Enflasyonda zil çaldı: % 1.29

04.10.2006

Okulların açılmasıyla birlikte eğitim harcamalarının çoğalması Ramazan nedeniyle gıdada fiyat artışlarıyla birleşince, Eylül'de enflasyon beklentileri aştı. Böylece yıllık tüketici enflasyonu da yüzde 10.55'e çıktı.

Geçen ay sürpriz düşüşle herkesi şaşırtan enflasyon, Eylül'de okul harcamaları ve Ramazan'ın gelişiyle birlikte gıda ürünlerinin zamlanması nedeniyle beklentilerin üzerinde arttı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, Eylül'de yüzde 1 artması beklenen tüketici fiyatları (TÜFE) yüzde 1.29 yükselirken, akaryakıt fiyatlarındaki düşüş nedeniyle üretici fiyatları (ÜFE) yüzde 0.23 düştü. Yıllık enflasyon ise TÜFE'de yüzde 10.55, ÜFE'de yüzde 11.19 oldu.

Tek Haneye İnecek Mi?

Yıllık enflasyonun TÜFE'de yüzde 10'un altına düşmesi için son 3 ayda toplam enflasyonun yüzde 3'ün altında kalması gerekiyor. Geçen yılın son 3 ayında TÜFE toplam yüzde 3.65 artmıştı. Bu yıl Temmuz ayında yüzde 11.69'a kadar yükseldikten sonra Ağustos'ta yüzde 10.26'ya inen yıllık enflasyon, Eylül ayının sonunda yeniden yüzde 10.55'e kadar yükseldi. Geçen yıl Eylül sonunda yıllık enflasyon TÜFE'de yüzde 7.99 olarak gerçekleşmişti. 12 aylık ortalamalara göre, TÜFE artışı ise yüzde 8.84'ten yüzde 9.05'e kadar yükseldi.

Benzin ÜFE'yi Düşürdü

Eylül ayında üretici fiyatları (ÜFE) ise akaryakıt fiyatlarında yaşanan yüzde 12'lik ve hampetrol fiyatlarındaki yüzde 5.45'lik düşüşün etkisiyle, bir önceki aya göre yüzde 0.23 oranında geriledi.