Kooperatiflere, uluslararası AB konferansı

31.08.2006
  •  A 
“Esnaf, sanatkar ve Kobilerin Finansman Kaynaklarına Erişimi” konulu konferansta Esnaf ve sanatkarların en önemli sorunlarından olan finansal kaynaklara ulaşımı masaya yatırıldı

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliği, Avrupa kredi kuruluşları Birliği (AECM) ile TESKOMB'la ortaklaşa düzenlenen “Esnaf, sanatkar ve Kobilerin Finansman Kaynaklarına Erişimi” konulu konferans Kaya Prestij Oteli Efes salonunda gerçekleştirildi.

İzmir Birliğine bağlı kooperatiflerin Başkanları ile yöneticilerinin katıldığı toplantının açılış konuşmasını Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliği Başkanı Selahaddin Hünü yaptı.

Esnaf ve sanatkarların en önemli sorunlarından olan finansal kaynaklara ulaşımı ve Avrupa birliğindeki uygulamalar, konusunda önemli mesajların verileceği, bir ölçüde "Yol Haritasının" çizileceği toplantıda İzmir Birliği Başkanı Selahaddin Hünü, “Ülkemizin Avrupa Birliğine giriş süreci ile başlayan dönemin bilinci içinde olan kurumumuz, bir çok kurum ve kuruluştan çok daha önce Avrupalı dostları ile bağlantı içine girmiş, karşılıklı görüş alışverişleri ile bu günkü yapılanmasını oluşturmuştur. Bu süreçte TESKOMB'un 55 yıldır uyguladığı kefalet sistemi ile kooperatiflerimizin uyguladığı yüzde yüzlük kefalet ile yüzde birlik takip oranları Avrupalı dostlarımızı bir hayli şaşırtmıştır.Bu sebeple 1 milyonu aşkın ortağı ve ülkemizin dört bir yanında 920 Kredi Kefalet Kooperatifi ile ülkemizin en büyük örgütlü kuruluşlarından biri olan TESKOMB, bu haklı gururu yaşarken, bu organizasyonun temelini oluşturan kooperatifçilik desteklenmelidir" dedi.

Konferansta İzmir İl Sanayi ve Ticaret Müdürü Ferruh Güneş, "Toplumumuzun ve ekonomimizin önemli bir kesimini oluşturan esnaf ve sanatkarlarımızın ekonomideki yerinin iyi değerlendirilmesi, mevcut sorunlarının çözümlenmesi, kredi ve teşvik sistemlerinden en iyi şekilde yararlanmaları bu kesimin gelişip güçlenmesi bakımından büyük önem taşımaktadır" şeklinde konuştu.

Daha sonra Brüksel'den gözlemci olarak toplantıya katılan Avrupa Komisyonu Temsilcisi Helga Zechtl "Avrupa Birliğinde KOBİ politikaları" isimli bildirisini, Francesca Brunori ise "Esnaf Sanatkarlar için İtalyan Confidi Sistemi" isimli sunumu yaptılar.

Avrupa Komisyonu temsilcisi Helga Zechtl, Avrupa'da KOBİ'lerin yüzde 75'inin projelerini gerçekleştirmek üzere yeterli finansmana sahip olmadığını söyledi.

Zechtl, Türkiye Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlilikleri Merkez Birliğinin (TESKOMB) Avrupa Kredi Garanti Kuruluşları Birliği (AECM) işbirliğiyle İzmir'de düzenlediği, "Esnaf Sanatkarlar ve KOBİ'lerin Finansman Kaynaklarına Erişimi Konferansı"nda gerçekleştirdiği "Avrupa Komisyonu ve KOBİ'ler" konulu sunumda, Avrupa'daki KOBİ'lerin finansman durumları ve uygulanan programlar hakkında bilgi verdi.

Avrupa'daki KOBİ'lerin finansman durumlarının belirlenmesi için 2005 yılında Eurobarometre tarafından 3 bin işletmenin katılımıyla bir anket gerçekleştirildiğini belirten Zechtl, şunları kaydetti:

"Buna göre, Avrupa'da KOBİ'lerin yüzde 75'i projelerini gerçekleştirecek yeterli finansmana sahip değil. Bu ülkelere göre değişim göstermekle birlikte finansmana kolaylıkla erişim düzeyi yüzde 16 seviyesinde. Bu noktada KOBİ'ler, finansmana erişimde daha düşük faiz oranlı ve daha az talepli garanti gereklilikleri istiyor. Yine bu araştırmaya göre, KOBİ'ler temel büyüme sorunları konusunda taleplerini karşılayacak mali ve sosyal mevzuata ihtiyaç duyuyor."

Zechtl, yapılan araştırmanın Avrupa'daki KOBİ'lerin finansman gereksinimlerini sağlama yolları konusunda da bilgiler verdiğini belirterek, Avrupa'daki KOBİ'lerin, finansman temininde en çok bankaları, araç olarak da leasing ve cari hesap kredisini tercih ettiklerini, buna karşılık girişim sermayesi kullanımının çok nadir olduğunu bildirdi.

Avrupa Komisyonu tarafından KOBİ'lerin finansman ihtiyaçlarının karşılanması için yürütülen Kredi Yatırım Programı (KYP) hakkında da bilgi veren Zechtl, yürütülen programın kredi garantisinden 300 binden fazla KOBİ'nin yararlanılmasının öngörüldüğünü, şu ana kadar da 130 bin KOBİ'ye ulaşıldığını bildirdi.

KYP'nin bir çok yıllı program olduğunu ve Avrupa Yatırım Fonu (EIF) bünyesinde işlediğini anlatan Zechtl, programın AB ülkeleri ve aday ülkelerin yanı sıra Norveç, İzlanda ve Leichtenstein'ı kapsadığını belirtti.

Zechtl, KOBİ'lere yönelik olarak ayrıca Kapasite Oluşturma Programı ve Rekabetçi Yenilik Programı uygulandığını belirtti.

 

KOBİ'lerin önemi

İzmir İl Sanayi ve Ticaret Müdürü Ferruh Güneş de, konferanstaki "Türkiye'de Esnaf ve Kefalet Kooperatifçiliği" konulu sunumunda, esnaf, sanatkarların, toplum ve ekonominin önemli bir kesimini oluşturduğunu belirtti.

Devlet İstatistik Enstitüsünce (DİE) işçi sayısı kriterleri baz alınarak yapılan araştırmaya göre, Türkiye'deki işyerlerinin yüzde 95'inin küçük işletmeler olduğuna ve toplam nüfusun yüzde 25'inin geçimini bu işletmelerden sağladığına dikkati çeken Güneş, şunları kaydetti:

"Esnaf ve sanatkarlar, özellikle sahibi oldukları küçük ölçekli işletmeler sayesinde, sosyal dengelerin ve sistemin güvencesi olarak, demokrasinin, serbest piyasa ekonomisinin vazgeçilmez unsurlarıdır. İşletme sayılarının çokluğu, ülke çapında istihdama sağladıkları büyük katkı, bölgesel sosyo-ekonomik dengelerin kurulması ve üretimde azımsanmayacak bir paya sahip olmaları yönünden esnaf ve sanatkarlar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük önem taşımaktadır."

Güneş, bu noktada esnaf ve sanatkarların desteklenmesinin büyük önem taşıdığını ifade etti.

Esnaf ve sanatkarın kamu kaynakları ile desteklenmesinde son yıllarda önemli yeniliklere gidildiğini belirten Güneş, bu kapsamda kamu kaynaklarının gerçek esnaf ve sanatkar tanımına uyanlarca kullanımını sağlamak için, kooperatiflerin ortak yapılarının ana sözleşmeye uygun hale getirilmesi ve ortaklık şartlarını taşımayan kişilerin çıkarılması için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından tüm kooperatiflere gerekli talimatın verildiğini bildirdi.

 

KOSGEB desteği

Konferansta, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) İzmir İşletme Geliştirme Merkezi Müdür Vekili Kazım Akgün de, KOBİ'lere KOSGEB tarafından sağlanan destekler hakkında bilgi verdi.

Türkiye'de geçmişte bir çok farklı KOBİ tanımının bulunduğunu, bunun da çeşitli sorunlara yol açtığını ifade eden Akgün, ancak AB'ye uyum süreci ile birlikte bu tanımların teke indirildiğini kaydetti.

Akgün, bu yeni tanımla birlikte artık 250'den az çalışanı ve yıllık 25 milyon YTL'yi geçmeyen ciro hacmine sahip imalat sanayiyinde faaliyet gösteren tüm işletmelerin KOSGEB'in görev alanına dahil olduğunu belirti.

AB uyum süreci kapsamında KOSGEB'in KOBİ'lere sağladığı destek ve bunu uygulama metotlarının da değiştiğini anlatan Akgün, 2003 yılında bütçe yapılarında sağlanan iyileşmeyle birlikte bugün için 200 milyon YTL'lik bir bütçeye ulaştıklarını ve bu sayede geçmişte 8 adet olan destek türlerinin 22'ye çıkarıldığını söyledi.

Akgün, bununla birlikte işletmeleri masa başından desteklemek yerine, işletmeye giderek desteklemeye başladıklarını belirtti. Yeni destekleme modelinde eskiden olduğu gibi desteği verip geri çekilmediklerini anlatan Akgün, destek verdikleri işletmelerden geleceklerini planlamaları istediklerini ve 3 yıllık bu süreçte 6'şar aylık dönemlerle işletmeleri denetlediklerini kaydetti.

Türkiye'de kendi görev alanlarına giren 250 bine yakın işletme bulunduğunu belirten Akgün, bugün itibariyle bu işletmelerden 54 binine ulaşarak işlenebilir hale getirdiklerini sözlerine ekledi.