EBSO’dan Avrupalı Yatırımcıya Davet

26.11.2006
  •  A 
Anadolu'nun en eski ticaret merkezlerinden biri olan ancak son 10 yılda ekonomideki eski hakimiyetini yitiren İzmir, kaybettiklerini geri kazanmaya hazırlanıyor.

Anadolu'nun en eski ticaret merkezlerinden biri olan ancak son 10 yılda ekonomideki eski hakimiyetini yitiren İzmir, kaybettiklerini geri kazanmaya hazırlanıyor. Ege Bölgesi'nin tarım ürünleri ve tekstil dışındaki yatırımlarda da bir fırsat merkezi olabileceğine işaret eden Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı (EBSO) Tamer Taşkın, maliyet artışı nedeniyle Avrupa ülkelerindeki tesislerini taşımak isteyen yabancı firmalara Ege Bölgesi'ni adres göstereceklerini belirtti. Tersanecilik, jeotermal, balıkçılık, mermercilik gibi alanlarda bölgenin yükselişe geçebileceğini dile getiren Taşkın, "Bugün gel, hemen işe başla' sloganıyla firmaları, 40 bin dönümlük yatırım alanına davet ediyoruz" diye konuştu. Taşkın, organize sanayi bölgeleri (OSB), serbest bölgeler, teknoloji geliştirme bölgesi, altyapı ve teknoloji gibi her türlü imkâna sahip olduklarını da aktardı.

 

AVRUPALI YATIRIMCIYA İZMİR'DE 40 BİN DÖNÜM YATIRIM ALANI AYIRDIK

Birçok dünya ülkesinin Ege Bölgesi'nde iş yapma talebi olduğunu ifade eden Taşkın, İstanbul ve Marmara'da belli bir doygunluğa ulaşan yatırımların yavaş yavaş başka yerlere kaydığını, İzmir'in bu yatırımlar için en uygun bölge olduğunu söyledi. İzmir ekonomisinin gelecek 25 yılda büyük bir dinamizm içine gireceğini aktaran Taşkın, "İzmir'e şimdi yatırım yapanlar çok avantajlı olacak. Yarın çok geç olabilir" dedi. İzmir ve ilçelerinde 8 OSB bulunduğunu belirten Taşkın, "Bu bölgelerde 'Bugün gel hemen işe başla' sloganımızla kuruluşları için alınacak tüm izinlerin tarafımızca yapılan 40 bin dönümlük yatırım alanlarımız var. İzmir'de tersanecilik, mega yat, plastik, kimya, demir-çelik, otomotiv yan sanayi, makine, mermer ve tekstil sektörlerinin gelişimi hızlandırılacak. Fabrikasını Avrupa'dan taşımak isteyen firmalara İzmir'e adres gösteriyoruz" dedi.

 

MEGA YAT İÇİN TERSANE

Gıda sektöründe organik tarımın ön plana çıktığını belirten Tamer Taşkın, Rusya, Ukrayna gibi ülkelerin jeotermal seracılıkta üretilecek ürünleri tüketmek için büyük bir pazar olduğunu ve bu potansiyelin değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Bilişim ve yazılımın öne çıkacak sektörler arasında olduğuna dikkat çeken Taşkın, birçok uluslararası firmanın yazılımını Türkiye'den alma talebinde bulunduğunu vurguladı. Petkim etrafında kimya konusunda bölgede güçlü olan otomotiv yan sanayi ile savunma sanayi ve havacılık alanında kümelenmeler oluşturulması için çalışmalar yapıldığını belirten Taşkın, "İzmir'de elektronik tasarım yapacak firmalara ihtiyaç var. Tekstilde de tasarım konusunda büyük bir boşluk var.  Ayrıca, mega yat yapımını güçlendirmek için tersane yeri arıyoruz" diye konuştu.