ALOSBİ'de Santral temeli atıldı

03.09.2006

İzmir’in Aliağa ilçesinde fabrika ve tesislerin hızla yükseldiği Türkiye’nin en büyük ve en modern OSB’si niteliğindeki Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nde (ALOSBİ) yatırımcılara ucuz ve kaliteli enerji verebilmek amacıyla kurulacak olan doğalgaz çevrim santralının temeli atıldı. Santral 14 ay sonra enerji üretimine başlayacak.

2004 yılının Kasım ayında ALOSBİ Yönetim Kurulu başkanı Atıl Akkan öncülüğünde 135 işadamının bir araya gelerek kurduğu Çakmaktepe Enerji üretim A.Ş’nin bölgeye kazandıracağı toplam 105 megawatt gücündeki enerji santralında önemli bir adım atıldı.

Geçtiğimiz Nisan Ayında ALOSBİ ve Çakmaktepe Enerji Üretim A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan ile ALOSBİ Başkan vekili Adnan Saka, Finlandiya kökenli Wartsıla firmasıyla ALOSBİ’de doğalgaza dayalı enerji santralı yapılması için protokol imzalamıştı. Protokolün imzalanmasından dört ay sonra da santralın temeli düzenlenen törenle atıldı.

SANTRALDA İLK ÜRETİM 14 AY SONRA

ALOSBİ yatırımcısını kalitesiz ve pahalı enerjiden kurtararak enerjiyle ilgili tüm dış koşullardan kurtaracak santral, tam kapasiteye ulaştığında 105 megawatt gücüne sahip ve 60 milyon euroya mal olacak. ALOSBİ Yönetim Kurulu Başkan vekili ve Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka,  doğalgaza dayalı santralın toplam 105 megawatt gücünde olacağını, ilk etapta ise 20 milyon euroluk 34,5 MW’lik bölümün yapılacağını açıkladı. Santralde, bu yatırımla 4 motor ve buhar kazanı ile doğalgazdan enerji üretilecek.

SANAYİCİMİZİN ENERJİ MALİYETLERİNİ DÜŞÜRÜYORUZ

ALOSBİ Yönetim Kurulu Başkan vekili ve Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Türkiye’de sanayicinin üretim maliyetlerini arttıran temel etkenlerden birinin enerji maliyeti olduğunu kaydetti. Türkiye’de kobilerin güçlenerek global pazarda rekabet edebilmesi için daha kaliteli enerjiyi daha ucuza kullanması gerektiğini ifade eden Saka “Burada Yatırımcımıza, Türkiye'de en kaliteli ve ucuz enerjiyi biz vereceğiz. Doğalgaz ile çalışacak bu santral ile enerjiyi yatırımcımıza yüzde 10-15 indirimli olarak sunacağız. Bu tesisimizle biz yatırımcımızı tüm dış etkenlerden koruyarak kendi enerjimizi üreteceğiz. ALOSBİ yatırımcısı, sadece üretimi düşünecek. Burada sanayicimizi Kaliteli, sürekli ve ucuz bir enerjiye kavuşturacağız. Ayrıca bu projede bir de buhar sistemi var. Bu sistemle üretilecek olan buhar, ALOSBİ içindeki fabrikalardan talep edenlere verilecek.” dedi.

MODERN VE VERİMLİ BİR SANTRAL KURUYORUZ

ALOSBİ Yönetim Kurulu Başkan vekili ve Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka şunları kaydetti; “Bu enerji santralı sadece OSB içindeki yatırımcılara piyasadan daha ucuz enerji verebileceği gibi, enerji üretiminin OSB içinde fazla gelmesi halinde enterkonnekte sistemden Türkiye’nin herhangi bir yerindeki isteyen herhangi bir kuruma enerji satabileceğiz. Burada çok modern ve verimli bir santral kuruyoruz. Sıcak su ve buhar üretimiyle de yüksek verime ulaşılacak. Bu durum, karlılık açısından diğer doğalgaz çevrim santralleriyle kıyaslanamayacak kadar bir avantaj sağlayacak”

ALOSBİ’DE YATIRIMLAR SÜRÜYOR…

Dünyanın sektörlerinde söz sahibi şirketlerin büyük ilgisi nedeniyle Yabancı yatırımcıların ilgi odağı haline gelen ALOSBİ’de yatırımcılar da tesislerini hızla kurmaya başladı. Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, ALOSBİ’de halen 4 fabrikanın deneme üretimi faaliyetini sürdürdüğünü açıklayarak, 16 yatırımcının da tesislerini kurma aşamasında olduğunu kaydetti. Saka; “Bölgemizde 4 fabrikamız üretimlerini büyük bir başarıyla sürdürüyor. Ruhsat aşamasında 20 fabrika, proje aşamasında da 40 fabrika kuruluş çalışmalarını başlatmış durumdadır. Yılbaşına kadar bu yatırımlar tamamlanacak.” Dedi.

ALTYAPI’DA 2. ETAP ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Bölgede yüzde 70’lik bölümü içeren Altyapı çalışmalarının tamamlandığını kaydeden Saka, “Altyapının ilk etabının çalışmaları sona erdi. Yüzde 70’i oluşturan ilk etabın tamamlanmasının ardından şimdi 2.etap çalışmalar sürüyor. Yüzde 30’luk bölümü ilgilendiren bu çalışmalar 2008’in yaz aylarına kadar sürecek. Hafriyat çalışmaları çok hızlı sürüyor. 2. etap alanında yer almak isteyen birçok yatırımcının talebiyle karşılaşıyoruz. 2. etap altyapı çalışmalarının sona ereceği 2008 yılına kadar, bu bölümdeki tüm yerleri de istekli yatırımcılara satmış olacağız” dedi.