İzmir Fuarı bölgemizi dünyaya taşıyor

29.08.2006
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, "Dünyanın sayılı fuarları arasında bulunan İzmir Enternasyonal Fuarı’nda katılımcı ya da ziyaretçi olarak bulunmak, küçük esnafımızdan sanayicimize kadar herkese büyük faydalar sağlayacaktır. "

Aliağa Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları konsey üyesi Adnan Saka, Dünya’da ilk kez 1851’de Londra Hyde Park’ta başlayan ve 1940’lardan sonra Almanya’nın bir başlı başına bir endüstri haline getirdiği fuarcılık sektörünün, 2000’li yıllarla birlikte globalleşen dünyada vazgeçilmez bir tanıtım ve pazarlama mecrasına dönüştüğünü söyledi.

“Günümüzde artık, sadece bir malı üretmek yetmiyor. Yoğun ve çok değişken rekabet ortamında o mal ya da hizmetin satışını yapmak ancak ve ancak daha iyi tanıtımla mümkün olabiliyor.” Diye konuşan Saka,  “1923’de büyük önder Atatürk’ün direktifleriyle temelleri atılan İzmir Enternasyonal Fuarı aradan geçen 75 yılda “Cumhuriyet” kadar değerli ve önemli bir kuruma dönüşmüştür.” dedi

1 Eylül’de kapılarını 75. kez açacak olan  İzmir Enternasyonel Fuarının Bölge ve ülke ekonomisine büyük katkıları olduğuna ifade eden Saka “Türkiye'nin son yıllarda yaşadığı ‘iktisadi tecrübe dönemi’, reel sektörün ekonomide oynadığı hayati rolü bir kez daha gösterdi. Sanayi- Ticaret camiası olarak gördük ki, Türkiye'nin krizden çıkmasının, kriz fobisine düşülmemesi ve kırılganlığın ortadan kalkmasının temel şartı reel sektörün canlanmasıydı. İşte fuarlar bu noktada reel sektöre ciddi tanıtım ve dünyaya açılma şansı tanımaktadır. İzmir Fuarı ise fuarcılıkta dev bir markadır” dedi.

Fuarların; KOBİ’lerin ulusal ve uluslar arası rekabet şanslarının artmasına, ticaret hacminin geliştirilmesinde, kentlerin tanıtımında ve üretilen ürünlerin pazarlanmasında büyük katkısı var. Fuarların önemi, ağırlığını küçük ve orta ölçekli işletmelerin oluşturduğu Türkiye'deki sektörlerin buluşma noktası olma özelliğiyle de ön plana çıktığını kaydeden Aliağa Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları Konsey üyesi Saka  “Farklı yöre, ülke ve kültürden insanları bir araya getiren fuarlar, farklı kültürden gelen kişi ve kurumların iletişim kurulmasına ve kültürel paylaşımlar gerçekleştirilmesine ev sahipliği de yapabilmektedir. İzmir Fuarı’nın 75 yıldır İzmir ve bölgedeki ticaret erbabına ve kent ekonomisine getirdiği canlılığı dile getirmek gerekiyor.  Fuar dönemi boyunca, fuarı ziyaret etmek için başka şehir ve ülkelerden gelen katılımcı ve ziyaretçiler sayesinde ticari bir hareketlilik yaşanmakta ve  bölge ekonomilere önemli kazanımlar sağlamaktadır. Dünyanın sayılı fuarları arasında bulunan İzmir Enternasyonal Fuarı’nda katılımcı ya da ziyaretçi olarak bulunmak, küçük esnafımızdan sanayicimize kadar herkese büyük faydalar sağlayacaktır. Rekabette yerimizi almak istiyorsak, bu önemli pazarlama ve tanıtım mecrasına ilgisiz kalmayız.” Dedi.