilerek, "Bu nedenle, bölgedeki düşük basınç profili kaynaklı doğal gaz kısıntısı-kesintisi gündeme gelmeyecektir" denildi.

 

Türkiye'de doğal gaz arz ve şebeke güvenliğine katkı sağlamak, kış aylarında artan günlük doğal gaz şehir-sanayi tüketimlerini kesintisiz olarak karşılayabilmesiyle ilgili olarak açıklamada, BOTAŞ'ın bir dizi tedbir aldığına işaret edildi. Bu tedbirler kapsamında, İzmir Aliağa'da kurulu EGEGAZ'a ait LNG terminalinden hizmet alımına yönelik olarak sürdürülen çalışmalar sonuçlandırıldığı kaydedilen açıklamada, 19 Ekim 2006 tarihinde BOTAŞ ve EGEGAZ arasında bir hizmet alım sözleşmesi imzalandığı hatırlatıldı. Açıklamada, Türkiye'ye yeni bir doğal gaz giriş noktası konumunda olan bu terminale, BOTAŞ tarafından yönlendirilecek gemilerle getirilecek LNG'nin, burada depolanıp gazlaştırılarak BOTAŞ'ın iletim şebekesine sevk edileceği anlatıldı.

 

Hizmet alımının ilk aşamasında 1 yıl süreli ve yıllık 1.1 milyar metreküp LNG'nin depolanması ve gazlaştırılmasını öngördüğü belirtilen açıklamada, ileride oluşabilecek ihtiyaç ve koşullar çerçevesinde sürdürülebileceği vurgulandı. Açıklamada, BOTAŞ'ın söz konusu hizmet alımını ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından aldığı izinler dahilinde yaptığı ve imzalanmış olan sözleşmenin de özel hukuk hükümlerine tabi bir ticari akit olduğu ifade edildi. Açıklamada, "Bu sebeple Sözleşmenin ayrıntılarının sözleşmenin taraflarınca açıklanabilmesi sözleşme hukuku açısından mümkün değildir. EGEGAZ terminali Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'ndan depolama lisansı almış bir tesistir. Bu terminalden alınacak hizmetin bedeli de EPDK tarafından belirlenen ve halen yürürlükte olan doğal gaz depolama hizmet bedeli tarifesinin oldukça altındadır" ifadelerine yer verildi.

 

Anlaşma sürecinin uzamasıyla ilgili olarak açıklamada, Türkiye'de uzunca bir süre sonra ilk kez bir gazlaştırma terminalinin devreye alınacak olması nedeniyle, teknik, idari ve mevzuata uyumla ilgili konularda kapsamlı çalışmalar yapılmasının gerekmesi ve kamu kaynaklarının en iyi şekilde değerlendirilmesi için gösterilen hassasiyetin etken olduğu kaydedildi.

 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi;  “BOTAŞ bir kamu kuruluşu olarak bir yandan doğal gazın yaygınlaştırılması için iletim hatları yatırımlarını yaparken, diğer yandan da vatandaşa doğal gazı en ekonomik şartlarda ve kesintisiz olarak sağlama gayreti içerisindedir. EGEGAZ A.Ş.'ye ait LNG Terminali'nden hizmet alımı yoluyla yararlanılması konusunda da aynı maksat güdülmüş, bir taraftan arz ve şebeke güvenliğine katkı sağlanırken diğer taraftan atıl durumda bulunan önemli bir tesis ülke ekonomisine kazandırılmıştır”