Türk Mermerciler İtalya’da

05.10.2006
Mermer, doğaltaş ve makinaları ihracatçısı 63 firma ve 285 firma temsilcisi dünyanın sektöründeki en büyük fuarı olarak görülen Verona Marmomacc Fuarı’na katıldı.

Ege İhracatçı Birlikleri organizasyonuyla İzmir’den kalkan özel uçakla Verona kentine gelen, ağırlığı Ege Bölgesi’nde mermer sektörünün yoğunlaştığı 4 ilden vali, belediye başkanı ve işadamlarından oluşan heyet, bugün açılan 41. Marmomacc fuarına geldi. Fuarda İZFAŞ tarafından düzenlenen milli katılım organizasyonu kapsamında 63 Türk firması 2 bin metrekare üzerinde kurulu Türkiye milli katılım alanında stand açtı. Türkiye, rakipleri konumundaki İtalya, Çin, İspanya, Brezilya, Hindistan ve Yunanistan arasından en büyük milli katılımı sağlayan ülke oldu.

Heyette bulunan Muğla Valisi Temel Koçaklar, Aydın Valisi Mustafa Malay, Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, Denizli milletvekilleri Osman Nuri Filiz, Salih Erdoğan, Mehmet Yüksektepe, Mustafa Gazalcı, Bilecik milletvekili Yaşar Tüzün, İzmir Milletvekili Hakkı Ülkü, Manisa milletvekili İsmail Bilen, Mimarlar Oda Başkanı Bülend Tuna ve çeşitli ilçelerden kaymakam ve belediye başkanları, fuardaki Türkiye pavyonu ve Türk firmalarının standlarını gezerek bilgi aldı.

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç, burada yaptığı açıklamada Türkiye’nin çok yakın bir dönemde sektörde dünyanın en büyüğü olan İtalya’yı geçebileceğini söyledi. Geçen  yıl 9 milyar dolar olan dünya mermer sektörünün bu yıl 10 milyar dolara yükseleceğini, pastadan 2.3 milyar dolar alan İtalya’nın ardından 1.2 milyar dolarla Türkiye’nin geldiğini dile getiren Erdinç, ‘’ ’Dünyanın en büyük pazarı olan ABD’de İtalya’yı geçtik, hedefimiz 2-3 yıl gibikısa bir sürede dünya lideri olmak. Şu anda ABD’nin yaptığı kalsiyum karbonatlı taş ithalatının yüzde 65’ini Türkiye karşılıyor. İhracatımız heryıl yüzde 30 civarında artış gösteriyor. Bu artış oranlarıyla kısasürede İtalya’yı geçebileceğimizi düşünüyoruz. Tüm planlarımızı buna göre yapıyoruz’’ dedi.

Fuara Türkiye’da şu ana kadar düzenlenmiş en geniş heyetle katıldıklarına dikkat çeken Erdinç, ziyaretçi firmalar arasında daha önce hiç yurtdışı fuarlarına katılmamış firma temsilcilerinin de bulunduğunu aktardı. Sektörün mermer ve doğaltaşta yeni trendleri takip edebilmesi ve rakibimiz konumundaki İtalya’yı iyi irdeleyebilmesi için kapsamlı bir katılım sağladıklarını dile getirdi. Marmomacc fuarına Türkiye’nin her yıl en iddialı ülke olarak katıldığını hatırlatan Erdinç, bunun bu yıl da değişmediğini anlattı.

Heyette çok sayıda idari temsilci ve meslek örgütü liderlerinin de bulunduğunu kaydeden Erdinç, firmaların ihracat çabalarında en büyük yardımı gördükleri yöneticilerin de dünyadaki gelişmeleri yerinde görmesi ve Türkiye’nin yeri ve hedeflerini saptayabilmesi açısından önemli sonuçlar beklediklerini dile getirdi.

İtalya’nın “mermer başkenti” olarak bilinen Verona’da 70 bin metrekare alanda düzenlenen fuara, 52 ülkeden bin 500 firma katılıyor. Mermer sektöründe en büyük Pazar olan ABD pazarında, İtalya’yı geçerek ilk sıraya yerleşen Türk firmaları fuarda “Turkish Stone” markasının tanıtımını yapıyorlar.