EBSO’dan Sisam çıkartması

19.09.2006
  •  A 
Ege Bölgesi Sanayi Odası üyeleri ve eşlerinden oluşan 100 kişilik heyet 15-17 Eylül 2006 tarihleri arasında Yunanistan’ın Sisam (Samos) Adası’na çıkartma yaptı.

Ege Bölgesi Sanayi Odası üyeleri ve eşlerinden oluşan 100  kişilik heyet 15-17 Eylül 2006 tarihleri arasında Yunanistan’ın Sisam (Samos) Adası’na çıkartma yaptı. İki ülke arasındaki dostluk ve ticari ilişkilerin pekiştirildiği iş ve inceleme gezisinde EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın öncülüğündeki ve aralarında Yunanistan’ın İzmir Konsolosu George Katapodis’in de bulunduğu heyet, Sisam Ticaret Odası Başkanı Temstoklis Papateofones, Sisam Adası Valisi Emanuil Karlas, Vateos Belediye Başkanı Konstantinos Karaminas ve Sisam İli Belediyeler Yerel Birliği Başkanı Stamatis Tsolakakis’i ziyaret etti. 
 

İlk olarak Sisam Ticaret Odası Başkanı Temstoklis Papateofones’i ziyaret eden EBSO heyeti karşılıklı ticari ilişkileri değerlendirdi. Papateofones, şarapçılık sektörünün adada önemine dikkat çekerek, etiket, ambalaj konusunda Türk iş adamlarının  adayla ticaret yapabileceklerini söyledi.
 

Ardından Sisam Valisi Emanuil Karlas’ı ziyaret eden EBSO heyeti, AB konusunda Yunanistan’dan destek istedi. Vali Karlas, AB’ye üyelik konusunda Türkiye’ye destek verdiklerini söyledi. Türkiye’nin bir an önce AB’ye üyeliğini istediklerini belirten Karlas, Türk hükümetinin daha baskın olması ve daha çok çalışması gerektiğini ifade etti. Karlas, “AB cehennem de değil cennet de. Ama çok büyük bir pazar. Tabi ki Türkiye’yi bu birliğin içinde görmek istiyoruz. AB’nin amacı birlik beraberlik içinde çalışmak. Yunanistan ile Türkiye arasında sinerji yaratabiliriz. Uluslararası havaalanımız var. Bizim toprağımız daha çok ziraat, Türkiye’nin ise sanayi toprağı. Bu ikisini birleştirip daha verimli çalışacağımıza inanıyorum. En büyük sorun vize. Bu vizede bürokrasiyi azaltmak lazım. Yurtdışı çıkış harcını azaltmanız ya da kaldırmanız gerekir. Biz bu nedenle turist çekemiyoruz. Ticaret Odası ile yapılan olumlu görüşmelerden haberim var” dedi. 
 

Karlas, iki ülkenin barış, ticaret, turizm için işbirliğini başarırsa, politikacıların da bu gelişmelere olumlu bakacağını söyledi. Vali Karlas,  vilayet olarak büyük problemleri çözme güçleri olmadığını ancak küçük problemleri çözüp iki ülke halkının kaynaşması için çalışabileceklerini vurguladı.

 

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın ise, politikacıların, hükümetlerin görmediği diyalogları devam ettiren bir sürü kahraman bulunduğuna dikkat çekti. Yunan Konsolosu’nun da İzmir’e pozitif enerjisiyle geldiğini kaydeden Taşkın, Türkiye ile Yunanistan arasındaki diyaloğu artırmak için enerji harcadıklarını ifade etti. İzmir Ticaret Odası ile  bugüne kadar yürütülen güzel diyalog için teşekkür eden Taşkın, “Biz Türkiye’nin en güçlü ve tek bölge odasını temsil eden odayız. 2 başkan olarak İzmir ve Aydın’da bu odayı temsil ediyoruz. Türkiye’nin bu seneki ihracatı 85 milyar dolara gidiyor ve bunun yüzde 20’si de İzmir Limanı’ndan yapılıyor” diye konuştu.    

Sisam’ın Türkiye’nin 5’te biri kadar şarap ürettiğine dikkat çeken Taşkın, “Katolog, şişe, etiket, ambalaj, gübre ihtayaçları var. Çimento ve seramik inşaat malzemeleri de istenen ihtiyaçlar arasında yer alıyor. Türk sanayiciler bu konuda çalışmalar yapabilir. Aydın’da ziraat aletleri üreten fabrikalar adayla ticaret imkanlarını araştırabilir. Adaların pazarları kısıtlı ama yakınlığı dolayısıyla, dostane ilişkileri de geliştirmek istiyoruz. 
 

Vizenin gerek Türk işadamları,  gerek işadamları, gerekse vatandaşlar açısından her zaman sorun olduğunu kaydeden Taşkın, Konsolos’un Yunanistan ile olan iş ilişkilerinin geliştirilmesi konusunda Türk işadamlarına her zaman yardımcı olduğunu vurguladı.Şengen vizesi ile işadamlarına kolaylık sağlandığını belirten Taşkın, şunları söyledi:

 

“70 milyon lira ödediğimiz harcı da eğer işadamları grup seyahati yapıyorsa bu parayı ödemekten muaf tutuluyor. AB yolunda kilit engelleri kaldıracak tek ülke Yunanistan’dır. Bunları halletmek kolay değil ama zoru başaranlarda tarihe geçen insanlar olmuşlardır. Politikacılardan bu konuda destek bekliyoruz. Hiç bir ülkenin bankası ilişkilerini geliştirmeyeceği ülkeye yatırım yapmaz. Bir Yunan bankası da Türkiye’de bir bankayı satın aldı. Bu da ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik pozitif bir mesaj.”

 

Valiyi ziyaret sırasında konusan Vateos Belediye Başkanı Konstantinos Karaminas, Yunan hükümetlerinin Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olmadığını hatta desteklediğini ifade etti. Söke Belediyesi ile karşılıklı ticaret konusunda 2005 Şubat ayında bir protokol imzaladıklarını da hatırlatan Karaminas, “Ama maalesef gerçekleştirilemedi Söke Belediyesi bu prtokolün arkasını getiremedi. Biz belediye olarak bunun sorumluluğunun Türkiye’deki idarecilik anlayışında olduğuna inanıyoruz. AB konusunda Türk hükümetinin zayıf davrandığını sizin bu konuda hükümete baskı yapmanız gerektiğine inanıyoruz” dedi.

 

Heyette bulunan Aydın Milletvekili Özlem Çerçioğlu da, Söke’nin kendi seçim bölgesi olduğunu hatırlatarak, “Belediye Başkanı da benim mensubu olduğum partiden. Bu konu ile gider gitmez bizzat ilgileneceğim” diye konuştu.

 

Aynı akşam Vali’nin yemeğine katılan heyet gezinin ikinci günü de Ireos Arkeolojik alanı, Efpalino Origma’yı, Arkeoloji müzesini ve Şarap müzesini gezdiler.