Yabancı bankalar şube atağında

03.10.2006
  •  A 
Türkiye'de banka satın alan veya Türk bankalarına ortak olan yabancı bankaların hemen hepsi hızla şube sayısını artırma planı uygulayacak. Sadece Denizbank'ı alan Dexia iki yıl içinde 250'den fazla şube açacak.

Türkiye'de banka satın alan veya Türk bankalarına ortak olan yabancı bankaların hemen hepsi hızla şube sayısını artırma planı uygulayacak. Bu bankaların açmayı planladıkları şube sayısı 670'i buluyor. Sadece Denizbank'ı alan Dexia iki yıl içinde 250'den fazla şube açacak.

BNP Paribas (TEB), UniCredito (Yapı Kredi), Fortis (Dışbank), General Electric Consumer Finance (Garanti), NBG (Finansbank), EFG Eurobank (Tekfenbank), Dexia (Denizbank), Bank TuranAlem (Şekerbank) ve Arab Bank - BankMed (MNG Bank) Türkiye'de banka satın alma veya ortak olma operasyonlarını önemli ölçüde tamamladılar. Bazılarında onay süreçleri devam ediyor.

 

Organik büyüyecekler

Bu bankalar, Türkiye'de aldıkları bankaları, uluslararası deneyim ile hızla büyütme amacında. Büyüme planlarını, ağırlıkla 'organik' büyüme (satın alma yolu ile değil, şube sayılarını artırarak) şeklinde gerçekleştirecekler.

GE - Garanti ortaklığı 459'dan 500'e, Finansbank 262'den 400'e, Denizbank 244'den 500'e, Fortis 200'den 300'e, Yapı Kredi 595'ten 700'e, TEB de 110 şubeden 150 şubeye ulaşmak istiyor. Çoğu Avrupa kökenli bu bankaların organik büyüme hedefleri sonucunda Türk bankacılık sektöründe iki yıl içinde 670 yeni şube açılmış olacak.

 

İlk hedef tüketici ve KOBİ

Bireysel bankacılıkta uzun vadeli konut kredileri (mortgage) ve tüketici kredilerinin (özellikle kredi kartlarındaki pazar potansiyeli ilgilerini çekiyor), kurumsal ve ticari bankacılıkta ise KOBİ (küçük ve orta boy işletmeler) bankacılığının büyüyeceğini öngören yabancılar bu iki alandan kâr elde etmek istedikleri için şubeleşmeye önem veriyorlar.

 

Ancak sektörde rekabet etmek zorunda oldukları Türk sermayeli bankalardan İş Bankası'nın 880, Ziraat Bankası'nın bin 146, Akbank'ın ise 674 şubesi bulunuyor.Bir yandan şubeleşerek diğer yandan da satın alma ile rekabet avantajı elde etmek isteyen yabancı ortaklı ve tamamen yabancı sermayeli bankalardan biri GE'nin ortak olduğu Garanti Bankası, diğeri de Fortis. Garanti Bankası ve Fortis, özelleştirme kapsamında olan Halkbank ile ilgileniyor. İkisi de iyi bir fırsat olarak gördükleri Halkbank özelleştirmesinde fiyata göre karar verme isteğinde.

 

Hedefleri konut kredisi ve bireysel bankacılıkta büyümek

Yabancı ortaklı bankaların, Türkiye'de büyümek için seçtikleri alanlar ve hedefleri şöyle:

 

GE - Garanti: Özellikle KOBİ, mortgage kredileri, kredi kartı, tüketici kredi finansmanı konularında büyümeyi hedefliyor.

 

KFS (Koç - UniCredito): Koçbank ve Yapı Kredi'nin birleşmesinden doğan KFS, Yapı Kredi'nin marka gücünden yararlanarak bireysel bankacılıkta bir numara olmak istiyor.

 

NBG (Finansbank): Türkiye'de rekabet gücü en çok tartışılan Yunan ulusal bankası NBG'nin sahibi olduğu Finansbank, kurumsal ve ticari bankacılıkta büyümek istiyor.

 

Fortis (Dışbank, Fortis oldu): Temel hedefi konut kredileri olmakla beraber bireyselin diğer alanlarının yanı sıra kurumsal, ticari ve özel bankacılıkta dünyadaki gücünü Türkiye'de de kullanmak istiyor.

 

Dexia (Denizbank): Sektörde, bireysel bankacılık ve KOBİ bankacılığında rekabet etmek istiyor.

 

BNP Paribas - TEB: Kurumsal bankacılıkta istikrarlı büyüme hedefleri üreten Türk Ekonomi Bankası (TEB), Fransız bankası BNP ile ortaklıktan sonra bireysel bankacılık ve KOBİ bankacılığını da faaliyetleri arasına aldı.

 

Şekerbank - Bank TuranAlem: Ortaklıkla bankanın yurtiçi pazardaki payının artırılması hedefleniyor.

 

Eurobank EFG (Tekfenkbank): Yunanistan'ın ikinci büyük bankası EFG'nin Türkiye'deki hedefi, mortgage, varlık yönetimi ve sermaye piyasaları faaliyetlerinden kâr sağlamak.

 

İki yılda toplam 670 yeni şube hedefi

 

Banka

Şube

Personel

Şube hedefi

Garanti

459

11.185

500

Yapı Kredi

595

15.700

700

Finansbank

262

7.013

400

Denizbank

244

5.446

500

Fortis Bank

210

4.313

300

TEB

110

2.971

150

Şekerbank

203

3.405

*

Tekfenbank

30

557

**

* Banka yeni hedeflerini ortaklık işleminden sonra açıklayacak.  ** Şubeleşmede agresif değil.