IMF'den Metal Fiyatları uyarısı

11.09.2006
  •  A 
Uluslararası Para Fonu (IMF), emtia piyasalarında son üç yıldır yaşanan hızlı artışlara karşı yatırımcıları uyardı. IMF, 2010 yılına kadar sert düşüşlerin yaşanabileceğine dikkat çekti.

Uluslararası Para Fonu (IMF), emtia piyasalarında son üç yıldır yaşanan hızlı artışlara karşı yatırımcıları uyardı. Özellikle değerli metal fiyatlarında gerçekleşen bu artışların sürdürülebilir olmadığına işaret eden IMF, 2010 yılına kadar sert düşüşlerin yaşanabileceğine dikkat çekti.

 

IMF, YAPTIĞI UYARIYA KARŞIN KISA VADEDE KESKİN DÖNÜŞLER BEKLEMİYOR.

Gümüş, bakır, nikel, çinko ve alüminyum gibi değerli metal fiyatlarında üç yıl önce başlayan ralli, zengin maden yatakları bulunan Ortadoğu, Güney Amerika, Afrika ülkeleri, Kanada ve Avustralya'nın gelirlerini katlarken, Kuzey Amerika, Asya ve Avrupa ülkeleri gibi bunların ithal etmek zorunda kalanların faturalarını yükseltti.

 

YATIRIMCI İLGİLİ FİYATLARI YÜKSELTTİ

IMF'nin Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'na göre, son dönemde emtia ve petrol piyasalarına artan yatırımcı ilgili bu ürünlerin fiyatlarının yükselişinde en önemli etken oldu. Fiyatların aşağı geleceğini düşünen IMF, alüminyum ve bakırın yıl içindeki ortalamasından 2010 yılına kadar sırasıyla yüzde 35 ve yüzde 57 azalacağını öngörüyor. IMF'ye göre metal fiyatlarındaki düşüşler, mevcut yüksek fiyatların talebi olumsuz etkilemesi ve maden üretim tekniklerindeki gelişme ile gerçekleşecek. Asya'daki eşsiz ekonomi gelişmeyi ve finansal sistemler ile gelişmiş ülkelerdeki ekonomik büyüme arasındaki ilişkileri de mercek altına alan IMF, Asya'daki büyümenin ağırlıklı olarak verimlilik, daha iyi eğitim, daha fazla sermaye malı ve toplam faktör üretimindeki artışla ilgili olduğunu düşünüyor.

IMF Başekonomisti Raghuram Rajan, Asya'daki üretim artışının, neden değerli metallere olan talebin yükselmesine karşın gelişmekte olan ülkelerde enflasyon tehlikesi yaşanmadığını da ortaya koyduğunu ifade etti.

 

ARTAN METAL FİYATLARI, PROBLEMLİ CEVHERLERİ DE EKONOMİK HALE GETİRDİ 

Artan metal fiyatları, bugüne kadar değerlendirilmesi ekonomik olmayan, düşük tenörlü ve teknolojik olarak problemleri bulunan cevherleri de ekonomik hale getirdi. İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi önderliğinde gerçekleştirilen 23'üncü Uluslararası Cevher Hazırlama Kongresi, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayında başladı. Kongrenin açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahaddin Çimen, maden kaynaklarının, insan ve toplum hayatında vazgeçilmez bir öneme sahip olduğunu belirterek, doğal kaynakların en iyi şekilde değerlendirilmesi yolunda araştırma ve geliştirmeye büyük önem verilmesi gerektiğini söyledi. Çimen, geçtiğimiz yüzyılda dünya GSMH'sinin 20 kat arttığını, buna bağlı olarak doğal kaynak tüketiminin yükseldiğini, bu yüzyılın başında 20 milyon ton civarında olan dünya petrol tüketiminin 3,5 milyar tona, 27-28 milyon ton olan çelik tüketiminin 850 milyon tona, 6 bin 800-7 bin ton olan alüminyum tüketiminin 25-26 milyon tona ve 500 bin ton olan bakır tüketiminin 14 milyon tona çıktığını anlattı.

Birçok tüketim maddesinde olduğu gibi madencilik ürünleri kişi başı tüketiminin de, bir ulusun veya dünyanın refah ve zenginleşme anlamında ne kadar ilerleme kaydettiğini gösterdiğini belirten Çimen, şöyle devam etti: "Doğal kaynaklarımız yenilenebilir kaynaklar değil, tükenmekte ve kıt hale gelmektedir. Özellikle son dönemde artan çevresel duyarlılıkla beraber en ekonomik ve en verimli şekilde dünya ve ülke ekonomilerine kazandırılması çok büyük önem taşımaktadır. Burada da cevher hazırlama alanında yapılan çalışmaların önemi ortaya çıkmaktadır."

 

ARTAN FİYATLAR, PEK ÇOK DOĞAL KAYNAĞI EKONOMİK HALE GETİRDİ

Selahaddin Çimen, son dönemde artan hammadde fiyatlarının, teknolojik olarak değerlendirilmesi zor olan, ekonomik olmayan birçok doğal kaynak ve hammaddeyi ekonomik hale getirdiğini belirterek, son 4-5 yılda metal fiyatlarında dikkat çekici bir artış olduğunu kaydetti. 2003 yılında bin 500 dolar olan bakır fiyatının 7 bin-7 bin 500 dolara, 6-7 bin dolar olan nikel fiyatının 30 bin dolara, bin dolar olan çinko fiyatının 3 bin dolara ve 800 dolar olan alüminyum fiyatının 2 bin dolara yükseldiğini bildiren Çimen, şöyle dedi: "Artan bu fiyatlar, bugüne kadar değerlendirilmesi ekonomik olmayan, düşük tenörlü, teknolojik olarak problemleri olan cevherleri de ekonomik hale getirdi. Daha önceden bulunmuş düşük tenörlü veya zenginleştirilme problemi bulunan cevherlerin zenginleştirilmesi artık bu fiyat seviyeleriyle ekonomik bulunmaktadır."

Çimen, Türkiye'de 50'nin üzerinde mineral üretildiğini ve satıldığını belirterek, Türkiye madenciliğine yeni bir heyecan getirmek için titiz bir çalışma dönemine girdiklerini, artık Türkiye'de yüzeyin ötesinde derin sahalarda madencilik yapmak üzere çalışmalar yaptıklarını söyledi. Uluslararası Cevher Hazırlama Konseyi Başkanı Prof. Dr. Eric Forssberg de, 46 ülkeden 900'ün üzerinde katılımcının yer aldığı kongrede 457 sunum yapılacağını belirterek, toplantıda, şu anda yaptığı görevin gelecekte, konsey üyesi Cyrill O'Connor tarafından sürdürülmesine karar verdiklerini bildirdi.