DİJİTAL TAKOGRAF UYGULAMASI ERTELENDİ

DİJİTAL TAKOGRAF UYGULAMASI ERTELENDİ
06.01.2020
  •  A 

 

 

Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk, karayolu taşıma firmalarının Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi'ne (U-ETDS) veri girme zorunluluğu ve sayısal takograf ünitelerindeki verilerin gönderilmesi uygulaması kapsamındaki uyarma müeyyidesinin 30 Haziran 2020'ye kadar ertelendiğini duyurdu.

Aliağa'daki taşımacılık firmaları da sistem için gerekli alt yapının hazır olmadığını öne sürerek uygulamanın ertelenmesini istemişlerdi.

ALTO üyesi ve Aliağalı taşımacılık firmalarının taleplerini değerlendiren Aliağa Ticaret Odası Başkanı Ömer Ertürk, konuyu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkililerine iletti.

Türkiye'nin pek çok yerinden gelen talepler doğrultusunda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkilileri ile yapılan çalışmalar sonucunda uygulama 6 ay süre ile ertelendi.

Konuyla ilgili görüşlerini dile getiren Aliağa Ticaret Odası Başkanı Ömer Ertürk, şu bilgileri verdi:

“01.01.2020 de yürürlüğe giren “DİJİTAL TAKOGRAF” uygulaması nedeniyle üyelerimizden ve ilgili taşımacılık firmalarımızdan tarafımıza
sistem için gerekli alt yapının hazır olmadığı ile ilgili çok sayıda talep geldi. Bunun üzerine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak Başkanımız Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun liderliğinde bu konu üzerinde ilgili bakanlıkla yapılan yoğun çalışmalarımız neticesinde taşıma firmalarının Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi’ne veri girme zorunluluğu ile sayısal takograf ünitelerindeki verilerin gönderilmesi kapsamındaki uyarma müeyyidesi uygulanması 6 ay ertelenmiştir. Uygulamanın ertelenmesini sağlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı M. Cahit Turhan ve Birlik Başkanımız M. Rifat Hisarcıklıoğlu'na teşekkür ediyoruz."

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın konu ile ilgili açıklaması ise şöyle:

"4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu (KTK) ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği (KTY) çerçevesinde faaliyette bulunmak üzere adlarına C2, C3, Kİ, K3, Ll, L2, Mİ, M2, Nl, N2, Pl, P2, Rl, R2, Tl ve/veya T2 yetki belgesi düzenlenen firmaların KTY hükümleri gereğince U-ETDS sistemine veri gönderme zorunluluğu ile sayısal takograf ünitelerindeki verilerin gönderilmesine ilişkin uygulama 01.01.2020 tarihinde başlatılmıştır.

Ancak bahse konu firmaların U-ETDS sistemine uyum sağlamak ve faaliyette bulundukları taşıtlara ilişkin sayısal takograf ünitelerindeki verilerin gönderilmesi için gerekli hazırlıkları ve altyapılarını henüz tamamlayamaması üzerine, mağduriyetlerin önüne geçilmesi ve söz konusu altyapının tamamlanabilmesi amacıyla KTY çerçevesinde uyarma müeyyidesinin uygulanması 30 Haziran 2020 tarihine kadar ertelenmiştir."