Doğalgazda kamu tekeli kırılmalı

23.10.2006
EPDK Başkanı Yusuf Günay, ucuz doğalgaz için kamu tekelinin kırılması, özel sektörden kim nereden Türkiye’ye en ucuza doğalgazı getirecekse onun önünün açılması gerektiğini bildirdi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, ucuz doğalgaz için kamu tekelinin kırılması, özel sektörden kim nereden Türkiye’ye en ucuza doğalgazı getirecekse onun önünün açılması gerektiğini bildirdi.

Özel şirketlerin 3 yılda 2 milyon konuta doğalgaz götürecek altyapıyı tamamladığını belirten Günay, son 2 yılda ise ülkede 1,5 milyon kişinin doğalgazla tanıştığını söyledi. Kurum olarak son 3 yılda 45 doğalgaz dağıtım bölgesinin ihalesini yaptıklarını kaydeden Günay, şunları söyledi:

“Son birkaç ayda Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, İzmir ve Malatya’nın da doğal gaz kullanmaya başlaması ile birlikte son 3 yılda 25 dağıtım bölgesinde 30 şehrimizde vatandaşlarımız ve sanayicilerimiz doğalgaz kullanmaya başladı. Bizim ihalelerimizden önce gaz kullanmaya başlayan Ankara, İstanbul, Kocaeli gibi 6 şehrimizle birlikte ülkemiz genelinde doğalgaz kullanılan şehir sayısı 36’ya ulaştı. Sürmekte olan yatırımlarla bu kış bu rakamın 40’ı aşacağını düşünüyoruz.”

Doğalgaz kullanımının yaygınlaşmasının bu enerji kaynağının fiyatının ne olacağı konusunu daha da önemli kıldığını anlatan Günay, şöyle devam etti:

“Şehirlerde ve sanayi gaz kullanımının ekonomi, çevre, konfor ve verimlilik gibi hususlarda çok avantajları var. Ancak tüm ülke çapında doğalgaz kullanılırken bunun fiyatlarının sürekli artması hem vatandaşlarımız, hem gelişmekte olan sektör açısından bir risk olur. Bunun için hem kaynak ülkeler, hem de şirketler arasında çeşitlilik sağlanıp bunları rekabet ettirmekten başka bir yol yok. Bu alandaki kamu tekelini de kırmak lazım. Özel sektörden kim nereden bu ülkeye en ucuza doğalgazı getirecekse onun önünü açmamız lazım.”