Depremde Hasar Görmüş Binalarda Hasar Tespit Süreci hk.

Depremde Hasar Görmüş Binalarda Hasar Tespit Süreci hk.
06.11.2020
  •  A 

 

 

Depremde hasar görmüş binalarda hasar tespit süreci hakkında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden edindiğimiz bilgiler aşağıdaki gibidir:

Hasar Tespitleri İle İlgili Bilgilendirme:

• Hasar tespit sürecinde binalara verilen değerlendirme raporu sonuçları muhtarlık veya kaymakamlıklarda 30 gün süre ile ilan edilmek üzere askıya çıkarılır.

• Askıda ismi olmayanlar askıya çıktığı gün itibari ile 30 günlük yasal sürede AFAD İl Müdürlüğüne ya da Kaymakamlıklara dilekçe ile itiraz edebilir.

• İtiraz dilekçesi sonrasında görevlendirilecek farklı bir teknik heyetçe olay mahalline gidilerek yeniden hasar tespit işlemi yapılır.

• Acil yıkılması gereken binalar yetkililerce derhal boşalttırılarak yapı sahibine bildirilir. En çok 3 gün içerisinde mal sahibi tarafından yıkılmadığı takdirde yetkililer tarafından yıktırılır.

• Güçlendirmesi veya onarımı mümkün olan yapıların 1 yıl içerisinde tadilatı yapılarak oturulmasına müsaade edilir.

• Konuya ilişkin olarak AFAD İl Müdürlüğünce binaların hasar durumuna göre acil yardım, kira yardımı, çeşitli ayni ve nakdi yardımlar yapılır.

• Dask sigortası varsa sigortanın yaptırıldığı firmaya başvurularak DASK'tan faydalanılabilir.

Yapınızda hasar tespiti yapılıp yapılmadığını, yapıldıysa sonucun ne olduğunu öğrenmek için hasartespit.csb.gov.tr/ adresine girip TC Kimlik No ile veya adres bilgileri ile sorgulama yapabilirsiniz.

Hasar tespiti başvurusunda bulunmak için aşağıdaki kurumlara başvuruda bulunulabilir.

1- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alo 181 hattını aramak

2- İzmir Büyükşehir Belediyesi 444 40 35 Hemşehri İletişim Merkezi'ni aramak

3- 0232 341 6800'i aramak (İzmir Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü Santral)

4- Bayraklı'da yer alan Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'nde ve ilçe kaymakamlıklarında kurulan hasar tespit başvuru masalarına başvurmak.

Ayrıca DASK Deprem sigortası olanlar dosya açtırmak ve ödemeye esas hasar tespiti yaptırmak için Alo 125'i arayabilirsiniz.

Depremde kaybettiğimiz hemşehrilerimizin yakınlarına başsağlığı dileriz. Bu acıyı bir daha yaşamamak dileği ile tüm İzmir halkına geçmiş olsun dileklerimizi iletiriz.