Üçkent-koop’dan işyeri semineri

17.11.2006
  •  A 
ÜÇKENT-KOOP Kooperatifler Üst Birliği işveren ve işçiler için sağlık ve güvenlik semineri düzenledi.

ÜÇKENT-KOOP Kooperatifler Üst Birliği işveren ve işçiler için sağlık ve güvenlik semineri düzenledi. Petrol-İş Sendikası Konferans salonunda düzenlenen seminere İş Güvenliği Uzmanı Ali Münir Ünver, S.S. Üçkent KOOP. Birliği Başkanı Kahraman Cengiz, Kooperatifler Üst Birliği Sekreteri Mustafa Kabadayı, Kooperatif Başkanları ve inşaat işçileri katıldı. 
 

Açılışını Kooperatifler Üst Birliği Sekreteri Mustafa Kabadayı’nın yaptığı seminer Kooperatifler Üst Birliği Başkanı Kahraman Cengiz’in açılış konuşmasıyla başladı. Yapı İşlerinde Sağlık ve Güvenlik Yönetmeliğinin tam uygulanmadığını belirten Cengiz bu konuda tek eksikliğin bilgi olduğunu dile getirdi. Cengiz “Yapı İşlerinde Sağlık ve Güvenlik Yönetmeliği Avrupa Birliği Mevzuatına göre hazırlanmıştır. Bu nedenledir ki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş müfettişlerinin iş yerlerimiz de yaptığı denetim sonucu tespit etmiş olduğu eksikliklerin tamamı giderildi. Bundan sonra eksiklik olmaması içinde üst birliğimizin sorumluluğunda koordinatör mühendis görevlendirildi.” Dedi.

 

Yönetmelik kapsamında alınmış ve alınacak olan tedbirlerin uygulanmasının sürekli olarak denetleneceğini belirten S.S. Üçkent Koop. Birliği Başkanı Kahraman Cengiz “Bu anlamda 25 maddelik bir talimat hazırlandı. Hazırlanan bu talimat kooperatif başkanlarına verilerek tüm çalışanlarımıza imza karşılığı tebliğ edildi. Ayrıca her şantiyemizin kendi konumuna göre çalışmasını içeren bir planın hazırlığı içindeyiz. Bu planın koordinatörlüğünü ise birliğimizin genel sekreteri Mustafa Kabadayı yapmaktadır.” Dedi.

 

Kooperatif Birliği Başkanı Kahraman Cengiz’in konuşmasının yapması ardından kürsüye Emekli Baş İş Müfettişi İş Güvenliği Uzmanı Ali Münir Ünver geldi. Slayt gösteri ile sunumuna başlayan Ünver iş güvenliği kanununda bulunan işveren ve işçi haklarını, iş yerlerinde işverenlerin ve işçilerin uyması gereken kuralları dile getirdi.

Ünver sunumla beraber genel iş sağlığı, iş kazaları ve meslek hastalıklarının nedenleri ve işyerlerindeki riskler, kaza, yaralanma ve hastalıktan korunma prensipleri ve korunma tekniklerinin uygulanması, yasal mevzuat ile ilgili bilgiler, çalışanların yasal hak ve sorumlulukları, iş ekipmanlarının güvenli kullanımı, kişisel koruyucu donanım kullanımı, kimyasal ve fiziksel riskler, gürültü; sağlık etkileri ve korunma, ergonomi-ağır yük kaldırma, ayakta durma ve oturarak çalışma, iş sağlığı ve güvenliğinde işveren alt işveren ilişkilerine değindi.

Emekli Baş İş müfettişi İş Güvenliği Uzmanı Ali Münir Ünver “ İş kazaları yüzünden her yıl 1500 insan ölüyor, 5000 insan iş yapamaz duruma geliyor. İnşaat kazaları ilk sırada geliyor. Türkiye şu an Avrupa Birliği yolundadır. Bu halde Türkiye’nin Avrupa Birliğine girmesi çok zor denilmiş yasalarda düzenlemeler yapılmış. Bu düzenlemeler içerisinde en önemlisi de eğitim seminerleridir.” Dedi.

 

İş yerlerinde bir kişinin İş Güvenliğini diğerlerine göre daha çok bilmesi gerektiğini dile getiren Ünver iş güvenliği seminerlerinden herkesin daha çok faydalanması gerektiğini dile getirdi. Çalışanların görev ve sorumluluklarını iş sağlığı güvenliği görevlisinin uyarı ve talimatlarına uyarak yerine getirmeleri gerektiğini aktaran Ünver uykusuzluğun ve aşırı yorgunluğun iş hayatını kötü yönde etkilediğini söyledi.


Emekli Baş İş Müfettişi İş Güvenliği Uzmanı Ali Münir Ünver “Bedenen çalışan bir insanın işine konsantre olabilmesi için en az yedi saat uyuması gerekir. Günlük sürekli yaptığımız işleri olağan gücümüzle yapıyoruz. Bedenen kendimizi yorduğumuz işlerde olağanüstü gücümüzü kullanıyoruz. Uyku düzenimize dikkat etmediğimiz zaman olağan üstü gücümüzü tüketiyoruz. Bir süre sonra olağan üstü gücümüz tükeniyor ve olağan gücümüzden harcamaya başlıyoruz. Bunun sonucunda fiziksel ve ruhsal sorunlarla karşılaşıyoruz.” Dedi.

 

3-4 ay sonra tekrar seminer düzenleneceğini belirten Kooperatifler Üst Birliği Sekreteri Mustafa Kabadayı gelecek seminerde deprem, sel gibi doğal afetlerde nasıl davranılması gerektiği konularına değinileceğini dile getirdi.