Citigroup, Akbank’a ortak oldu

18.10.2006

240 milyar dolarlık piyasa değeri ile dünyanın en büyük finans kuruluşu Citigroup, Akbank’ın % 20 hissesini 3.1 milyar dolara satın almak üzere anlaştı. Citigroup, çoğunluğu almadığı halde Akbank hisselerine piyasa değerine göre % 16.55 yüksek prim ödemeyi kabul etti

Citigroup, Türkiye’nin lider bankası Akbank’ın yüzde 20’sine stratejik ortak olarak geldi.

Taraflar arasında stratejik ortaklık anlaşması dün imzalandı. Ortaklık anlaşmasına göre Citigroup Akbank’ın yüzde 20 hissesini yaklaşık 3,1 milyar dolar ödeyerek alacak. Akbank’ın sermayesine göre bu bedel her bir hissenin 9.50 YTL’den satıldığı anlamına geliyor. Akbank hisse senetleri dün İMKB’de 8.15 YTL’den işlem görmüştü. Böylece 35,8 milyar dolarlık aktifi, 17,7 milyar dolarlık kredileri ve 22,7 milyar dolarlık mevduatıyla bireysel, ticari ve özel bankacılık alanlarında Türkiye’nin lider bankası Akbank hisseleri Citigroup’a dünkü kapanış değerlerine göre yüzde 16.55 primli satıldı. Citigroup ile Akbank arasında yapılan görüşmelerde Akbank’ın toplam piyasa değeri 15.5 milyar dolar olarak kabul edildi.

YÜZDE 20 SINIR

Türkiye’nin en karlı bankası olan Akbank aktif büyüklüğü sıralamasında İş Bankası ve Ziraat Bankası’ndan sonra üçüncü sırada yer alıyor.

Akbank’ın yüzde 34’üne sahip olan Sabancı Holding ve Akbank’a hissedar olan Sabancı Holding iştirakleri, Citigroup’a ilerde üçüncü kişilere yapılacak hisse devirlerine ilişkin olarak ön alım ve ön teklif hakkı verdi.

Aynı hakkı Citigroup da Akbank hisseleri için Sabancı Holding’e verdi. Citigroup ortaklığı süresince, Sabancı Holding veya iştiraklerinden yapılacak hisse alımları ve benzeri istisnalar dışında, Akbank’daki stratejik payını yüzde 20’nin üzerine çıkarmayacak.

YENİ DÖNEM OLACAK

Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul anlaşma sonrası yaptığı açıklamada “Son beş yıldır Akbank çok başarılı bir değişim programı uygulamış ve Türk bankacılık sektöründeki lider banka konumunu güçlendirmiştir. Finansal kurumların Türkiye’ye ilgisinin her geçen gün artması ve Türkiye’nin cazip bir pazar haline gelmesi ve Citigroup ile yapılan işbirliği Akbank’ın büyüme ve genişleme açısından yeni bir döneme girmesini sağlayacaktır.” dedi.

“Türkiye’nin Citigroup açısından finansal ve stratejik önemi büyük” diyen Citigroup Avrupa Yönetim Kurulu Başkanı Sir Win Bischoff ise “Mükemmel yönetimiyle ve olağanüstü itibarıyla seçkin bir finansal kurum olan Akbank’ta hissedar olmak bize kuvvetlerimizi birleştirme imkanını sağlayarak, bu önemli pazardaki gücümüzü ve hızımızı artıracaktır” diye konuştu.

Erol Sabancı: Finanstaki lider pozisyonumuz daha da güçlenecek

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Erol Sabancı da bu işbirliğinin, Dünya’nın ve Türkiye’nin en değerli finansal kurumlarını, uzun vadeli stratejik bir işbirliğinde bir araya getirdiğini ve Akbank’ın büyüyen Türk Bankacılık Sektörü’nde öncü pozisyonunu daha da güçlendireceğine inandıklarını söyledi. Erol Sabancı ortaklıkla ilgili olarak “Citigroup ile bu ortaklığın büyüme arzumuzu ve iş hedeflerimizi daha da ileriye götürmek yönünde yaratacağı stratejik işbirliği olanaklarını heyecanla beklemekteyiz” dedi.

Aile 28 milyar hisse satacak

OrtaklIk anlaşmasında resmi onayların 60-90 gün içinde tamamlanacağı tahmin ediliyor. Citigroup, Akbank’daki hisselerinin 28 milyar adetini Sabancı Ailesi ve Sabancı Holding iştiraklerinden satın alacak. 20 milyar yeni Akbank hissesi ise, aynı fiyat üzerinden, primli sermaye artışı sonucu elde edilecek.

Akbank’ın 674 şubesi, 1.551 ATM’si bulunuyor. Akbank taşıt ve konut kredilerinde birinci, ticari kredilerde ikinci, mevduat büyüklüğünde ise üçüncü büyük banka. Akbank’ın 2006 ilk altı aylık karının %65’ini bireysel bankacılık faaliyetleri, %13’ünü ise ticari ve kurumsal bankacılık işlemleri oluşturdu.

1975 yılından beri Türkiye’de faaliyet gösteren Citigroup ise Türkiye’de 2.1 milyar dolar aktif büyüklüğü ile Türkiye’nin 19’uncu büyük finans kuruluşu.

Citigroup yönetimde icra yetkisiz tek üye ile temsil edilecek

Anlaşmanın Citigroup ve Akbank arasında, bilgi ve teknoloji paylaşımında, yeni ticari faaliyetlerin gerçekleştirilmesinde ve ortak yatırımlarda stratejik işbirliği yapma imkanı sağlayacağı belirtildi. Sözleşmeye göre, Citigroup’ın, Akbank’ın dokuz kişilik Yönetim Kurulu’nda icra yetkisi olmayan bir üyesi, Sabancı Holding’in de, Citibank A.Ş. (Türkiye) Yönetim Kurulu’nda icra yetkisi olmayan bir üyesi olacak.

Prince: Akbank bizim için ideal ortaktı

Citigroup İcra Kurulu Üyesi ve Yönetim Kurulu Başkanı Charles Prince ortaklık anlaşmasının imzasından sonra şu açıklamayı yaptı: Sabancı Ailesi, Türk iş camiasının en saygın ve önde gelen ailelerinden birisidir. Akbank da Citigroup için ideal bir ortaktır. Hızla büyüyen dinamik Türkiye piyasasında, çok yetenekli ve üstün performansa sahip yöneticiler tarafından yönetilen lider kuruluştur. Bu ortaklığı özellikle çekici kılan unsur, stratejik bir işbirliği olması ve uluslararası dağıtım imkanlarımızın genişlemesiyle kişi ve kurumlara dünya standardında finansal ürünlerimizi sunma imkanını sağlamasıdır.