TOBB'dan prim kesinti uyarısı

08.12.2006
TOBB, işyeri kuran emeklilerden kesilen destekleme prim oranının 1 Ocak 2007'den itibaren yükseltilmesinin, Türkiye'deki sosyal barışta çatlamalara yol açacağını bildirdi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, 1 Ocak 2007 tarihinde yürürlüğe girecek 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’yla çalışan ve işyeri kuran emeklilerden kesilen destekleme prim oranının yükseltilmesinin, Türkiye'deki sosyal barışta çatlamalara yol açacağını bildirdi.

Odalar Birliği, toplumsal barışa zarar verebilecek böylesi bir yanlıştan bir an önce dönülmesini istedi. TOBB'dan yapılan yazılı açıklamada, söz konusu kanun yürürlüğe girdiğinde emeklilik aylığı almakta iken sosyal güvenlik kapsamındaki mevcut işlerini devam ettirmek isteyen ticari kazanç veya serbest meslek kazancı elde eden gelir vergisi mükellefleri ile anonim şirketlerin kurucu ortakları ve yönetim üyesi ortakları, limited şirket ortakları, diğer şirket ve donatım iştiraki ortaklarının, meri kanuna göre yüksek oranda sosyal güvenlik destek pirimi ödemek zorunda kalacakları belirtildi.

Açıklamada, Bağ-Kur Kanununa göre emeklilik aylığı alan ve işlerini devam ettiren kişilerin, sosyal hizmet zammı dahil tahakkuk ettirilen emekli aylığının yüzde 10 oranında sosyal güvenlik destek primi ödemekte iken, 5510 sayılı kanun gereği tespit edilen prime esas kazancın yüzde 33.5 ile yüzde 39 oranları arasında değişen tutarda prim ödemeleri gerekeceği hatırlatıldı. Bugünkü rakamlar üzerinden SSK'lılar için prime esas aylık kazanç tutarının alt sınırının 531 YTL, üst sınırının ise 3 bin 451 YTL olduğu belirtilen açıklamada, bunun BAĞ-KUR'lular için bugün uygulanmayan bir sistem olduğu ve 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren Sosyal Güvenlik Yasasındaki tek çatı uygulaması nedeniyle yürürlüğe konulacağı kaydedildi.

Açıklamada, ''Ancak, yeni dönemde sigortalıların aylık kazanç tutarlarının yeni asgari ücrete göre oluşacağından alt ve üst sınırlar arasında kendileri tarafından belirlenecektir'' denildi. Bugünde işlerin iyileşmesi için Türkiye'de birçok şartın oluştuğunun görüldüğü ifade edilen açıklamada, ''Ama bu yasa, ciddi anlamda ülkemizin sosyal barışında çatlamalara neden olabilir. Toplumsal barışa zarar verebilecek böyle bir yanlıştan bir an önce dönülmesinin, 5 yılda yüzde 36 büyümeyi üst üste sağlamış bir Türkiye için önemli olduğunu bir kez daha işaret etmekteyiz'' görüşü dile getirildi.