2007 bütçesi 204,9 milyar YTL

18.10.2006
  •  A 
Dün akşam Meclis'e sunulan Bütçe Yasa Tasarısı'na göre, 2007 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi giderleri bu yıla göre yüzde 16,9 artarak 204,9 milyar Yeni Türk Lirası oldu.

Hükümet, günlerdir yürütülen bütçe çalışmalarını tamamladı. Dün akşam Meclis'e sunulan Bütçe Yasa Tasarısı'na göre, 2007 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi giderleri bu yıla göre yüzde 16,9 artarak 204,9 milyar Yeni Türk Lirası oldu.

 

Gelirler ise yüzde 9,3'lük artışla 188,2 milyar yeni lira olarak hedeflendi. Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) harcamaların aşağı çekilmesini talep etmesi sebebiyle giderler azaltılırken, gelirlerde artış sağlandı. Gelecek yıl bütçesinde Faiz Dışı Fazla 36,2, bütçe açığı da 16,7 milyar YTL olarak tahmin edildi. Harcama kalemleri içinde faiz ödemeleri 52,9 milyar yeni lira olarak belirlenirken, sosyal güvenlik sisteminin finansmanı için 31,6 milyar yeni lira aktarılması öngörüldü.

 

Toplam gelirler içinde vergi gelirleri tahsilatı da vergi iadeleri sonrasında 158,2 milyar yeni lira olarak hesaplandı. Maliye Bakanlığı açıklamasında vergi gelirleri dışındaki gelirlere ilişkin herhangi bir rakam verilmedi. Seçim yılı olan 2007'de mahalli idare ve fonlara merkezi yönetim bütçesi gelirlerinden toplam 17 milyar yeni lira düzeyinde kaynak transfer edilecek. Gelecek yıl tarımsal destekleme ödemeleri için 5,3, köylerin ve küçük belediyelerin altyapılarının desteklenmesini amaçlayan Köydes ve Beldes projeleri için de toplam 2,3 milyar yeni lira kaynak aktarıldı. Gelecek yıl personel giderlerinin 43,7, sosyal güvenlik kurumlarına devlet primi ödemeleri 10,1, mal ve hizmet alımı giderlerine 15,6, cari transferlere 60,9 milyar YTL ödenek ayrıldı. Toplam yatırım ödenek tutarı da 15,7 milyar yeni lira olarak belirlendi. Bunun 12,1 milyar YTL'si sermaye giderleri, 3,6 milyar YTL'si de sermaye transferleri olarak ayrıldı. Borç verme ödenekleri 3,7, yedek ödenekler ise 2,3 milyar yeni lira olarak belirlendi. Merkezi yönetim bütçe rakamlarının hükümetin temel hedef ve öncelikleri dikkate alınarak belirlendiği vurgulanan bakanlık açıklamasında, "2007 yılı bütçesi ekonomik istikrarı güçlendiren, sürdürülebilir büyüme ortamını destekleyen ve mali disiplini sürdüren bir bütçedir. Diğer taraftan kamu borç stokundaki düşüş eğilimini sürdürecek düzeyde Faiz Dışı Fazla verilmesi öngörülmüştür." denildi. İcracı bakanlıklar içinde yer alan Milli Eğitim Bakanlığı, 21,4 milyar YTL ödenek ile bütçeden en çok pay alan bakanlık olacak.

 

IMF'ye 'seçim ekonomisi yok' güvencesi

 

Bu arada IMF heyeti, gözden geçirme çalışmalarında, sosyal güvenlik reformuna ağırlık verdi. Ayrıca enflasyon hedeflemesi, Halk Bankası'nın özelleştirme süreci, Gelir İdaresi ve Gelir Politikası konularını da ele alan heyet, sosyal güvenlik reformu çerçevesinde, genel sağlık ve emeklilik sigortasına ilişkin gelişmeler ve sistemin birleşmesiyle ortaya çıkacak yeni finansman dengesini de görüştü. Heyetin soruları, 2007'de en fazla seçim ekonomisi uygulanacağından endişe ettiklerini ortaya koydu. 2007'de genel seçimlerin yapılacağına dikkat çeken üyeler, seçim sebebiyle önümüzdeki yıl bütçe ödeneklerinin aşılmasından korktuklarını dile getirirken, harcamalara sınır getirilmesini istedi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ise 2007'de programdan taviz verilmeyeceğini ve kesinlikle seçim ekonomisi uygulanmayacağını belirtti.

 

  BÜTÇE BÜYÜKLÜKLERİ (Milyar YTL )

 

  GİDERLER

Personel giderleri:

43,7

S. güvenlik kurumları primi ödemeleri:

10,1

Mal ve hizmet alım giderleri:

15,6

Faiz giderleri:

52,9

Cari transferler:

60,9

Sermaye giderleri:

12,1

Sermaye transferleri:

3,6

Borç verme ödenekleri:

3,7

Yedek ödenekler:

2,3

 

  GELİRLER (188.2)                                                

Vergi gelirleri:

158,2

Yedek ödenekler:

2,3

BÜTÇE AÇIĞI:

16,7

FAİZ DIŞI FAZLA:

36,2