Türkiye ALOSBİ ile AB'ye girecek

11.10.2006
İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, 10milyon M2 Alana Kurulan Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nin Bölgede Büyük Değişim Başlatacağını Söyledi.

Aliağa'da 10 milyon metrekarelik alanda 400 fabrikanın faaliyet göstereceği Türkiye'nin en büyük ve en modern Organize Sanayi Bölgesi ALOSBİ, çevreci yatırım ve uygulamalarıyla yerli- yabancı yatırımcıların ilgi odağı haline geldi.

Geçtiğimiz hafta sonu 47 ülkenin büyükelçi, konsolos ve diplomatın aileleriyle birlikte gezerek tam not verdiği Aliağa Organize Sanayi Bölgesi (ALOSBİ), dün de İzmir Valisi Oğuz Kaan Köksal’ı misafir etti.

ALOSBİ girişinde Yönetim kurulu Başkanı N.Atıl Akkan ve ALOSBİ Başkan vekili- Ticaret odası Başkanı Adnan Saka ile Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu tarafından karşılanan Vali Köksal’a Atıl Akkan tarafından bir brifing sunuldu.

Vali Köksal’a bölgeyi ve çevredeki yatırım olanaklarını anlatan kapsamlı bir brifing sunan ALOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan, “ALOSBİ bünyesinde 394 Sanayi parseli bulunuyor. Mevcut katılımcı firma sayımız Ekim ayı itibariyle 210’u aşmıştır. Bugün itibariyle 15 firmanın tesis inşaatı sürmekte, 5 tanesi de binalarını tamamlayarak üretime geçmiş bulunmaktadır. Yüzde 50’nin üzerinde doluluk oranına sahip olan bölgemize yerli ve yabancı yatırımcıların ilgisi her geçen gün artmaktadır. Japonya’dan ABD’ye, Yunanistan’a kadar bir çok yabancı ve çokuluslu yatırımcı bölgemizi tercih ediyor” diye konuştu.

TÜRKİYE, ALOSBİ İLE AB'Yİ YAKALAYACAK

Akkan, 20 fabrikanın ruhsat aşamasında, 40 fabrikanın ise proje aşamasında olduğunu belirtti. Akkan, yıl başına kadar bu yatırımların da tamamlanacağını kaydederek, “Devletten hiçbir kredi ve destek talebimiz yok. 40 milyon dolarımız hazır. Sanayi tesislerimiz bölgemizin kalbi ise, toplam 3 milyon metrekare alanda 450 bin adet fidan dikmek suretiyle oluşturacağımız yeşil alanlar da bölgemizin akciğerleri olacak. Türkiye, ALOSBİ ile AB'yi yakalayacak. ALOSBİ, Türkiye’nin batıya açılan penceresi İzmir’in yatırım güneşidir. Biz burada Doğu Akdeniz’in en modern yatırım bölgesini adım adım hayata geçirirken, AB’yi de burada oluşturuyoruz” dedi.

VALİ KÖKSAL, “BURASI ALTYAPI SİSTEMLERİYLE VE ÇEVREDEKİ ULAŞIM, ENERJİ VE AVANTAJLI İHRACAT OLANAKLARIYLA BİRÇOK YERE ÖRNEK OLACAK BİR SANAYİ BÖLGESİ”

ALOSBİ'yi ziyaret eden İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, “Burada gördüklerimden gurur duydum. İzmir’in hemen yanı başında dünyanın en gelişmiş ülkelerine bile örnek gösterilebilecek modern altyapı ve bilimsel çalışmalarla inanılması çok güç işler başarılmış. ALOSBİ’ye ilk kez geldim ve hayran kaldım. ALOSBİ yönetimi burada çok güzel ve örnek bir çalışma sergilemiş. Başkan Atıl Akkan ve yönetimini kutluyorum. Burası altyapı sistemleriyle ve çevredeki ulaşım, enerji ve avantajlı ihracat olanaklarıyla birçok yere örnek olacak bir sanayi bölgesi” diye konuştu.

Geçmişte valilik yaptığı bir çok yerde OSB yönetimlerinde bulunduğunu ve daha tesisler kurulmadan ALOSBi gibi modern bir altyapıya sahip hiçbir OSB görmediğini dile getiren Vali Köksal, “Bu güne kadar birçok Organize Sanayi bölgesi gördüm. Ama hiçbir yerde ALOSBi gibi modern ve gelişmiş bir OSB görmedim. Gerçekten zoru başarmışlar. Girişimciliğin ve özel sektörün gücünün burada ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Burada modern bir sanayi kenti doğuyor. 3- 4 yıl sonra burada büyük bir patlama olacak ve Aliağa OSB’den milyarlarca dolarlık ihracat yapılacak. Emeği geçen herkesi yürekten kutluyorum” dedi.

ALOSBİ yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan ve  Başkan Vekili Adnan Saka brifingin ardından Vali Köksal’a bölgeyi gezdir. Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, Belediye Başkanı Tansu Kaya ve İl Genel Meclisi üyelerinin de katıldığı gezide Vali Köksal bölgede üretim yapan Kubilay Ünlü Boya ve Ersa Döküm tesislerinde incelemelerde bulundu. Fabrika yetkililerinden üretim ile ilgili bilgiler alan Vali Köksal, ALOSBİ’nin SCADA tipi galeri altyapı sistemlerini de inceledi.