Meslekî eğitime Fon'dan 500 milyon YTL

04.12.2006
  •  A 
İşsizliğe karşı tedbirler geliştiren hükümet, mesleki eğitime ağırlık verecek. Bunun için Varlığı 23 milyar YTL'ye ulaşan İşsizlik Fonu'ndan yaralanacak.

Yüzde 10 civarında seyreden yüksek işsizliğe karşın, firmalar nitelikli eleman bulmakta sıkıntı yaşıyor. İşletmelerin yüzde 80'i vasıflı işçi bulamadığı için açık pozisyonla üretime devam ediyor. 

İşsizliğe karşı tedbirler geliştiren hükümet, işverenlerin bu sıkıntısını aşacak mesleki eğitime ağırlık veren yeni bir strateji belirledi. Buna göre örgün eğitim içinde üzerinde yeterince durulamayan çeşitli kurs, seminer ve meslek içi eğitim programları, temel meslek eğitimleri ile birlikte yürütülecek, danışmanlık hizmetleri yaygınlaştırılacak ve işgücü piyasası araştırma-planlama çalışmaları artırılacak. Hükümet, yeni stratejiyi yürütmek için ise toplam varlığı 23 milyar YTL'ye ulaşan İşsizlik Fonu'ndan yaralanacak. Fondan bu iş için yaklaşık 500 milyon yeni lira ayrıldı. 

Uzmanlar Türkiye'de işsizlerin büyük bölümünün tarımdan kopan; ancak yeni bir meslek edinemeyenlerin oluşturduğuna dikkat çekiyor. Söz konusu kesimin istihdam piyasası için nitelikli hale getirilmesi, işsizlik sorununun çözümünde de hayati rol oynuyor. İşsizlik Sigortası Fonu'nda değişiklik öngören bir yasa tasarısı hazırlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, fonun kaynaklarının bir bölümünü işsizlerin eğitimine aktarmayı hedefliyor. İktidar, böylece bir yandan işsizlik sorunuyla mücadele ederken, bir yandan da İşsizlik Fonu'nda biriken 23 milyar YTL'nin verimli kullanılmadığı yönündeki eleştirilerin önüne geçecek. Bu arada tasarı, Fon'dan mesleki eğitime aktarılacak paranın 'fondaki devlet payının yüzde 20'si' olacak şekilde tespit edileceğini öngörüyor. Fondaki devlet payının 2,5 milyar yeni lira düzeyinde olduğu göz önünde tutulunca, aktarılacak miktarın 500 milyon YTL olacağı ortaya çıkıyor. Düzenlemeye ilişkin bilgi veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, mesleki eğitim konusuna büyük önem verdiklerini söylerken, "İşsizlik Sigortası Fonu'nun imkanlarını mesleki eğitim için kullanma konusunda bir kararlılığımız var." şeklinde konuşuyor. 

İşsizlik Sigortası Fonu, 4 yılda ulaştığı mali büyüklükle iştah kabartıyor. Kurulduğu 2002 yılından bu yana 23 milyar YTL'lik büyüklüğe ulaşan fonun dağıttığı rakam ise sadece 800 milyon YTL. Fonda biriken kaynak sürekli artarken bu paranın nasıl kullanılacağı tartışma konusu oluyor. Mevcut durumda İşsizlik Fonu'ndaki para, işsizlik maaşı almaya hak kazananların eğitiminde kullanılabilirken yasal değişiklikle Türkiye İş Kurumu bünyesindeki bütün işsizlerin eğitimi için fondan kaynak aktarılabilecek. Bu aktarılan miktarda işsizlik ödeneğinden yararlananlar için herhangi bir sınır öngörülmüyor. Yeni yasa, Türkiye İş Kurumu'na işini kaybedenler için 'mesleklerine uygun, son yaptıkları işin ücret ve çalışma koşullarına yakın iş bulunması' görevini verirken, bu konuda fonun kaynaklarını kullanma hakkı tanıyor. 

Vasıfsızlar iş bulsa da kalıcı olamıyor
İşsizlik ile ilgili verilerin, vasıfsız işsizlerin iş bulmalarının ne derece zor olduğuna işaret ettiğini anlatan İŞKUR Başkanı Namık Ata, bu kişilerin iş sahibi olsalar da bunu sürdürebilmelerinin zor olduğunu söylüyor. İşkur portföyünün de meslek sahibi olmayan insanlardan oluştuğunu aktaran Ata, "Mesleki eğitim faaliyetlerine ağırlık verilmesi gerektiğinin ne derece önemli olduğunu bir kez daha belirtmekte fayda bulunmaktadır. Mesleki eğitim faaliyetlerine ülke genelinde gereken önem verilecek olursa işsizlik süreleri de kısalacaktır." ifadelerini kullanıyor. Mesleki eğitime ağırlık verilmesiyle birlikte potansiyel işsizliğin de önleneceğini belirten Ata, "Kurum olarak işsizlik sigortasının üçüncü ayağı olan mesleki eğitim faaliyetlerine ağırlık vermiş bulunmaktayız." bilgisini veriyor.