Yabancılara KDV Muafiyet kartı

15.10.2006
Türkiye’de Yerleşik Yabancıların Mal Ve Hizmet Alımlarında Kdv Muafiyetinden Yararlanması İçin Dışişleri Bakanlığı Ve Maliye Bakanlığı Tarafından “Kdv Muafiyetli Banka Kartı” Uygulamasının Başlatıldı.

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren Türkiye’de yerleşik yabancıların mal ve hizmet alımlarında KDV muafiyetinden yararlanması için Dışişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı tarafından “KDV Muafiyetli Banka Kartı” Uygulamasının başlatılacağını söyledi.

Aliağa’da gazetecilere açıklamalarda bulunan Aliağa Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları konsey üyesi Adnan Saka, yabancıların yapacağı muafiyetli alışverişlerde kullanılacak KDV Muafiyet kartı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Yeni uygulamayla birlikte ülkemizde yerleşik yabancı misyonun her türlü mal ve hizmet alımında KDV muafiyetinden yararlanabilmesi için Bakanlıkla sözleşme imzalayan tek banka olan AKBANK’tan KDV Muafiyet Kartı alması gerektiğini kaydeden Saka, “1 Ocak 2007 tarihinden itibaren uygulamaya girecek KDV muafiyeti sağlayan banka kartı, yabancı misyon mensuplarının KDV'den muaf kişisel alımları için geçerli olup, yabancı misyonların KDV'den muaf resmi alımları için halihazır uygulama sürdürülecek.” Dedi.

Konuyla ilgili olarak Dışişleri Bakanlığı ve TOBB’dan tüm Odalara uygulamanın detaylarının bildirildiğini söyleyen Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, “KDV muafiyetli banka kartı uygulaması için Bakanlık tarafından Akbank A.Ş. ile sözleşme imzalanmış olup, söz konusu kartı edinebilmek için yabancı misyon mensuplarının ilgili şubelerde vadesiz YTL mevduat hesabı açtırması gerekmektedir.” Dedi.

KDV Muafiyetli banka kartının, Maestro amblemli bir kart olduğunu, üzerinde Akbank ve Bakanlık logosu yanında kart sahibinin isminin yer aldığını söyleyen Saka, “Kart, yurtiçi ve yurtdışındaki Maestro ağı içinde yer alan tüm üye işyerlerinden alışveriş yapılması imkanını tanımaktadır. Banka kartı ile KDV'den muaf olarak yapılacak alışverişlerde, misyon mensuplarının yabancı misyon personeli kimlik kartlarını yanlarında bulundurmaları ve alışveriş esnasında banka kartlarıyla birlikte ibraz etmeleri gerekiyor” dedi.

Dışişleri Bakanlığı ve TOBB’dan edinilen bilgilere göre kartların dağıtımı Aralık ayı içerisinde tamamlanarak, uygulamaya 1 Ocak 2007 tarihinde başlanacak.

KDV MUAFİYETLİ BANKA KARTI UYGULAMASI İŞLEMLERİNDE NELER YAPILACAK?

Satış Noktasındaki Vezne Görevlisinin Yapacağı İşlemler

- KDV'den muaf alışveriş yapan yabancı misyon mensuplarının, ödeme sırasında KDV'den muaf banka kartları ile birlikte yabancı misyon personeli kimlik kartlarını ibraz etmelerini isteyerek, her iki kartta yer alan isimlerin aynı olup olmadığını kontrol edecektir.

- KDV muafiyetli alışverişlerde, alınan mal veya hizmet tutarının KDV'siz olarak banka kartı hesabından ödenmesi için provizyon istenecek, provizyon alındığı takdirde, satış işlemi gerçekleştirilecektir.

- Satış fişinde de alışverişin KDV'den muaf olarak yapıldığı gösterilecektir.

- KDV'den muaf banka kartı için provizyon verilmemesi halinde, KDV'den muaf satış işlemi iptal edilecektir.

Kart Hamilinin Yapacağı İşlemler

- Kart hamili, alışverişlerinde kasada banka kartını yabancı misyon personeli kimlik kartı ile birlikte ibraz ederek, satışın banka kartı ile KDV'den muaf yapılmasını isteyecektir.

- Satışın KDV'den muaf yapıldığını satış fişi ve banka kartı provizyon belgesinden kontrol edecektir.

- Kartın provizyon vermemesi halinde, nedenini öğrenmek için Akbank ile temasa geçecektir. Sorun çözülemediği takdirde, Dışişleri Bakanlığı ile irtibata geçilecektir.