Petkim’in atık yakmasına izin yok

06.10.2006
  •  A 
Petkim’e 25 milyon dolara mal olarak kurulan “tehlikeli atık yakma ünitesi”ne Çevre Bakanlığı’ndan lisan alınamadı. İzaydaş’ın ise 2007’ye kadar yakılacak tehlikeli atık almadığı belirtiliyor.

Petkim’e 25 milyon dolara mal olarak kurulan “tehlikeli atık yakma ünitesi”ne Çevre Bakanlığı’ndan lisan alınamadı.  Türkiye’nin tek tesisi İzaydaş’ın ise 2007’ye kadar yakılacak tehlikeli atık almadığı belirtiliyor.


Petkim tarafından 3 yıl önce kurulan tehlikeli atık yakma ünitesi Çevre Bakanlığı’ndan alamadığı lisan yüzünden çalıştırılamıyor. Toplam 25 milyon dolara kurulan katı-sıvı atık tehlikeli atık yakma tesisinin ölü olarak doğması Ege’deki sanayicilerin tepkisine neden oldu. 

Tesisin 2003’de Fransız VINCI firmasına yaptırıldığını ifade eden Petkim Genel Müdürü Kenan Yavuz, “Yıllık kapasitemiz 17 bin 500 ton. Bunun 7 bin tonu ile Petkim’in, 11 bin 500 tonuyla da sanayicimizin ihtiyacını karşılarız” dedi.

Geçici lisans var

Geçici lisansla çalıştıklarını söyleyen Yavuz, İzmit’teki Türkiye’nin lisanslı tek tehlikeli atık depolama tesisi İzaydaş’ın 2007 yılına kadar atık kabul etmediğini söyledi.

Yavuz, “Çevre Bakanlığı TÜBİTAK Marmara Araştırma Müdürlüğü birlikte ölçüm yaptılar. Yönetmeliğin kalay değeri 0,50 miligram/M3. Bizdeki oran 0,55 çıkmış. Lisans veremeyiz dediler. Karbon yüksek dediler. 1200 derece sıcaklıkta karbon bile kalmaz. Bu ay çıkacak sonuçları lisans işinin çözüme kavuşacağına inanıyoruz. O zaman bu iş çözüme kavuşacak ve milyonlarca dolarlık yatırımımız heba olmayacak"  


Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği’ne uyumlu olarak projelendirilmiş tesiste, baca gazı arıtma, baca gazında on line ölçüm, kül ve cüruf için nihai bertaraf yöntemleri uygulanıyor. Katı-Sıvı Atık yakma ünitesinde yanabilir nitelikteki tehlikeli atıklardan atık yağ, arıtma çamuru, atık çamur ve katı hidrokarbonlar ile çöpler yakılarak bertaraf edilebilecek. Tesiste tam kapasite çalışıldığında yılda 6800 ton katı atık, 8560 ton arıtma çamuru ve 2720 ton atık yağ bertaraf edilebilecek. 


Sanayici isyanda
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın da Petkim’in 1 yıldır lisans alamadığına dikkat çekerek, sanayici olarak bu duruma isyan ettiklerini söyledi. Taşkın, “ Sanayicimiz burnunun dibindeki tehlikeli atık tesisinden sadece bir değerin tutması yüzünden yararlanamamaktadır. Böyle bir şeyi kabul edemeyiz” şeklinde konuştu. Tesisin çalıştırılamamasından 2 milyar liraya yakın nakliye ücreti ödediklerine işaret eden Taşkın, tesisin biran önce açılmasını beklediklerini vurguladı. İnsanın aklına “İzaydaş para kazansın diye mi çalıştırılmıyor?” sorusunun geldiğini bildiren Taşkın, yetkilileri göreve çağırdı.