Doğalgaz arzında önemli gelişme!!

04.12.2006
  •  A 
Türkiye’nin doğalgazda Rusya’ya bağımlılığını büyük ölçüde azaltacak olan EGEGAZ hizmete girdi.. Egegaz’a Cezayir’den gelen ilk LNG gemisi 137 bin m3’lük ürününü boşaltmaya başladı

Aliağa'da 5 Yıl Önce 400 Milyon Dolara yapılan ancak bu yıla kadar atıl durumda bekleyen Sıvılaştırılmış Doğalgaz (LNG) Depolama Terminali Egegaz nihayet çalışmaya başlıyor. BOTAŞ ile Egegaz Arasında geçtiğimiz Ekim ayında imzalanan depolama kira Sözleşmesinin ardından Cezayir’den ilk Sıvılaştırılmış doğalgaz gemisi Aliağa’ya ulaştı. 


127 BİN METREKÜP LNG TAŞIYAN GEMİ EGEGAZ’A ULAŞTI
Sabah saatlerinde Aliağa’ya gelen ve günün ilk saatlerinde Egegaz iskelesine Petkim ve TÜPRAŞ’a ait 5 romörkör tarafından yanaştırılan Cezayir bandralı Larbi Ben M’hidi Adlı gemide 127 bin metreküp sıvılaştırılmış doğalgaz bulunduğu belirtildi. Geminin iskelelere yanaşmasının ardından Aliağa Liman Başkanlığı ekipleri ve Aliağa Sahil Sağlık Denetleme ekipleri tarafından işlemlerinin yapıldığı kaydedildi.


Geminin kapasitesinin Egegaz’da bulunan 140 bin m3’lük iki tanktan birini dolduracak kapasitede olduğu öğrenilirken, geminin bu ürünü 6 günde Egegaz tanklarına aktaracağı kaydedildi. Egegaz’ın ilk doğalgazı ise BOTAŞ’ın talebi halinde Çarşamba günü ulusal şebekeye vermesi bekleniyor. Tesislere ayda 3 geminin LNG getirmesi beklenirken, ulusal şebekenin talebine göre tesislerdeki 140 bin m3’lük bir tankın 1 hafta ile 15 gün arasında boşalabileceği belirtiliyor. 


EGEGAZ, TAM KAPASİTE İLE HİZMETE GEÇTİ
4 yıldan bu yana atıl durumda bekleyen tesisin fiilen faaliyete geçmesinden dolayı 10 ayrı ülkeden uzmanlar tüm Terminal sistemlerini kapsamlı bir kontrolden geçirdi. Yapılan kontrollerde tesisin hiçbir sorununun olmadığı ve tam kapasiteyle LNG depolayıp bunu gazlaştırarak ulusal şebekeye verebileceği belirlendi. 


ADNAN SAKA, “ARTIK DÜNYANIN HER YERİNDEN DOĞALGAZ ALINABİLECEK”
Aliağa Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları Konsey Üyesi Adnan Saka, “Aliağa’da dört yıldır atıl durumda bulunan dünyanın en büyük ikinci LNG terminali Egegaz’ın faaliyete başlaması sadece Aliağa için değil Türkiye için de çok önemli bir gelişmedir. Tesislere ilk LNG gemisi ulaşmış olup, tesis en geç Çarşamba gününe kadar ulusal şebekeye doğalgaz verebilecektir. 4 yıldır atıl bekleyen bu önemli tesisin hizmete girmesi için büyük bir özveri ve mesai harcayan BOTAŞ yetkililerine, Enerji bakanlığımıza teşekkür ediyorm” dedi. 


Aliağa’daki Egegaz tesislerinde Sıvılaştırılmış doğalgazın depolanmasıyla Türkiye'nin Doğalgaz Arz Güvenliğinin Sağlanmasına yönelik ciddi bir adımın atıldığını söyleyen Saka, “Her ay Aliağa’ya gelecek olan en az üç LNG tankeriyle dünyanın Her Yerinden Doğalgaz, Sıvılaştırılmış olarak Egegaz’da Depolanarak Ulusal Gaz Şebekesine Verilecek. Böylece geçtiğimiz yıl Ocak ayında Rusya ile Ukrayna arasında başlayan doğalgaz krizi sonucu Türkiye'de meydana gelen doğalgaz sıkıntısı bir daha yaşanmayacak.” Dedi. 


BOTAŞ ile EGEGAZ arasında geçtiğimiz Ekim ayında LNG depolama Hizmet Alım sözleşmesi imzalandığını hatırlatan Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, atıl durumdaki Egegaz'ın hizmete girmesinden büyük memnuniyet duyduğunu kaydetti. Saka, “BOTAŞ tarafından gemilerle getirilecek sıvılaştırılmış doğalgaz, burada depolanıp gazlaştırılacak ve BOTAŞ'ın İletim Şebekesi'ne sevk edilecek. Öncelikle 1 yıl süreli ve yıllık 1.1 milyar m3 LNG'nin depolanması ve gazlaştırılmasını öngören bu hizmet alımı, daha sonra ortaya çıkacak ihtiyaç ve koşullar çerçevesinde sürdürülebilecek” dedi.  


Aliağa Ticaret odası Başkanı Adnan Saka, Egegaz'ın hizmete alınmasıyla birlikte Katar, Mısır, Cezayir, Nijerya, Yemen, Umman, Avustralya, Endonezya ve Karaibler gibi doğalgaz arz noktalarından sıvılaştırılmış doğalgaz getirilerek ulusal doğalgaz sisteminde arz güvenliği sağlayabileceğini kaydederek, “BOTAŞ ve EGEGAZ arasında imzalanan hizmet alım sözleşmesi ve bunun sonucunda Aliağa’da LNG depolamasının başlaması ile ulusal güvenliğimiz için çok önemli bir adım atıldığına inanıyorum” dedi.


BİLGİ:  EGEGAZ LNG TERMİNALİ

Çolakoğlu Holding şirketlerinden olan Egegaz, İzmir'in Aliağa ilçesinde 400 milyon dolara dünyanın ikinci büyük LNG terminali olarak 1999'da kuruldu. Tesisin yapımı 2001'de tamamlandı. 36 metre yüksekliğinde 85 metre çapındaki tanklar, ileri düzeyde deprem teknoloji ile inşaa edildi. Tanklar 10 milyon dolar harcanarak deprem amortisörleri üzerine oturtuldu. Toplam 280 bin metreküp LNG depolama kapasiteli terminalin yıllık gazlaştırma kapasitesi 10 milyar metreküp doğal gazdır. Terminaldeki her bir tankın kapasitesi 140 bin m3 olmak üzere toplam 280 bin metreküptür.

Terminal, Türkiye'nin ilk özel LNG terminali özelliğini korurken, Sahip olduğu kapasite ile dünyanın en büyük 2'inci büyük LNG terminali durumundadır. İki tankın yıllık kapasitesi 10 milyar metreküp. Bu da 2006 verilerine göre Türkiye'nin doğalgaz tüketiminin yüzde 30'una denk gelmektedir. İnşaatı tamamen Türk işçi ve mühendislik kadrosu tarafından gerçekleştirilen terminal, 400 milyon dolara mal oldu. Terminalde kurulduğu günden bu yana 60 uzman ve işçi istihdam ediliyor.  Ekim 2006’da BOTAŞ ile EGEGAZ arasında hizmet alımına yönelik olarak kira sözleşmesi imzalandı. Bu sözleşmenin ardından tesisleri fiilen faaliyete geçirecek ilk sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) gemisi Cezayir’den 3 Aralık 2006 tarihinde Aliağa’ya ulaştı