İYTE Öğrencileri Aliağa'yı inceliyor

06.09.2006

İzmir Yüksek teknoloji Enstitüsü (İYTE) Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim üyeleri ve öğrencileri Türkiye’nin Gebze’den sonra en büyük ikinci sanayi kenti Aliağa’da saha çalışması başlattı. 8 gün boyunca Aliağa’daki yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, odalar ve Sanayi kuruluşlarını ziyaret ederek bölge ile ilgili bilgiler toplayacak olan 4 öğretim üyesi ile 25 Şehir ve Bölge Planlama öğrencisi, bölgeden toplayacağı verileri 2006-2007 eğitim döneminde değerlendirerek bireysel ve grup akademik çalışmalarda kullanacak.

BÖLGENİN GELECEĞİNE IŞIK TUTACAK

İYTE Şehir ve Bölge Planlama Bölümünden Yardımcı Doçent Dr. Ayşın Dedekorkut, İYTE Şehir ve Bölge Planlama bölümünde 3. sınıfa geçmiş olan öğrencilerin yer aldığı araştırmayla ilgili bilgiler vererek, “Bu yıl 3. sınıfta öğrenim görecek öğrencilerimiz, bu yıl Analitik etüt stajı kapsamında Aliağa’yı inceliyorlar. Petro kimya, rafineri, demirçelik ve enerji sektörleri başta olmak üzere Türkiye’nin en önemli sanayi kentlerinden biri olan Aliağa, akademik çalışmalar için çok uygun bir bölge. Biz de bu yıl Aliağa’da 8 günlük bir saha çalışması yapacağız.Çalışmalarımızda, Aliağa stajında elde edilen veriler doğrultusunda Aliağa ve çevresinin stratejik planından, uygulama imar planına kadar kapsamlı bir inceleme ve akademik çalışma yapılacak. Buradaki staj çalışmalarıyla bölgenin geleceğine dair önemli verilerin ortaya çıkmasını bekliyoruz” dedi.

ALİAĞA TİCARET ODASI VE ALOSBİ’Yİ ZİYARET ETTİLER

İYTE Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Dr. Ayşın Dedekorkut Başkanlığındaki İYTE heyeti dün Aliağa’ya gelerek Aliağa Ticaret Odası’nı ziyaret etti. Aliağa Ticaret Odası yönetim kurulu Başkanı Adnan Saka’dan bölge hakkında kapsamlı bilgiler alan öğretim üyeleri ve öğrenciler sık sık notlar tutarak merak ettikleri konuları sordu.

TÜRKİYE’DEKİ ÜNİVERSİTELERİMİZDE ŞEHİR PLANLAMA EĞİTİMİ ALAN HER ÖĞRENCİ GELİP ALOSBİ’Yİ GÖRMELİ

İYTE Öğrencileri, Aliağa Ticaret Odası ziyaretinin ardından Özel Sektör eliyle yapılan Türkiye’nin en büyük ve en modern OSB’si olan Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’ni (ALOSBİ) inceledi. Aliağa Ticaret Odası Başkanı ve ALOSBİ Başkan Vekili Adnan Saka, OSB’yi gezen öğrencilere sunum yaparak bölgedeki modern altyapı sistemlerinin detaylarını açıkladı. ALOSBİ’nin galeri tipi altyapı sistemlerinin modern şehircilik modelleri ve sanayi yerleşkelerinde örnek alındığını ifade eden SAKA, “Sizler gelecekte şehir ve bölge plancısı olarak Şehirlerimize, bölgelerimize yön vereceksiniz. Sizlerin proje ve çalışmalarınıza sadece bugünü değil, geleceği öngörerek, insan yerleşimleri, ulaşım, stratejik gelişim, sanayi, çevre, sosyal ve kültürel gereksinmeleri de dikkate alarak planlama çalışması yapmanızı bekliyoruz. Biz ALOSBİ’de Tüm Türkiye’nin örnek aldığı bir modern altyapı sistemi ve çevreci uygulamaları hayata geçirdik. Burada yatırım yapacak sanayicilerimiz, en kaliteli ve ucuz enerjiyi kullanıp, planlı bir ortamda çevreyle barışık, üretim ve ihracat yapacak. Türkiye’deki üniversitelerimizde şehir planlama eğitimi alan her öğrenci gelip ALOSBİ’yi görmeli” dedi.

İYTE staj ve araştırma heyeti, Salı gününe kadar sürdüreceği çalışmalar kapsamında bölgedeki tüm kuruluşları ziyaret ederek veri toplayacak. Anket ve çeşitli araştırmalar da yapacak olan öğrencilerin çalışmaları 2006-2007 öğretim yılı sonunda akademik çalışma olarak şekillenecek.