TOBB adil bir vergi düzeni istedi

22.12.2006
  •  A 
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kayıt dışına son verilerek adil bir vergi sistemi kurulması gerektiğini belirtti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kayıt dışına son verilerek adil bir vergi sistemi kurulması gerektiğini belirtti.

 

Samsun'un Bafra İlçesi'nde Ticaret ve Sanayi Odası'nın (TSO) 103. kuruluş yıldönümü töreninde konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “En önemli hadisemiz, adil bir vergi sisteminin kurulmasıdır. Herkes eşit, adil ve ödenebilir vergi sistemine kavuştuğu zaman bu törenler de anlamını yitirecektir. Aslolan basit, anlaşılabilir, ödenebilir bir vergi sistemine geçmektir" dedi.

 

Vergi konusundaki şikayetlerine rağmen hükümetin alışık olmadıkları indirimler yapmasını da taktirle karşıladıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Mesela kurumlar vergisi yüzde 30'dan yüzde 20'ye, tekstildeki KDV yüzde 18'den 8'e indirildi. Mutlu olduk fakat yeterli değildir. Sistemi yeni baştan kurgulamak lazım. Bu sistemi yeni baştan tasarlayıp kuramazsak bu kayıt dışı ekonomiden şikayet etmeyi sürdürürüz. Kayıtdışından en çok şikâyet eden Türk özel sektörüdür. Toplum kesimleri içinde en çok rahatsız olan biziz çünkü haksız bir rekabet ortaya çıkartılmaktadır" diye konuştu.

 

Türkiye'nin 5. büyük ovasını bağrında bulunduran Bafra'da tütünün kendiliğinden bitmiş olmasının üreticiyi sevindirmesi gerektiğine de dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, şimdi değişik ürünler yetiştirildiğini ancak tarımsal sanayiye önem verilmesinin daha da önemli olduğunu vurguladı. Hisarcıklıoğlu, "Bafra OSB'nin yüzde 95'i bitmiş. Burada tarımsal sanayiyi geliştirmeliyiz. Yatırımlar yapmalıyız. Eğer bunu yapamazsak yetiştirdiğimiz ürünlerden katma değer elde edemez, ektiğimizle, biçtiğimizle kalırız" şeklinde konuştu.

 

Ekonomik kriz sonrasında sıkıntıda olan 326 büyük firma için geliştirilen İstanbul Yaklaşımı'nın, 2001'den beri 72 bin küçük ve orta ölçekli firma için de "Anadolu Yaklaşımı" adı altında gösterilmesi gerektiğini söylediklerini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

 

"Büyük firmaların kredilerinin yeniden yapılandırılmasıyla ilgili İstanbul Yaklaşımı çıktı, 326 firma faydalandı. TOBB olarak Ağustos 2001'den bu tarafa 'İstanbul Yaklaşı'mıyla beraber Anadolu Yaklaşımı'nın da hayata geçmesi gerekir' dedik. O günden bugüne toplam 72 bin firma ödeme zorluğundan dolayı bugün faaliyette değildir. 5 sene sonra da olsa Anadolu'daki 42 bin küçük ve orta boy işletmeyi hedef alan, bunları kredilerini yeniden yapılandırmaya ve hayata döndürmeye yönelik Anadolu Yaklaşımı TBMM Komisyonu'ndan geçmiştir. Hedef, 42 bin KOBİ'nin kredisini yeniden yapılandırmaktır ama bunların hepsinin kredisinin yeniden yapılandırılması mümkün değildir. En azından yaklaşık 10 bin işletme bu Anadolu Yaklaşımı çerçevesinde gönüllülük rızasıyla bankalara kredi borçlarını yapılandırabilir. 10 bin firma demek, 100 bin istihdam demektir. Hükümetimize teşekkür ediyorum. İnşallah bu yılın sonu gelmeden Anadolu Yaklaşımı'nı devreye sokar, 2007'ye yeni bir ivme katarak gündeme gelir."