İtalya'dan Ege'de tarım atağı

15.09.2006
İtalya’nın İzmir Konsolosu Michele Tommasi, İtalya’nın Ege Bölgesi’ndeki tarım sektörüne ilgisinin büyük olduğunu, bazı şirketlerin tarımla ilgili makine üretimini İzmir’e taşımayı düşündüklerini bildirdi.

İzmir Kültür Park’ta 21-24 Eylül 2006 tarihinde Orion Fuarcılık tarafından düzenlenecek AGROEXPO EURASIA 2006 "Uluslararası Tarım, Sera ve Hayvancılık Fuarı" ile ilgili İzmir İtalyan Ticaret Odasında düzenlenen basın toplantısında bir konuşma yapan Tommasi, İtalya’nın Ege Bölgesi’ndeki tarım sektörüne ilgi duyduğunu ve fuara geniş bir heyetle katılacağını dile getirdi.

Tommasi, İtalyanların buradaki tarım sektörüne ilgisinin artmasının nedenleri bulunduğunu ifade ederek, "Tarım sektöründeki iş gücünün yüzde 51’ini Ege Bölgesi oluşturuyor. Türkiye’nin tarımla ilgili ihracatının yüzde 23’ü Ege bölgesinden yapılıyor. Türkiye’nin tarım üretiminin yüzde 25’ini de Ege bölgesi karşılıyor" diye konuştu.

Bu nedenle İtalyan iş adamlarının bölgeye ilgi gösterdiğini ve bu sektörle ilgili düzenlenen fuarda iki ülke iş adamlarının ilişkilerini artırmayı hedeflediklerini belirten Tommasi, "Biz de tarım sektöründeki ilgi nedeniyle Gıda sanayinde araştırmalar yaptık. İlk saptamamız, İtalyan-Türk iş adamları ortak yatırıma gidebilirler. İtalyan sektörünün teknolojisinden yararlanılabilir" dedi.

Tommasi, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Ege Bölgesi’nden İtalya bazı ürünleri almaktadır. Bunların başında da zeytinyağı gelmektedir. Ege Bölgesi’nin kuru meyvesinin yüzde 11’ini İtalya almaktadır. Bu bölgede traktöre ve çapalama makinalarına ihtiyaç var. Ege Bölgesi’nde makinalaşma süreci sürmektedir. Bazı şirketler de tarım makina üretimini Ege Bölgesi’ne taşımayı düşünüyor. Biyolojik tarım ürünleri üretimi yapan firmalar İtalyan firmalarıyla işbirliğine girip bunu daha da geliştirebilirler."