ALOSBİ’ye eğitim kampüsü

02.09.2006
Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulacak olan meslek yüksek okulunda kimya, otomotiv yan sanayi ve gıda teknolojilerinde eğitim verilecek

Aliağa Organize Sanayi Bölgesi (ALOSBİ), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliği ile Türkiye'de bir ilke imza atıyor.

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ), ALOSBİ'ye kimya, otomotiv yan sanayi ve gıda teknolojilerinde eğitim verecek meslek yüksek okulu kuracak. Projeyi en kısa sürede hayata geçirmek istediklerini dile getiren ALOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan, "Sanayinin en büyük ihtiyacı ara eleman. Kuracağımız meslek yüksekokulu ile ALOSBİ'nin ve Aliağa'nın ara eleman ihtiyacını çözeceğiz" dedi.

İLGİLİ BRANŞLAR

ALOSBİ'yi oluştururken 200 bin metrekarelik bir bölümü eğitim alanı olarak ayırdıklarını kaydeden Akkan, "Devlet üniversiteleri mühendis yetiştirmeye odaklanmış durumda. Oysa sanayinin ihtiyacı nitelikli, eğitimini fabrika ortamında almış, çalıştığı makine ve ekipman konusunda bilgi ve deneyim sahibi ara eleman. Bu gerçekten yola çıkarak ALOSBİ'de ağırlıklı üretim yapan sanayi dallarını dikkate alıp ilgili branşları içeren meslek yüksek okulları (MYO) kurulması yönünde bir karar aldık" dedi.

Akkan, bu okulda eğitim görecek gençlerin sabah okulda teorik eğitim alacağını, öğleden sonra ise fabrikalarda aldıkları eğitimi uygulama fırsatı bulacaklarını anlattı. Akkan, "5 yıl öncesine kadar meslek yüksek okullarının bir üniversite çatısı altında olma zorunluluğu vardı. İlgili yasa değiştirildi ve vakıfların da meslek yüksek okulu açmasına izin verildi. TOBB Vakfı, kurduğu TOBB ETÜ'yü yaygınlaştırmak istiyor. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile TOBB ETÜ meslek yüksek okullarının, OSB'lerde yükselmesini sağlamak için görüştük. Projeye büyük destek verdi. Konu eğitim yılının başlaması ile birlikte TOBB ETÜ Mütevelli Heyeti'nde görüşülecek. Bu model hayata geçirildiğinde ALOSBİ Türkiye'ye örnek bir projeyi hayata geçiren ilk OSB olacak" dedi.

Akkan, önceliği kimya sektörüne vereceklerini söyledi. ÖSS ile girilecek meslek yüksek okulunda eğitimin bir kısmının burslu olacağını dile getiren Akkan, "Tüpraş, Petkim burada. Petrokimya sektörü ilçede büyük bir gelişme içerisinde" diye konuştu.

HER OSB'YE BİR OKUL

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Üyesi Enver Olgunsoy ALOSBİ'nin başlatacağı projenin Türkiye genelinde bir kampanyaya dönüştürülmesini istedi. Olgunsoy, "Gelişmiş ülekelerde olduğu gibi yüzde 65 mesleki eğitim, yüzde 35 akademik eğitim oranını yakalamımız lazım. Dolayısıyla ALOSBİ'nin projesi çok olumlu. Bu vesileyle her organizeye bir MYO kampanyası başlatmak için konuyu Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu'na taşıyacağız" dedi.