ALTO Başkanı Ertürk, 2020 yılını değerlendirdi

ALTO Başkanı Ertürk, 2020 yılını değerlendirdi
22.01.2021
  •  A 

 

 

Aliağa Ticaret Odası Yönetimi, Odanın 2020 yılında gerçekleştirdiği faaliyetler ve yeni yılda gerçekleştirilmesi planlanan faaliyetlerle ilgili değerlendirme yapmak üzere ilçedeki basın mensuplarıyla bir araya geldi.

M.Ender Özer Seminer Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya ALTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk, Meclis Başkanı Adnan Saka, Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Atalan ve ilçede görev yapan basın mensupları katılım gösterdi.

2020 yılının dünyayı, Türkiye’yi ve toplumun tüm kesimlerini zorlayan bir yıl olduğunu ifade eden Başkan Ömer Ertürk, Ciddi sınavlar verilen bir yılı geride bıraktıklarını ve koronavirüs salgınının ekonomiden eğitime, üretimden ticarete, lojistiğe kadar pek çok sektörün olumsuz etkilenmesine sebep olduğunu vurguladı.

Pek çok talebin de hayata geçmesini sağladık

Geride kalan yılda pandeminin etkisiyle ekonomik olarak en çok etkilenen işletmelerin, küçük ve orta ölçekli yerel esnaflar ile turizm sektörü olduğunu dile getiren Başkan Ertürk, “Üyelerimiz uzun süre işletmelerini kapatmak zorunda kaldı ve çoğu zaman günlük giderlerini bile karşılamakta zorluk çektiler. Aliağa Ticaret Odası olarak çatı kuruluşumuz TOBB önderliğinde üretim ve ticari alanda faaliyet gösteren üyelerimizin sorunlarını pandemi sürecinin başından beri Sayın Cumhurbaşkanımıza ve ilgili bakanlıklara aktardık. Yerel sorunlarımızı ve çözüm önerilerimizi sürekli kendilerine iletmekteyiz. Üyelerimizden gelen pek çok talebin de hayata geçmesini sağladık. Bu konudaki son örnek, deprem sonrasında yaşanan tedarikteki sıkıntılarda İzmir siparişlerine öncelik verilmesini sağladık” dedi.

Oda ve borsaların önemi bu dönemde çok daha fazla öne çıktı

Oda ve borsaların pandemi döneminde öneminin çok daha fazla öne çıktığını söyleyen Ertürk, “Sorunlara çözüm önerileri sunmanın ve çözüm bulmanın yanında, kaynaklarımızı bankalara yatırarak düşük faizli finansman da sağlandı. Aynı zamanda Nefes Kredisi, Cansuyu, KGF, Kısa çalışma ödeneği, Ziraat Bankası ve Halkbank ile Tedarik Zinciri Finansman Projesi, Aidatların ertelenmesi ve yapılandırma gibi pek çok destek hayata geçirildi” şeklinde konuştu.

Uzaktan eğitimde öğrencilere tablet desteği

İş dünyasının pandemi sürecinde ihtiyaç sahibi öğrencilere destek vermeye devam ettiğini söyleyen Ertürk, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesinde ihtiyaç sahibi çocuklarımıza tablet yardımı yapılmaya başlandı. Bizlerde bu projeye yüzde 100 katkı koyarak ilçemizdeki ihtiyaç sahibi 8 ve 12. sınıflarındaki öğrencilere destek olacağız. Tabletler ülkemize geldi ve bölge bölge teslimatı yapılıyor. Teslimatın bize de kısa zamanda geleceği TOBB tarafından iletildi. Bu tabletleri Kaymakamlık ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte meclisimizde alınan karar gerei noter çekilişi ile dağıtımını yapacağız” diye konuştu.

 

Aliağa’ya Bal Ormanı kazandırılacak

Mayıs ayında Tarım Bakanı Sayın Pakdemirli ile yaptıkları video konfreransta kendisinden bölgemizde bir Bal Ormanı oluşturulması talebinde bulunduklarını dile getiren Ertürk, Aliağa Orman İşletme Şefliği ve Aliağa Bal Üreticileri Birliği ile yapılan görüşmeler ve alan tespitinden sonra karar verilen 140 dönüm arazi üzerinde ekim ve sürüm işlerine başlandığını, 2021 yılı ilk yarısında Bal Ormanını Aliağa Bal Üreticileri Birliğinin kullanımına teslim etmeyi umduklarını belirterek, “Bal ormanı olarak üretime katkısı ve yeşilliği ile bölgemize pek çok yarar sağlayacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

İzban Aliağa geçiş güzergahı ile ilgili çalışmalar devam ediyor

Aliağa’dan geçecek İZBAN ve yük tren hattının ilçe geçiş güzergahının şehir merkezindeki mevcut ulaşım akslarını etkileyemeyecek şekilde düzenlenmesi noktasında çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen Ertürk, “İzmir 2. Bölge Milletvekili ve Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ’ın başkanlığında Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Ak Parti Aliağa İlçe Başkanı Hamdi Erdem, TCDD 3. Bölge Müdürü Murat Bakır ile Karayolları 2. Bölge Müdürü Arif Çobanoğlu ve bölge müdürlükleri yetkililerinin katılımıyla ilçemizden geçecek demiryolu hattının güzergahının düzenlenmesi ve Bergama'ya uzatılması ile ilgili istişare toplantısı gerçekleştirdik. Görüşmelerimiz devam ediyor, bu konuda ilçemiz için güzel bir sonucun çıkacağını umuyoruz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesine ‘Aliağa dosyası’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve belediye bürokratlarının Odamıza ziyaretlerinde kendilerine ‘Aliağa dosyası’ sunduklarını belirten Başkan Ertürk, “CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter ve CHP İl Başkanı Deniz Yücel’in Odamıza ziyaretlerinde gündeme getirdiğimiz sorunların akabinde 1 hafta sonra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer ve belediye bürokratlarının Odamıza gerçekleştirdikleri ziyarette kendilerine ‘Aliağa dosyası’ sunduk. Dosyada Aliağa’nın çözüm bekleyen önemli konularına ilişkin önerileri aktardık ve takibini yapıyoruz. Bu toplantının devamında süren irtiabatlarımız ile Gemi Söküm tesislerinin ve Küçük Sanayi Sitesinin su sorunu yanı sıra ilçemizdeki demir çelik fabrikaları yöneticileriyle, işletmelerde kullanılan su kullanımının kaynağını çeşitlendirmek üzere toplantı gerçekleştirdik. İlerleyen süreçte görüştüğümüz konular üzerinden güzel sonuçlar alacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.

Velilere mesleki ve teknik eğitim semineri

ALTO Kadın Girişimciler Kurulu ve Aliağa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortak yürüttüğü proje kapsamında henüz tercih dönemi gelmemiş 8. Sınıfta öğrenim gören öğrencilerin velilerine “İlçemizde Nitelikli Kalifiye Personel İhtiyacı ve Mesleki Eğitimin Önemi” konulu bir dizi seminer düzenlediklerini dile getiren Ertürk, Yaptıkları bu seminerlerin olumlu geri dönüşünü tercih döneminde öğrencilerin mesleki eğitim veren okulları daha yoğun tercih etmeleriyle aldıklarını ifade etti.

Aliağa’nın yan sanayi potansiyeli belirlenecek

Aliağa’da sanayinin açılımının yapıldığında ya küçük sanayi ya da büyük sanayi kuruluşları şeklinde mevcut olduğunu kaydeden Ertürk, “Dünyada asıl büyüme ve gelişme KOBİ bazlı firmaların çoğunluğu ile doğru orantılı olduğundan bölgemizde de bu ana sektör gelişimi için Akademik danışmanımız ve Ege Üniversitesi işbirliğinde bir çalışma başlatılmış olup 2021 yılında nihai rapor haline dönüşeceğini planlamaktayız. Bu raporun Aliağa’nın yan sanayi alanında hangi sektörlerde gelişmesi gerektiğine önderlik yapacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Aliağa OSB’ye kurulacak Endüstri Meslek Lisesi de yan sanayinin gelişimine katkı sağlayacaktır

‘Aliağa’nın gerekli kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak için TOBB katkıları ile organize sanayi bölgesinde kurulacak olan Endüstri Meslek Lisesi de yan sanayinin gelişimine katkı sağlayacaktır’ diyen Ertürk, “Ki bizde bu okulun açılışına sektörel gelişim raporumuzu hazırlayarak hem eğitim yönüne hemde yeni kurulacak KOBİlere katkı koyacağına inancımız tam. Organize sanayi bölgesinde kurulacak olan Endüstri Meslek Lisesi, TOBB’un 81 ile 81 okul projesi kapsamında TOBB tarafından inşaa edilecek olup; MEB’na teslim edilecek ve idari mekanizma içerisinde sektör temsilcileri de yer alacaktır” dedi.

Kamyon ve tırların çevre yolu sorunu çözüldü

2020 yılında açılışı yapılan ve bölgemizin ulaşımına büyük katkı koyacak olan çevre yoluna ticari araçların mecburi girişinin ve karayoluna çıkışlarının yasaklanması bölge ticaretine olumsuz etkileri nedeni ile UKOME ve Karayolları nezdinde girişimlerde bulunduklarını belirten Ertürk, “Olağanüstü UKOME toplantısı sonucunda sabah ve akşam saaatleri hariç ağır vasıta araçlar için zorunluluk kaldırılmış ve sorun paydaşlarında kabul edeceği bir çerçeveye çekildi” diye konuştu.

Pandemi döneminde webinar üzerinden eğitim

Sektörel yeniliklerin, kişisel gelişimlerin ve kanun değişikliklerinin takip edilebilmesi noktasında 2020 yılında toplam 50 eğitim ve bilgilendirme toplantısı düzenlediklerini kaydeden Ertürk, “2020 yılında eğitimlerimizi pandemiye kadar fiziki ortamda gerçekleştirirken, pandemi sonrasında TOBB işbirliğinde webinar olarak uzaktan bağlantı ile gerçekleştirdik. Pandemiyle birlikte insanların yaşam şekli hızla değişti ve dijitalleşme ön plana çıktı. Bı noktada üyelerimizin e-ticaret ve dijital platformlar üzerinden ticaret yapabilmeleri noktasında pek çok eğitim gerçekleştirdik. Mesleki Yeterlilik ile ilgili belgelendirme işlemlerimiz kapsamında ise geçtiğimiz yıl 14 sınav gerçekleştirdik. Bu sınavlara 175 kişi katılım gösterdi, bunlardan 130 kişi belge almaya hak kazandı. KOSGEB Temsilciliği olarak 2020 yılında 915 kişiye KOSGEB ile ilgili danışmanlık yaparak işlemlerini gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.

Pandemi döneminde üyelere online hizmet

Salgının yayılmasını önlemek amacıyla, temas riskini azaltmak üzere, üyelerimize odamız tarafından sunulan hizmetleri(Ödeme, Oda Kayıt, Faaliyet vb. Belgeleri) uzaktan erişim yoluyla alması yönünde gerekli altyapıyı sağladıklarını kaydeden Ertürk, “2020 yılında Ticaret Sicil işlemlerimizde dijitalleşmeye uyum sağlayarak, zamanın en önemli sermaye olduğu günümüz iş dünyasında üyelerimizin de memnun kaldığı bir süreç yaşadık. Bu kapsamda; Temmuz ayında Ticaret Sicili İlanlarının elektronik ortamda Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’ne gönderilmesi ve 2 saat içerisinde” işlemlerinin altyapı çalışmalarını tamamlayarak, uygulamaya aldık. Aralık ayında gerçekleştirdiğimiz işlemlerle üyelerimiz Ticaret Sicili belgelerini Mersis üzerinden online olarak alabiliyorlar. "Ticaret Sicil Tasdiknamesi", "Merkez Nakli Belgesi" ve "İflas ve Konkordato Belgeleri"ni üyelerimize elektronik ortamdan vermeye başladık” dedi.

Gıda ve eğitim yardımları

Oda olarak yaptıkları gıda ve eğitim yardımlarına da değinen Başkan Ertürk, Her yıl ramazan ayında yaptığımız gıda yardımı kapsamında 2020 yılında belirlenen ihtiyaç sahibi 1000 aileye gıda paketi yardımı yaptıklarını, eğitim yardımları çerçevesinde de 2020’de gerek ilk ve ortaokul öğrencilerine gerekte üniversitelerin 2 ve 4 yıllık bölümlerinde okuyan maddi desteğe ihtiyaç duyan öğrencilere de eğitim yardımında bulunduklarını dile getirdi.

İndirim protokolleri imzalandı

Yaptıkları protokoller hakkında bilgiler veren Başkan Ertürk, “Üyelerimizin çeşitli alanlarda ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak çeşitli indirim anlaşmaları gerçekleştirmeye özen gösteriyoruz ve üyelerimizin bütçelerine katkı sağlamaya çalışıyoruz. Bu noktada 2020 yılında eğitimden, sağlığa, makine bakım hizmetine kadar çeşitli firmalarla indirim protokolü imzalayarak üyelerimize katkıda bulunduk” dedi.

2020’de açılan şirket sayısı 230 oldu

Ticaret Sicili Müdürlüğü’ne 2020 yılı içinde gelen yazı adedinin 2344 olduğunu belirten Ertürk, Giden yazı adedi ise 1712 olduğunu ifade etti. Kurulan şirket sayısı hakkında bilgiler veren Başkan Ertürk, 2020 yılında kurulan şirket sayısı 230 oldu. Kapanan şirket sayısı ise 94 olarak gerçekleşti. 2019 yılında ilçemizde toplamda 221 şirket kurulmuştu. 2019 yılında kentte kapanan şirket sayısı ise 122 iken 2020’de  bu rakam 94’e geriledi” diye konuştu.

Aliağa limanları Ege Bölgesi’nin dış ticaret merkezi

Aliağa limanlarının 2020 yılı Kasım ayı itibariyle dış ticaret ve yük verilerini değerlendiren Başkan Ömer Ertürk, “Aliağa limanlarında gerçekleştirilen ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre 2 milyar düşüşle (%15) 11 milyar 288 milyon dolar olarak gerçekleşti. İthalat ise, geçen yıla göre 21 milyon dolar düşüşle (%0,27) 7 milyar 631 milyon dolar olarak gerçekleşti. Aliağa limanlarında gerçekleştirilen toplam yük elleçlemesi, geçen yıl 60 milyon 421 bin ton iken, bu yıl yüzde 4 artışla 62 milyon 846 bin ton olarak gerçekleşti. Limanlara gelen gemi sayısı, geçen yıl 4 bin 723 adet iken, bu yıl yüzde 3 artışla  4 bin 878 oldu. Aliağa limanlarında gerçekleştirilen konteyner elleçlemesi, geçtiğimiz yıl 1 milyon 37 bin TEU iken, bu yıl yüzde 12 artışla 1 milyon 164 bin TEU olarak gerçekleşti. İzmir limanında gerçekleştirilen konteyner elleçlemesi ise geçtiğimiz yıl kasım ayında 499 bin 604 TEU iken, bu yıl yüzde 18 düşüşle 406 bin 636 TEU olarak gerçekleşti. Konteyner elleçlemesi noktasında Aliağa limanları yükselişini sürdürmüş ve İzmir limanının yükünü kendine çekmeye devam etmiştir” dedi.

Sohbet havasında geçen toplantının ardından, basın mensuplarının sorularını yanıtlayan ALTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk ve Meclis Başkanı Adnan Saka, soru cevap kısmında Aliağa’da planlanan yatırımlar, ilçenin ticari durumu ve gündemdeki gelişmeler ile ilgili değerlendirmede bulundu.

  • ALTO Başkanı Ertürk, 2020 yılını değerlendirdi
  • ALTO Başkanı Ertürk, 2020 yılını değerlendirdi
  • ALTO Başkanı Ertürk, 2020 yılını değerlendirdi