Ege Adaları Ekonomi Zirvesi başladı

17.11.2006
Türkiye Ege Kıyıları ve Yunanistan Ege Adaları Ekonomi Zirvesi'nin 7.'si Marmaris’te Başladı, Rodos adasında devam ediyor. Zirveye Aliağa Ticaret odası Başkanı Adnan Saka da katılıyor.

Türkiye Ege Kıyıları ve Yunanistan Ege Adaları Ekonomi Zirvesi'nin 7.'si, Marmaris’te başladı, Yunanistan’ın Rodos adasında devam edecek. Aliağa Ticaret odası Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları konsey üyesi Adnan Saka’nın da katıldığı Zirvede Türk ve Yunan tarafının ticari işbirliğinin arttırılması hedefleniyor.

Dün, Marmaris Divan Otel'de düzenlenen zirveye 400'e yakın Türk ve Yunan davetli katıldı. Toplantıya Muğla Valisi M. Temel Koçaklar, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, İZTO Meclis Başkanı Necip Kalkan, Yunan-Türk Ticaret Odası Başkanı Panayotis Koutsikos, Aliağa Ticaret odası Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları Konsey Üyesi Adnan Saka, TBMM CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Muğla Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekçi, İzmir milletvekilleri, Rodos Başkonsolosu Ahmet Arda, Yunanistan'ın İzmir Konsolosu Dr. George Katapodis, Midilli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yorgos Orfanos, Somos Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Papatheofanous Themistoklis, Hanya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Evangelos Spanoudakis, Muğla Ticaret Odası Başkanı Bülent Karakuş, Oniki Adalar Ticaret Odası Başkanı Georgios Hacımarkos katıldı.

SAKA: ZİRVE DOSTLUĞA İVME KAZANDIRACAK

Zirveye katılan Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Ege’de kalıcı barışın sağlanması için ticari münasebetlerin artması gerektiğini söyledi. Ege’nin bir barış denizi olabilmesi için tüm koşulların uygun olduğunu dile getiren Saka, Türk /Yunan Ekonomik İş Birliği Zirvesinin, dostluk ve işbirliği çalışmalarına ivme kazandıracağını söyledi.

Zirvenin her iki ülke halkı ve ticaret erbabının çıkarları için fevkalede önemli olduğunu kaydeden Saka, “Ege’deki Adalar Yunanistan yerine Türkiye’ye çok yakın.  Adalarla ticari ilişkilerimizi geliştirirsek bundan en fazla Türk Ticaret erbabı kazançlı çıkacaktır. İki ülke arasında Ticaret bürokrasisinin azaltılması için de bu tür zirvelerde önemli kararlar alınıyor” dedi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Necip Kalkan, “Şu anda bu masada 10 tane Türk-Yunan işadamı var. Kim söyler ki iki ayrı ülkenin işadamları bunlar. İki ülkenin işadamları arasında hiçbir fark yok. Artık siyasetçilerin yaptıklarına değil, tüccarların yaptıklarına bakın. Biz bankacılık ve turizmi geliştirmek için bu toplantıda bir araya geldik. Sokaktaki hiçbir Türk vatandaşı Yunanlılar için kötü bir şey söylemez. Halkımız Yunan halkını çok seviyor. Bizler işadamları olarak en iyi ticareti ve en iyi işbirliğini geliştirmek için buradayız" diyerek toplantının Türk-Yunan ilişkilerini artıracağını söyledi.

"TÜRKİYE DAHA ÖNCÜ OLABİLİR"

Türkiye-Yunanistan ticaret hacminin gelişen ekonomik ve sosyal ilişkilerin de katkısıyla günümüzde 2.2 milyar dolara ulaştığını belirten Yunan-Türk Ticaret Odası Başkanı Panayotis Koutsikos, Türkiye'nin Yunanistan'ın 5. büyük ihracat pazarı durumuna yükseldiğini, 2006 sonunda ticaret hacminin gerçekleşmesiyle Türkiye'nin 3 ya da 4. sıraya yükseleceğini belirtti.

Zirveye Katılan Türk ve Yunan İşadamları, Ticaret Hacminin Yıllık 10 Milyar Dolara Çıkarılmasının Mümkün Olabileceğini Söyledi. Zirvede Ayrıca Yunanistan'a Girişlerde Alınan Vize Harcı Konuşularak, 50 Dolarlık Bu Harcın Alınmaması İçin TBMM ve Başbakanlığa Sunulmak Üzere İmza Toplanmasına Karar Verildi.

16 Kasım’da Marmaris’te başlayan ekonomi Zirvesi 19 Kasım tarihinde Rodos’ta sona erecek.