Petkim, Lisans alırsa katı atık yakacak

15.11.2006
  •  A 
Petkim Çevre ve Teknik Eğitim Müdürü Ali Rıza Saklıca, lisans alınırsa 2007'den itibaren katı atık bertarafında da hizmet vereceklerini bildirdi.

Petkim Çevre ve Teknik Eğitim Müdürü Ali Rıza Saklıca, İzmir'deki atık bertaraf sorununu kısmen çözebilecek kapasitede bir tesise sahip olduklarını belirterek, lisans alınırsa 2007'den itibaren hizmet vereceklerini bildirdi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ve Kimya Sanayicileri Demeği tarafından EBSO Meclis Salonu'nda “Katı Atıkların Bertarafı” konulu panel düzenlendi. Toplantıya üniversitelerden öğretim görevlileri ve sanayiciler katıldı.

Basında yer alan İzmir'deki katı atık bertarafı sorunuyla ilgili haberlerin gündeme alındığı toplantıda söz alan Ali Rıza Saklıca, 2000'li yıllarda bu sorunu öngörerek katı ve sıvı atık yakma tesisini gündeme aldıklarını dile getirdi.

Mayıs 2003'te devreye giren tesisin deneme yakma çalışmalarına girdiğini ifade eden Saklıca, 21 parametrenin hepsinde başarılı olması gereken tesisin, bir parametrede çok küçük bir değerin standardın üzerinde görülmesi nedeniyle bugüne kadar çalıştırılamadığını kaydetti. Son olarak Dokuz Eylül Üniversitesi ile birlikte başarılı bir yakma işlemi yaptıklarını belirten Saklıca, şöyle konuştu: “26 Eylül'de yaptığımız deneme sonucu raporlar olumlu çıkarsa, lisans için bakanlığa başvuracağız. Sıvı ve katı atık yakma tesisimizi, lisans alınırsa 2007 başından itibaren hizmete sokacağız.” Dedi.

 

Yıllık 17 bin 500 ton sıvı ve katı atık yakma kapasitesine sahip üçte ikilik kapasitesini dışarıdan gelecek talebe ayıracak. Tesis, bölgedeki soruna tamamen çözüm bulamaz ancak yaraya merhem olabilir. Sorunun çözümü için kesinlikle yeni bir tesise ihtiyaç var”

 

Saklıca, 25 milyon dolara mal olan tesisin; katı atık, çamur ve yağ yakarak elde ettiği buharı üretim hattında kullanacağını ve 5 milyon YTL'lik kazanç elde edeceğini sözlerine ekledi. DEÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Enver Küçükgül de bir çok sanayicinin tehlikeli atığı olduğunu kabul etmediğine dikkat çekerek öncelikle atık yakma kültürünün yerleşmesi gerektiğine işaret etti.