Alsancak Limanı’na trafik sıkıntısı

20.09.2006
İzmir Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’nün, belirli saatlerde tır ve kamyonların şehir içine girişini yasaklayan kararı, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi tarafından limanda sıkışıklık yaratacağı nedeni ile eleştirildi.

İzmir Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, TIR ve kamyonların saat 07.00-10.00, akşam17.00-19.30 arasında şehir içine girişini yasakladı. DTO İzmir Şubesi, alınan kararın limanda sıkışıklığın yaşanmasına neden olacağını bildirdi. Endişelerini ve önerilerini İzmir Valiliği’ne aktardı.

İzmir Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’nün, belirli saatlerde tır ve kamyonların şehir içine girişini önlemek amacı ile aldığı karar, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi tarafından limanda sıkışıklık yaratacağı nedeni ile eleştirildi.

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Géza Dologh, araç sürücülerine yapılan duyuruda; sabah 07.00-10.00, akşam 17.00-19.30 saatleri arasında tır ve kamyonların şehir içine girişinin yasaklandığını belirterek, bu uygulamanın dış ülkelere yoğun bir ihracat trafiğinin başladığı aylara denk gelmesi nedeni ile İzmir Alsancak Limanı’nda sıkıntı yaratacağını söyledi.

Dologh, alınan kararın yaratacağı sorunları anlatan bir yazıyı İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal’a ilettiklerini ifade ederek, şunları anlattı:

“TIR’larla taşınan konteynerlerin ve konteynere yüklenmek üzere yük getiren kamyonların limana girememeleri halinde, bu defa limanda işçi boşuna bekleyecek, liman masrafları gereksiz yere artacak. Buna bağlı olarak demirde bekleyen gemilerin süresi ve sayısı artacak, liman sıkışacak. Hepsinden önemlisi ise limandaki bu tıkanıklık ‘navlunlarda sıkışıklık zammı’ uygulamasına neden olacak. Bu durum beraberinde pazar ve döviz kaybını getirecek. Ayrıca, bu trafik uygulaması daha önceki yıllarda da gündeme geldi ancak, olumsuz etkileri bilindiği için sadece kağıt üzerinde kalarak uygulamaya geçilmedi.”

Dologh ayrıca, ülkenin en büyük ihracat limanı olan İzmir Alsancak Limanı’nın trafik sorunu nedeni ile tıkanmasına ve navlunda büyük miktarda sıkışıklık zammı ödenmemesi için alınan kararın en kısa sürede tekrar gözden geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN DTO İZMİR NE ÖNERİYOR?

-Limana gelecek araçlara, Trafik Şube Müdürlüğü onaylı “Liman Giriş Kartı” verilmesi,

-Sadece liman giriş ve çıkışları için kavşak ve güzergah belirlenmesi,

-Şehir trafiğinin sabah daha sıkışık olduğu görüşü ile(konteyner taşıyan araçlar hariç) sadece sabahları 07.00-09.00 saatleri arasında giriş yasağı uygulanması,

-Bu konunun, limanı işleten yetkililer ile kullanan ihracatçılar başta olmak üzere acenteler, nakliyeciler gibi sektör temsilcilerinin müşavir olarak davet edileceği İl Koordinasyon Kurulu’nda ele alınması,

-Araçların liman giriş ve çıkışları için yapılan köprü ve yollar ile ilgili yasal süreçlerin tamamlanarak, trafiğe açılmasının sağlanması.