Dökümcüler, Organize Sanayi kuracak

25.09.2006

İzmir Ege Dökümcüler Derneği çatısı altında bir araya gelen 21 firma Aliağa, Kemalpaşa ve Turgutlu'da arazi arıyor. İzmir genelinde faaliyet gösteren döküm sanayicileri Avrupa Birliği normlarında üretim için ihtisas organize sanayi bölgesi (OSB) kurma kararı aldı.

İzmir Ege Dökümcüler Derneği çatısı altında bir araya gelen 21 firma Aliağa, Kemalpaşa ve Turgutlu'da OSB kurmaya elverişli arazi bulmak için çalışma başlattı.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Üyesi ve İzmir Ege Dökümcüler Derneği Başkan vekili Metin Değirmenci, uygun arazinin bulunup tahsis sorunun çözülmesiyle Dökümcülük OSB'yi hayata geçirmek istediklerini dile getirdi.

AB ÖLÇÜLERİNDE OLACAK

Konuyu aktardıkları Vali Oğuz Kağan Köksal'ın da projeye ilgi gösterdiğini ifade eden Değirmenci, "Avrupa Birliği, döküm sektöründe kaliteli üretim nedeniyle Türkiye'yi tercih ediyor. Dökümcülük OSB sayesinde İzmir, döküm konusunda uzman ve Avrupa'nın tercih ettiği kent haline gelecek" dedi.

AB üyelik sürecinde sektördeki firmaların dönüştürülebilir atık yatırımı yapması gerektiğini de dile getiren Değirmenci, "Geri dönüşüm yatırımı milyon dolara mal olur. Bu sistemde dökümde kullanılan toz, döküm malzemesi ve diğer atıkların ekonomiye geri kazandırılması esas alınıyor. Ancak bu çok pahalı bir yatırım. Bunu her firmanın ayrı ayrı yapması maliyet açısından çok külfetli olur. Oysa atıkların geri kazandırılması ile ilgili yatırımın OSB çatısı altında ortak olarak bir kez yapılması daha doğru olur" dedi. İzmir genelinde irili ufaklı 60 döküm firması bulunduğunu ve İzmir Ege Dökümcüler Derneği'nin 21 üyesi bulunduğunu kaydeden Değirmenci, "Başlangıçta 21 dernek üyesi bir araya gelerek Dökümcülük OSB kurulması ile ilgili çalışma başlattık. Bunun için 3 bin 500 dönüm büyüklüğünde bir arazi bulmak için çalışmalarımız sürüyor" diye konuştu.

ÇİN'LE YARIŞIYORUZ

Değirmenci, OSB'nin hayata geçmesiyle burada bir araya gelecek firmaların yine OSB bünyesinde oluşturulacak stand alanında ürünlerini sergileyeceklerini, ayrıca sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman için çıraklık eğitim merkezi açacaklarını dile getirdi.

Değirmenci, şöyle konuştu: "Bundan 5 yıl önce 1 yıl garanti verilen otomobiller bugün 15 bin kilometreden tutun da 5 yıl sınırsız bakım garantisi ile satılıyor. Bu ilerleme döküm sanayinin geldiği noktayı gözler önüne seriyor. Döküm, dünyada yükselen değer. Türk dökümcülük sektörü olarak Çin'le yarış eder noktadayız. AB, döküm sektöründe kaliteli üretim nedeniyle Türkiye'yi tercih ediyor. Dökümcülük OSB sayesinde İzmir, döküm konusunda uzman ve Avrupa'nın tercih ettiği kent haline gelecek."

İNCELEMELER SÜRÜYOR

Türkiye genelinde sadece Ankara'da Dökümcülük OSB'si olduğunu kaydeden Değirmenci, 3 bin 500 dönüm arazi üzerinde kurulması planlanan OSB için Aliağa, Menemen ve Turgutlu'da incelemelerde bulunduklarını belirterek, "Konuyu aktardığımız Vali Köksal ve EBSO Başkanı Tamer Taşkın'dan da yakın ilgi gördük. Aliağa, Menemen ve Turgutlu'da 3 hazine arazisi üzerinde incelemelerde bulunduk. Döküm sektörü ağır sanayi olduğu için zemin etüdleri büyük önem taşıyor. Dökümcülük OSB'nin yeri ile ilgili son karar kasım sonunda netleşecek. Arazi tahsisi yapıldığı anda, vakit kaybetmeden altyapı yatırımları tamamlanacak ve sektör OSB çatısı altında toplanacak" dedi.