Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Bülent Deniz, 1 Mart 2006 tarihinde yürürlüğe giren 5464 sayılı Banka ve Kredi Kartları Yasasının 24. maddesine göre, kredi kart borcunun en az yüzde 20'sinin, asgari tutar ödemesi olarak uygulanacağını hatırlattı.
Tüketiciler, Banka ve Kredi Kartları Yasasının 24. Maddesine göre kredi kart borcunun en az yüzde 20'sinin 1 Eylül tarihinden itibaren asgari tutar ödemesi olarak uygulanacağı konusunda uyarılarak, harcamalarına dikkat etmeleri istendi.
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Bülent Deniz, 1 Mart 2006 tarihinde yürürlüğe giren 5464 sayılı Banka ve Kredi Kartları Yasasının 24. maddesine göre, kredi kart borcunun en az yüzde 20'sinin, asgari tutar ödemesi olarak uygulanacağını hatırlattı. Tüketicilerin yıllardan beri kredi kart ekstresinin yüzde 5-10'u tutarındaki miktarı ödediğini belirten Deniz, ''Borçlarını bir sonraki aya faizlendirerek öteleyen kredi kart kullanıcılarının yasanın bu maddesinden olumsuz etkilenmesinin önüne geçmek için, bu düzenlemenin 1 Eylül 2006 tarihinden itibaren uygulanması yasada yer alıyor'' dedi.
Deniz, BDDK Başkanı Tevfik Bilgin'in geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada vurguladığı, ''kredi kartı konusunda bankalar, dünyada benzeri görülmemiş uygulamalar yapmaktadırlar'' şeklindeki tespitinin en güzel örneğinin, asgari tutar ödemesi oluğunu kaydederek, şöyle konuştu:''Dünyada hiçbir ülkede olmayan bu uygulama nedeniyle, kredi kart borçları toplum için sorun oluşturmuştur. Bu nedenle yasanın hazırlık çalışmalarında Tüketiciler Birliği olarak asgari tutar ödemesi uygulamasının tamamen yasaklanması yönünde tekliflerimiz oldu. Ancak, tekliflerimiz dikkate alınmadı.'' Deniz, asgari tutar ödemesinde yürürlüğe girecek olan yüzde 20'lik yeni oranın, bir çok tüketici bakımından sıkıntılı günlerin habercisi olduğunu belirterek, ''Yıllardır kredi kartının yüzde 5-10'luk kısmını ödeyerek bütçe yapmaya çalışan tüketici bakımından içinde bulunulan çıkmaz, Eylül ayı ekstreleri ile birlikte daha da derinleşecektir'' diye konuştu.
Deniz, şunları kaydetti: ''Asgari tutarı ödeyen kart kullanıcısının zaten ekonomik rahatlık içinde olmadığı ve Eylül ayının da yakacak ve eğitim gibi mevsimsel giderlerin olduğu dönem dikkate alındığında, oranın yükselmesi ile birlikte bu tüketiciler bakımından yeni maddi kaynaklara ihtiyaç olacaktır. Tüketicilere, (Eylül ayına dikkat) diyoruz. Bu ay kredi kart ekstreleriniz için ödeyeceğiniz tutar daha yüksek olacaktır. İlave giderler için yeni kredi kartı almak, içinde bulundukları sorunu çözmeyecek, aksine daha da içinden çıkılmaz hale getirecektir. Bu durumdaki tüketiciler için faiz oranlarının çok daha düşük olduğu tüketici kredisi gibi kaynakların araştırılmasında yarar görüyoruz.''