Siyanürle altın çıkarmaya karşı eylemleriyle gündemde kalan Bergama köylüleri şimdi başka bir başarı öyküsüyle kamuoyunun gündemindeler. İzmir Bergama'daki 16 köy çam fıstığı üreticiliği ile Türkiye'nin en zengin köyleri arasına girdi.
Uzun bir dönem boyunca siyanürlü altın arama çalışmaları ile gündeme gelen İzmir'in Bergama ilçesi kaynağını fıstıkta buldu. Bergama'ya bağlı Kozak Yaylası çevresindeki çam fıstığı yetiştiricisi 16 köy, Türkiye'nin en zengin köyleri arasına girdi.
160 haneli Kaplan Köyü muhtarı Harun Demir , köyün 2006 yılı bütçesini 1 milyon YTL olarak hazırladıklarını belirtti.
Yapılan araştırmalara göre Türklerin sadece tatlı ve pilavlarda kullandığı, Avrupa'da ise at yeminden gıda ve sağlık sektörlerine kadar geniş bir kullanım alanı bulunan çam fıstığı, yıllık bin ton üretimi bulunan Kozak Yaylası köylerini 'zengin etti' . Dünya piyasalarında kilogram fiyatı 22 Euro civarında gerçekleşen çam fıstığı, 1990'lı yıllardan bu yana bölge köylerinin tek geçim kaynağı.
Toplam 1500 ton üretimi bulunan Türkiye'de Muğla ve Aydın'da da yetiştirilen çam fıstığı, birçok üreticinin tercihi olmaya devam ediyor. Yıllık üretimin büyük çoğunluğunu gerçekleştiren Bergama'daki 16 köyün en önemli geçim kaynağı çam fıstığı. Bölgede muhtarlığa ait bölgelerde yetişen ağaçların yanında dikimi yapılan ağaçlardan da üretim yapılıyor. Bölge köylerinden 160 hane ve 430 nüfuslu Kaplan Köyü, kişi başına düşen yaklaşık 14 bin dolar geliriyle Avrupa standartlarını yakalamış durumda.
Harun Demir, muhtarlık mülkiyetinde bulunan ağaçlardan elde edilen çam fıstığı sayesinde büyük bir bütçeye sahip olduklarını belirtti. 2006 yılında 1 milyon YTL bütçe hazırladıklarını dile getiren Demir, "Bütçeyi, köyün okul, yol, sağlık ocağı gibi ihtiyaçlarını karşılamak için harcıyoruz, ayrıca kaymakamlığa da katkıda bulunuyoruz'' dedi.
Bölgedeki Karaveliler Köyü de çam fıstığı ağacı sayısını arttırma çalışması başlattı. 1997 yılından bu yana yaklaşık 110 bin fıstık çamının dikildiği köyde hane başına 10'ar dönüme 250'şer fıstık çamı ağacı dağıtıldı. Karaveliler Köyü, yapılan dikim projelerinin sonucu olarak 3 yıl sonra 1 milyon YTL bütçe hedefliyor.