Pek çok açıdan yetersiz kalan İzmir Limanı'nın sadece kruvaziyer turizm ve küçük tonajlı gemilere hizmet vermesi gerektiğini söyleyen Ekmel Totrakan, yeni liman yeri için tek adresin Çandarlı olduğunu öne sürdü.
Dünya deniz trafiğinin yaklaşık üçte biri Akdeniz'de gerçekleşiyor. Türk limanları büyük konteyner gemilerine uygun yapıda olmadığı için gelip giden mallar Pire, Hayfa, Malta, İskenderiye gibi limanlarda aktarım yapılmak zorunda kalıyor. İzmir Limanı'nın yaklaşık 800 bin TEU olan elleçleme kapasitesi, Ege Bölgesi'nin ihtiyacının çok altında. Bu durum "sıkışıklık zammı" adı altında ihracatçı firmalara ek maliyetler de çıkarıyor. Limanın genişleme sahasının sınırlı olması ve dip taramasının yılan hikayesine dönmesi, İzmir kentinin değişmeyen gündem maddeleri arasında.
"Liman taşınmalı mı, yoksa izmir 'liman şehri' özelliğini devam mı ettirmeli?" Güney Deniz Saha Eski Komutanı, Emekli Koramiral Ekmel Totrakan; Ege'yi, hatta tüm Türkiye'yi ilgilendiren bu soruna yönelik çalışmasını tamamladı. Çalışmasının ayrıntılarını açıklayan Totrakan, dünyada uygun limanlara sahip olup kalkınmamış tek bir ülke olmadığına dikkat çekerek, "Geleceğe yansıyan gereksinimleri ile İzmir'in de uluslararası taşımacılığa hizmet verecek ikinci bir limana olan gereksinimi kendini giderek artan bir şekilde hissettirmektedir. Bu limanın da İzmir limanı olmaktan öte, bir Ege limanı olması gerekmektedir" dedi.
Neden Çandarlı?
Bu liman için en doğru lokasyonun Zeytindağ ve Çandarlı sınırları içinde olduğunu belirten Totrakan, liman için en olmayacak yerin ise Tuzla Bölgesi olduğunu savundu. Gemilerin yüklerini en kısa zamanda boşaltabilecek ve alabilecek, seyir tehlikelerinin en az, açık denize (derin suya) en emniyetli şekilde çıkabilecekleri limanları tercih ettiklerini anımsatan Totrakan, şu değerlendirmeyi yaptı;
Büyük tonajlı gemiler Çandarlı'ya gitmeli
"Zeytindağ ve Çandarlı sınırları içinde yeni liman inşaatına bir an önce başlanmalıdır. Çandarlı'daki bir limanın, seyir bakımından dünyanın en tehlikeli suları ve geçitleri olan Çanakkale ve İstanbul boğazlarını kullanmak istemeyen gemi kaptanları ve onların bağlı bulundukları şirket ilgilileri için de tercih sebebi olacağı açıktır. Böyle bir liman İzmir trafiğini rahatlatacağı gibi, aynı zamanda İstanbul deniz trafiğini de rahatlatacak ve bölgede büyük bir istihdam yaratacaktır."
İzmir Limanı'nın ağırlıklı olarak kruvaziyer turizmin gelişimi ve küçük tonajlı gemilerin kullanımıyla sınırlandırılması gerektiğine dikkat çeken Ekmel Totrakan, büyük tonajlı gemilerin ise mutlaka Çandarlı'ya gitmesi gerektiğini sözlerine ekledi. İzmir'de liman yapılamayacak tek bölgenin Tuzla Bölgesi olmasına karşın, hala bu yönde isteklerin dile getirildiğini hatırlatan Ekmel Totrakan, şöyle devam etti:
"Pelikan bankının karşısında olan bu bölge, deniz trafiği, derinlikler ve bu derinliklerde sıkça meydana gelen değişiklikler nedeniyle emniyetli bir bölge değildir. Ayrıca gemilerin rotaları üzerindeki seyir tehlikeleri de sigorta primlerini artıran bir etkendir. Tuzla limanı olarak seçilen bölgede derinlikler nerdeyse "0" metredir. Burada liman olarak kullanılmak üzere 300 metre genişliğinde, 1250 metre uzunluğunda ve 15 metre derinliğinde bir havuz meydana getirilmesi düşünülmüştür. Buna ek olarak da, 1500 metrelik bir mesafenin 15 metreye kadar taranması öngörülmüştür. Bu kadar küçük bir alana büyük gemilerin gelemeyeceği, gelseler de römorkörlerle bile manevra yapamayacakları düşünülmemiştir. Dışarıda beklemek durumunda olan gemilerin ise, Yeni Kale geçidi ile Pelikan Bankı arasında deniz trafiğine çapariz vereceği de göz ardı edilmiştir. Konteyner taşımacılığı için ise, liman alanında sağlam ve sert zeminlere olan gereksinim, bölgedeki zemin yapısı nedeni ile karşılanamayacaktır."
LİMAN YERLERİ NASIL SEÇİLİYOR?
Liman yeri seçilirken yapılacak olan taşımacılığın şekli ve kapasitesi, gemi tonaj, draft ve boyutları, liman yaklaşma yollarındaki seyir tehlikeleri, dip tabiatı, derinlikler, akıntı, rüzgar, med-cezir özellikleri, demir yolu, kara yolu ve hava yolu bağlantıları, yeterli manüpülasyon ve yerleşim sahaları, limanın geleceğe yönelik gelişim planına yetecek sahaların bulunması, ucuz arazi, denizi doldurmaya ve taramaya olan minimum gereksinim, ekolojik dengeye verdirilebilecek zarar, derin suya en kısa zamanda ulaşmak gibi unsurlar dikkate alınıyor.
HAVUZ İNŞA EDEN ÇOK PARA KAZANIR
Ekmel Totrakan, Ege Bölgesi'nde bir sivil tersaneye ciddi gereksinim olmasına karşın, ondan daha önce İzmir'e yapılacak en az 10 bin tonluk bir havuzun yatırımcısına tahmin edilemeyecek kadar para kazandıracağını iddia etti.
Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün, gemilerin limana girmeden önce havuzlanma tarihlerine bakarak seyir emniyetini ölçtüğünü kaydeden Totrakan, havuz bakımında, şaft yollarının bakımı, yataklarının temizliği, boyanması, zincir testlerinin yapılması gibi pek çok hizmet verildiğine dikkat çekti.
Halen İstanbul ve Mersin'in dışında böyle bir havuz olmadığına dikkat çeken Totrakan, "Onlarca gemi Marmara'da havuza girmek için nöbet bekliyor, İzmir'de böyle bir yatırım yapılsa gemiler Marmara'ya geçmeyecek. Şirketler büyük bir zaman ve para tasarrufu sağlayacaklar" dedi.
Bu işe yatırım yapacak kişilerin hayallerinde göremeyecekleri parayı kazanabileceklerine işaret eden Ekmel Totrakan, "İzmir'den akıllı bir girişimci çıksın. Hem kendisini kurtarsın hem de ülkeye döviz getirsin. Tersaneden önce bu tür yatırımlara ihtiyaç var" diye konuştu.