İzmir, Aliağa’ya doğru genişliyor

15.11.2006

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kabul edilen İzmir Kentsel Bölge Nazım İmar Planı'na göre şehrin genişleyebileceği tek yön Karşıyaka, Çiğli, Menemen ve Aliağa olarak belirlendi. Torbalı tarafının şehir merkezine uzak olması, Buca ve Menderes ilçelerinin Tahtalı Barajı havzasına su taşıması, Güzelbahçe kısmının da yeşil alan olarak gösterilmesi bu ihtimali güçlendirdi.

Konu hakkında görüştüğümüz İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Güleroğlu, şehirleşmenin hızla Aliağa ilçesine doğru kaydığını söyledi. Aliağa tarafına Çandarlı Kuzey Ege limanının kurulmasıyla birlikte bölgenin ticari yönden de ilerleyeceğini aktaran Güleroğlu, yatırım yapmak isteyenlerin bu bölgelere yönelmesini tavsiye etti.

İzmir Kentsel Bölge Nazım İmar Planı'nın yürürlüğe girmesiyle birlikte ilçe belediyelerinde 1/ 5000 ve 1/ 1000'lik düzenlemelerine gittiklerini hatırlatan Güleroğlu, imar durumlarının ilçelerde daha sonra da Büyükşehir Belediye Meclisi'nde görüşüleceğini, kabul edilmesi halinde de yapı sektörünün bu alanlarda canlanacağını kaydetti.

Şu anda başta arsa ve konuta yapılan yatırımların zarar etmeyeceğini ifade eden Güleroğlu, Aliağa ile Menderes arasındaki demiryolu ve çevre yolunun da devreye girmesiyle birlikte bu işlemin hızlanacağını söyledi.

Yatırım amaçlı arsa ya da ev sahibi olmak isteyen vatandaşların özellikle bu bölgeleri tercih etmelerini öneren Güleroğlu, şehir merkezinde boş arsa kalmadığı için konut yapımının artık durma noktasına geldiğini söyledi. Son dönemde Bayraklı semtinin üst kısımlarına konutlar yapılmaya başladığına dikkat çeken Güleroğlu, “Bayraklı'nın üst kısımlarındaki yapılaşma planlı olduğu için gelecekte buraları ikinci bir Karşıyaka olacak. Ayrıca çevre yolunun geçmesiyle birlikte bir o kadar daha değer kazanacak. Ayrıca yatırım amaçlı Çiğli- Aliağa bölgelerinden yaklaşık 3 dönüm arsa alınması halinde buradan kat karşılığı iki blokta 64 daire olsa, en az 10 daire alır” dedi.

Arsa ve konuta yapılan yatırımın asla zarar etmeyeceğinin altını çizen Güleroğlu, bu tür yatırımlarda sabırlı olunmasını, bir ya da bir kaç yıl sonra ise iki üç kat fazlasına satıldığını kaydetti. Ayrıca 87 ülkeyle mülk alım anlaşmasının bulunduğunu hatırlatan Mesut Güleroğlu, bu sayede mülk satışı yapıldığını ve ülkemizde çok sayıda insanın yaşadığını ifade etti.